reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

hejka wszystkie dziewczyny!
Odebralam dzis wyniki badan hormonalnych. Wydaja sie byc w porzadku(przynajmniej jesli je porownac z oznaczonymi normami obok wynikow) ale bedze wdzieczna jesli ktos moglby skomentowac i wyrazic opinie.A i badania byly robione w 3 dniu cyklu
TSH 1,482
ft3 2,68
ft4 0,96
Estradiol 58,00 pg/ml
Prolaktyna 11.00 ng/ml

FSH 5,35 mIU/ml
LH 3,18 mIU/ml
Zastanawia mnie wlasnie ten stosunek LH do FSH ktory nkie jest do konca prawidlowy tzn wynosi 0,59(?)
Czy to swiadczy o jakiejs nieprawidlowosci?
Jesli ktos wie cos naten temat? Bylabym wdzieczna

Pozdrawiam was wszystkie serdzecznie:)

reklama
passion:
to stosunek LH do FSH powinien być bliski 1. Pokazuje "zasób" naszych jajeczek. Ja mam 0,8.

Co do mnie, bo ja też Hashi :) to mam wyniki badań przeróżnych i mam baaaardzo wysoką prolaktynę, po obciążeniu wzrosła tylko o 300. I mam bardzo niski Estradiol, chyba 9.
Więc, u Państwowej Gin, będziemy jeszcze próbować zbijać, a jak się nie uda, to wracam do prywatnej kliniki. Eutyrox biorę 50 i na razie wystarczy.
Prawdopodobnie nie można od tak zmieniać dawki "E" bo aklimatyzajca organizmu trwa ok 2tyd, żeby "E" zaczął działać w tej nowej dawce.
No, ale jest postęp.
Bo jak od lutego do kwietnia nie miałam @, miałam wywoływaną i dostałam 26 kwietnia, to teraz przybyła @ spóźniona, ale jest :) miała być ok 26 maja a była 8 czerwca...
no, ale przybyła. w sumie szkoooda, bo z M ćwiczyliśmy na baby :)
ale przy takiej prolaktynie to gin powiedziała, że nie ma szans...

No slyszalam,ze ta wysoka prolaktyna moze utrudniac zajscie w ciaze. A ja X lat temu wczesniej tez badalam prolaktyne i wyszla mi b. podwyzszona i nawet bralam wtedy Bromergon(?) na zbicie. Ale wtedy nie bylam jeszce tak zdecydowana na dziecko. A teraz byla w normie.Moze mam mniej stresow niz wtedy?
Trzymam kciuki za wasza niska prolaktyne i staranka:)

Cześć Dziewczyny!
Od niecałego roku staramy się o dziecko, i nic.. :(
Zgodnie z przeczytanymi informacjami na forum zrobiłam badania hormonów.
Czy któraś może mogłaby mi powiedzieć co jest nie tak?

badania w 3 dc:
Estradiol - 55,54 pg/ml
FSH - 4,72 mIU/ml
LH - 3,92 mIU/ml
(chyba całkiem dobre)

badania w 14 dc:
Estradiol - 503,06 pg/ml
FSH - 4,35 mIU/ml
LH - 25,37 mIU/ml
(martwi mnie tu brak wzrostu FSH.. czy w tym terminie (14 dc) badań nadal powinien utrzymywać się stosunek 1:1 LH/FSH?)

badania w 21 dc:
Prolaktyna - 22,85 ng/ml
Progesteron - 19,56 ng/ml
Testosteron - 0,42 ng/ml
(troszkę podwyższona ta prolaktyna...?)

Cześć Dziewczyny!
Od niecałego roku staramy się o dziecko, i nic.. :(
Zgodnie z przeczytanymi informacjami na forum zrobiłam badania hormonów.
Czy któraś może mogłaby mi powiedzieć co jest nie tak?

badania w 3 dc:
Estradiol - 55,54 pg/ml
FSH - 4,72 mIU/ml
LH - 3,92 mIU/ml
(chyba całkiem dobre)

badania w 14 dc:
Estradiol - 503,06 pg/ml
FSH - 4,35 mIU/ml
LH - 25,37 mIU/ml
(martwi mnie tu brak wzrostu FSH.. czy w tym terminie (14 dc) badań nadal powinien utrzymywać się stosunek 1:1 LH/FSH?)

badania w 21 dc:
Prolaktyna - 22,85 ng/ml
Progesteron - 19,56 ng/ml
Testosteron - 0,42 ng/ml
(troszkę podwyższona ta prolaktyna...?)

Widze caly monitoring cyklu tu u ciebie Rangers. Ja tez sobie robie w tym cyklu taki complet badan. Co do twojego pytania to ja na moich wynikachmam podane normy FSH w odpowiednich fazach.
Wiec w fazie folikularnej tj. 3 dc normy FSH sa podane 3,03-8.08 mlU/ml
faza srodek cyklu: 2,55-16.69 mlU/ml
Wynikaloby z tego ze FSH niekoniecznie musi rosnac :)ale ja nie jestem ekspertem
Tez Zadaje sobie pytanie czy czy ten stosunek LH/FSH umnie nie jest za niski?

Witaj Passion!
Z tego co wyczytałam na pierwszej stronie tego forum to
"W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania."
Tylko, że o tym stosunku piszą tylko w 3 dc, a co dalej?..
Passion Twój wynik LH/FSH jest min poniżej normy.. Nie wiem czy to może już świadczyć o j/w niewydolności przysadki?.. Może jakieś badania dodatkowe trzeba by zrobić. Konsultowałaś to z lekarzem?
Mnie martwi ta prolaktyna.. (i nie da się nie zauważyć jej wzrostu - obolałe powiększone piersi i rozrywa mi jajniki!) poczytałam sobie o niej.. chyba czas wybrać się do lekarza.(choć jakoś nie mam zaufania do ich diagnoz..)
Ale tak działając na własną rękę.. to mogę się baby nie doczekać ;)

Ps. To najlepsze i najkonkretniejsze forum o tej tematyce na jakie trafiłam. Dzięki :*

Rangers,
bede tez konsultowac moje wyniki z lekarzem ale chce najpierw zrobic komplet badan z calego cyklu, zeby lekarz mial caly obraz, tez mialam problem z wysoka prolaktyna swego czasu weic niewiadomo czy przy 21 dc nie bedzie ponad norme wysoka. To powodzonka, i odezwij sie jeszcze po wizycie:)

Witam wszystkich (jesli ktokolwiek odwiedza ten temat;)

Prosze o interpretacje wynikow:
badania w 3 dniu cyklu,

TSH 1,482
ft3 2,68

ft4 0,96
Estradiol 58,00 pg/ml
Prolaktyna 11.00 ng/ml

FSH 5,35 mIU/ml troche mnie martwi ten stosunek LH/FSH-za niski
LH 3,18 mIU/ml

badania w 14 dniu cyklu,

LH 3,99 mIU/ml normy: srodek cyklu 9,06-74,24 mIU/ml wiec jest stanowczo zanizona
faza lutealna 0.90-9.33 mIU/ml

Estradiol 174,00 pg/ml

ja też mam podwyższoną prolaktynę :/ 34,22 ng/mL (zakresy referencyjne 5,18-26,53)

Oczywiście pierwsze co zrobilam jak przyszłam do domu to zalamka i złość, że trzeba było ROK czekać, żeby łaskawie mnie na badania ktoś wysłał... To jest chore moim zdaniem...

Dostałam Bromergon (0,5 tabsa na dzień), a potem od 16 dnia cyklu Lutenyl przez 10 dni.

Czy któraś z Was miała podobną sytuację i, co najważniejsze, CZY PODZIAŁAŁO!!!???

Pozdrawiam

reklama
Witam...
To straszne co się stało z jedną z naszych koleżanek z forum. Od rana się dołuję tą wiadomością :(
A u mnie tez nieciekawie. Wrocilam wczoraj ze szpitala z powtorna diagnoza Hashimoto i tym razem przeciwciala ATPO wynosza juz ponad 1000. Znow mam przepisany euthyrox i to w dawce 50. Brac nie brac brac... Zgłupiec mozna. Do tego na usg pojawiło się "dziwne coś" i miałam robiona biopsję. Wynik za miesiac, a ja znów mam stracha. Wizja drugiej ciazy odchodzi w zapomnienie bo cigle cos..

Do góry