Widzę, że jestem niesamowitą szczęściarą, bo moja Ingusia bez problemu zaakceptowała nutramigen i pije go od 4 miesiąca życia, kiedy to okazało się, że jest uczulona na moje mleko. Przechodziłam w ten sposób, że mieszałam moje mleko z nutramigenem w stosunku 9:1, następnego dnia 8:2 itd itd aż przeszłam całkowicie na nutr. A pomógł nam bardzo, wcześniej było dużo śluzu i krwi w kupce a po tym mleku jak ręką odjął. Powodzenia!
tylko jedna kwestia, nie ma czegoś takiego jak uczulenie na mleko mamy, mleko mamy nie uczula, jest najblizsze dziecku i lepsze od preparatów mleko zastępczych, zawsze, uczulac mogą tylko i wyłącznie składniki w pokarmie mamy, tzn dieta mamy, jesli dziecko ma alergie po pokarmnie naturalnym nalezy ograniczyc dietę mamie i obserwować, a pokarm mamy jest najlepszym sposobemn zapobiekgania wszelkim alergiom, mama wprowadza do swojej diety stopniowo różne pokarmy, ok tygodnia testów i obeseruje, dopiero po takim czasie wprowadza koleny,może też iść na łatwiznę i odstawić dzicko od piersi, ale niech nie twierdzi, że dzicko ma alergię na jej mleko.
Wyjątkiem jest nietolerancja laktozy, ale akurat nutramigen ma ją w swoim składzie. Wówczas dzicku podaje sie preparaty mlekozastępcze na bazie soi, które nie zawierają laktozy. Moje dzieko ma nietolerancję laktozy (ja z reszt a także), od urdzenia objawiała się ulewaniem, wręcz chlustaniem, nutramigen, bebilon pepti, dopiero ISOMIL rozwiązał sprawę, nie zaprzestałam jednak karmienia piersią, bo wiedziałam, że to najlepsze dla mojego malucha. Isomil dostawał tylko do kaszki. Pozostałe mleko w ciągu dnia, to karmienie piersią, obecnie ulewania związane sa tylko i wyłącznie z moją duetą )maa nie toleruje pomidow, oryesykw pistacjowzch, jesli je jadam, maa po moim pokarmie ulewa.
Znam jeden przypoadek gdzie bardzo ścisła i restrykcyjna dieta mamy nie pomogła - mały atopik, ale odstawienie dzicka było juz zupoełną ostatecynością, mama musiała coś jeść, a przy tak ograniczonej diecie trudno juz było eliminowac kolejne pokarmy, skaza białkowa, obecnie chłopiec pije mleko kozie.