reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowy Rok to spełnienia marzeń czas - więc dwie kreski ⏸️ wysika każda z Nas 🥰

Dostałam receptę na pałeczki z gentamycyną, no i oczywiście nie zapytałam, czy to jak w przypadku doustnych antybiotykach, że w trakcie przyjmowania nie powinno się stosować preparatów witaminowych? Doradzicie?:)

reklama
powyżej 1 to test pozytywny. Według instrukcji do większości testów ważny jest pierwszy test pozytywny, a nie jego siła wybarwienia. I od tego pierwszego pozytywnego testu należy liczyć czas w jakim wg instrukcji ma pojawić się owu (np. 12-36h). Premom liczy Ci owulacje na dzień następny po najwyższym wyniku, czyli wbrew instrukcji do testów i mogą pojawiać się rozjazdy, np. :
w poniedziałek wysikujesz pierwszego pozytywnego owulaka, dajmy na to 1,46 a wieczorem trochę słabszego i premom wyznacza pik na wtorek, wg instrukcji do testu też Ci wychodzi wtorek.
Ale sikasz dalej i we wtorek masz 1,79 = premom przesuwa owu, instrukcja na ten temat milczy. W środę w ogóle masz 2,15. W efekcie mamy rozjazd: wg instrukcji owu mogła być we wtorek, wg premom w czwartek 🤷‍♀️

Dlatego moim zdaniem jeżeli Ci już wychodzi powyżej 1 (a nawet 0 8-0, 9) to czym prędzej na trzona i nie schodzić z niego aż do potwierdzenia, że już po owu.
W piątek idę na usg, to zobaczę, co mi powie, może da radę coś oszacować w zakresie daty owu 🙂

no to lipa lipa ale zamierzam trochę dodac że jestem po poronieniu no może coś tam dostanę na dobry początek, ale dobrze wiedzieć będę działać w ten sposób. Wcześniej robiłam podobnie, ale w luxmedzie, tyle że tam to zwykle bez problemu nawet na czacie dostał człowiek :)
Dostaniesz max. estradiol, LH, fsh, TSH, glukozę, progesteron ;) i będzie zapraszać na wizytę, na następnej pewnie testosteron, dheas, androstendion, jak wyprosisz to witaminę D3, po krzywe bedziesz musiała iść do diabetologa a piątkę tarczycowa do endokrynologa ;) generalnie poza amh da się zrobić wszystko z etapu I i II plus cytologię, usg piersi i usg ginekologiczne

powyżej 1 to test pozytywny. Według instrukcji do większości testów ważny jest pierwszy test pozytywny, a nie jego siła wybarwienia. I od tego pierwszego pozytywnego testu należy liczyć czas w jakim wg instrukcji ma pojawić się owu (np. 12-36h). Premom liczy Ci owulacje na dzień następny po najwyższym wyniku, czyli wbrew instrukcji do testów i mogą pojawiać się rozjazdy, np. :
w poniedziałek wysikujesz pierwszego pozytywnego owulaka, dajmy na to 1,46 a wieczorem trochę słabszego i premom wyznacza pik na wtorek, wg instrukcji do testu też Ci wychodzi wtorek.
Ale sikasz dalej i we wtorek masz 1,79 = premom przesuwa owu, instrukcja na ten temat milczy. W środę w ogóle masz 2,15. W efekcie mamy rozjazd: wg instrukcji owu mogła być we wtorek, wg premom w czwartek 🤷‍♀️

Dlatego moim zdaniem jeżeli Ci już wychodzi powyżej 1 (a nawet 0 8-0, 9) to czym prędzej na trzona i nie schodzić z niego aż do potwierdzenia, że już po owu.
No ten według premom miał się nijak 😅, potwierdzone usg 😅, dla mnie na oko też nie był pozytywny 😅, teraz już zmieniła zdanie i z dzisiaj się zgodę prędzej.

Ps. W dodatku śluz mi się strasznie rozszalał 😅

Mnie dzisiaj powiedział, że jak miesiąc stymulacji nie zadziała to od razu do koleżanki zajmującej się niepłodnością w klinice w Salve… może i słusznie, bo pewnie wtedy zrobi mi bardziej kompleksowe badania…. Chociaż trochę się obawiam, że im dalej w las, tym więcej spruchniałych drzew, ale z drugiej strony wiadomo, że lepiej wiedzieć na czym się stoi…

Mnie dzisiaj powiedział, że jak miesiąc stymulacji nie zadziała to od razu do koleżanki zajmującej się niepłodnością w klinice w Salve… może i słusznie, bo pewnie wtedy zrobi mi bardziej kompleksowe badania…. Chociaż trochę się obawiam, że im dalej w las, tym więcej spruchniałych drzew, ale z drugiej strony wiadomo, że lepiej wiedzieć na czym się stoi…
Zależy na kogo trafisz, z jednej strony jak stymulacja w ciemno i nie wie co robi, to lepiej trafić w dobre ręce. Ja marzę, żeby trafić wreszcie na normalnego w miarę chociaż lekarza 😅

reklama
Do góry