reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nowości w brzuszkach naszych maluszków

Viki a jakiej firmy ta kaszka manna , od 6. miesiąca? kurcze, ja właśnie takiej szukam...no nigdzie nie moge znaleźć i przy okazji gdzie kupiłaś????:confused::baffled:

Mi lekarka mówiła aby taka kaszką zagęszczać np. zupki

Tak sobie myślę...Ty kupiłaś taka zwykła kaszke?może i o takiej mówiła moja lekarka...a ja szukałam dla niemowląt....

Ostatnia edycja:
reklama
Dota jest taka mleczna kaszka manna na mlku modyfikowanym Bobovity. Ale ja osobiście jej nie polecam. Kupiłam z myślą, żeby Tadeuszkowi robić na kolację. Ale jak już kupiłam to przeczytałam że w składzie jest wanilia i cynamon. Jak ją zrobiłam młodemu to nie dość że strasznie zadka wyszła to obrzydliwi słodka. Ja po jednej łyżeczce przesłodziłam się. Okropna jest moim zdaniem i więcej jej nie kupię.

Viki a jakiej firmy ta kaszka manna , od 6. miesiąca? kurcze, ja właśnie takiej szukam...no nigdzie nie moge znaleźć i przy okazji gdzie kupiłaś????:confused::baffled:

Mi lekarka mówiła aby taka kaszką zagęszczać np. zupki

Tak sobie myślę...Ty kupiłaś taka zwykła kaszke?może i o takiej mówiła moja lekarka...a ja szukałam dla niemowląt....
no wlasnie dota...kupiłam taką normalna błyskawiczna kszke manne..bo są tez niebłyskawiczne;-)takie do gotowania.
tak polecił mi lekarz bo tez stwierdzil ze ta z bobo vity nie jest najlepsza...
kupiłam ja w ktorymś z supermarketow na stoisku wlasnie nie dla dzieci ale z kaszami , ryżami itp. wybór jest duzy:-):tak:

ale czy ktos powie mi jak ja zrobic??? mysle zeby dodac do mleka tylko nie wiem w jakiej ilosci ....
obiadki ktore gotuje są geste bo miksuje tylko wazywa i miesko i z reguły nie dodaje juz wywaru bo pablo woli bardziej geste papu niż żadkie:tak:

Viki ja mam taką kaszę manną błyskawiczną ale trzeba ja jednak podgotować żeby się dobrze rozpuściła
ja gotuję 100 ml wody i daję jedna płaską łyżeczkę kaszy i mieszam mieszam na gazie aż się rozpuści z minutke dwie ze 100 ml robi sie jakies 80 ml
potem dodaję jeszcze wody do 150 ml i daję 5 miarek mleka naszego i mieszam
próbowałam dodawać bezpośrednio do mleka ale sie nie rozpuści,ła ta kasza
no i przechodzi tylko przez ten 3przepływowy smoczek

Viki mój jest też cały czas na mieszance bezmlecznje na nutramigenie ale czekamy na wizyte u alergologa i wyniki testów na mleko jak wyjdą że nie ma uczulenia to zmienimy mleczko ale jeszcze trzymam sie zaleceń
raz dostał tylko zupkę z gerbera jarzynową a ona ma mleko pełne i masło i nic mu nie było ale to jednorazowo i niewielka ilość

a co do obiadków to ja tez takie bardziej gęse robię gotuje w szkalnce wody warzywa i mięsko i blensuje wszystko razem dolewam tez wywaru ale tyle żeby była dobra konsystencja ale nie płynne czasem zamiast wywaru dodaję sok jabłkowy przecierowy albo jabłuszko ze słoiczka albo ugotowane oprawia troszkę smak

Ostatnia edycja:
viki - piszesz że już "zjadacie" danonki, można już? dawałaś po troszku? no i ile Pablo je tego danonka na raz?
ja mam jakiś jogurt w proszku Heinza z morelami i się zastanawiam czy dawać czy nie...?

znalazłam w sklepie mielony ryż i zastanawiam się czy można go dawać maluchom, ale coś mi się wydaje że jego trzeba gotować, a kaszkę lub kleik nie, więc chyba nic z tego...:confused:

daszka ja gotuję łyżeczkę ryżu razem z warzywami i dodaję do zupki albo obiadku ale zawsze możesz dodac kaszkę ryzową

a jogurty są z hippa juz po 6 miesiącu może nawet po 5 jogurt z owocami poszukaj hippa

viki - piszesz że już "zjadacie" danonki, można już? dawałaś po troszku? no i ile Pablo je tego danonka na raz?
ja mam jakiś jogurt w proszku Heinza z morelami i się zastanawiam czy dawać czy nie...?

znalazłam w sklepie mielony ryż i zastanawiam się czy można go dawać maluchom, ale coś mi się wydaje że jego trzeba gotować, a kaszkę lub kleik nie, więc chyba nic z tego...:confused:

daszka na poczatku dałam pół tego malego kubeczka, po dwóch dniach znow poł i nic pawłowi nie bylo wiec teraz dostaje na raz taki maly kubeczek i zajada z takim smakiem ze pewnie zjadł by duzo wiecej ale narazie sie boje ...

grzechotka dzieki za przepis na manne:tak:;-)

daszka ja widzialam ostatnio w ASDA takie male jugurciki Danon Baby i na nich bylo napisane ze sa od 4 miesiecy. normalnie na polce z jogurtami byly :) moze takie powinnas sprobowac??

Ja też mlodemu dawałam danonki ale wyczytałam gdzieś że one są wzbogacane w wapń i jest jego stanowczo zbyt dużo dla niemowlaków i tak naprawdę to nadje się on dopiero dla przedszkolaka. Dlatego przestałam go dawać. Kupuję biały ser i go miksuję z owockami i jest wielkie niamniam

reklama
oo serio?? to ja juz tez nie dam....słyszałam ze nadmiar wapnia odkłada sie w nerkach i prowadzi do kamicy itp/....

wiec wezmę przykład z ciebie weronika. twarożek z owocami..mniam..sama bym zjadła;);-)

Do góry