reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

reklama
Już na kakao.

Potrawkę w sensie posypkę? Sezam np. papryka, zioła wszelkie, curry, kurkuma, wszystko generalnie.

A ja małej nie mogę dawać sezamu, papryki bo alergolog mówiła, że bardzo potrafią uczulać, z ziołami nie wiem bo akurat o te nie pytałam, ale generalnie już nic nowego nie kazała wprowadzać, bo stwierdziła, że i tak nasze dziecko ma szeroką dietę. A mi się wydawało że w kółko to samo je. Jak robiłam np. risotto z ryżem, mięskiem, kukurydzą i groszkiem konserwowym to małą wysypało i kukurydzę i groszem mam odstawić, ale konserwowe, bo jeśli chodzi o kukurydzę w kolbie to mogę dawać. Ogólnie to już nie wiem jak jej urozmaicać jadłospis. Ostatnio popularne były papki na bazie kaszy jaglanej czy też ryżu z pieczonym jabłkiem lub z mięskiem i marchewką lub z tartym jabłuszkiem i masełkiem. Ale też same warzywa w całości z masełkiem np. brokuły, marchewa, ziemniaki, fasolka szparagowa itp. Kisielek własnej roboty z jabłuszkiem tartym na dużych oczkach. Robiłam jej grochówkę, ale już nie mogę bo jest groch wykluczony z diety. Zupka dyniowa krem z lanymi kluseczkami, pulpeciki z mięska kurczaka, gulasz z królika w sosie własnym, makarony z oliwą z oliwek, omlecik- ale na razie podawać jajek nie mogę.

Weronika ani na paprykę ani na sezam nie jest uczulona. Ja jej nawet wysypuję troszkę na tackę luzem jak potrzebuję chwilę i ona sobie tam dłubie, tak samo robię z siemieniem lnianym. Jest boska gdy ziarenka łapie w paluszki. :-p

mój Oli kiedyś po pomidorach został wysypany na rączkach. ale dziś za zupę pomidorową, ogólnie danie z pomidorami da się pokroić.

oprócz tej nieszczęsnej laktozy może wszystko jeść. chociaż nie, jęczmienna średnio, bo w kupie widziałam...

Jasminum82 - nic na siłę, jak nie teraz to za rok może spróbuje.

Weronika to pożeracz owoców, zupełnie jak Adrianna. Mam dwa owocopotworki. I bardzo mnie to cieszy.

reklama
czy ktoras z Was dawala watrobke? jesli tak to jaka? jesli nie to dlaczego? strasznie za mna chodzi watrobka i Oli zapewne sie podlaczy wiec wole sie przygotowac ;)

Do góry