reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Noworodkowe perypetie

Lunera do tej pory próbowałam rozbierać, zmieniać pieluchę, ruszać bo nosku koło ucha albo po stopach.. Raz pomaga a raz tak twardo spi ze wkoncu daje spokoj bo na śpiocha tez cyca nie łapie nawet a na sile przecież nie da rady..
Podczas karmienia raczej przysypia jak juz kończy, a czasem zmienię pieluchę mu w trakcie i potem jeszcze doje..

Cina mam nadzieje ze lekarz cos pomoże i bedzie wam lżej :)

Blerka tluscioszek?:) ja sie bałam ze moj z ta waga 4600 to bedzie mega tluscioszek a on taki szczuplutki ze małe ubranka ktore miałam do sklepu oddać sa albo w sam raz albo za duże :) i juz 4 tyg? Jeju leci ten. Czas okrutnie :)

Panikara u nas jak drzemnie lekko podczas karmienia to przy odbiciu tez Hm spi albo jest na śpiocha a mu sie odbije ja nie wiem jak on to robi czasem.. I czasami go to pobudzi i jeszcze podje a czasami juz usypia całkiem..
Ale nie raz mu juz tak buzia i nosem poleciało ze ja miałam bezdech juz ze stresu..

Akuku no moze i masz racje tez pomyslałam ze inna waga.. Ale jak je to ewidentne je bo słyszę i widzę.. I jak sie wybudza i szuka to od razu go "podłączam" i je a potem usypia.. I jak mu chce dać wiecej to ewidentne odpycha wiec widze ze ma dosyć i on sam mozna powiedzieć pokazuje ze chce wiecej albo ma dosyć.. Martwię sie ze waga nie ruszy i lekarz zacznie wymyślać..
Jakies rady dziewczyny ?? Albo argumenty dla lekarza? Doradźcie :)

reklama
Lilija moj tez ma czasem nierówny oddech ale to jeszcze w szpitalu lekarza pytałam to mowil ze u maluchów to jest normalne ze mogą raz szybciej raz wolniej oddychać i to oznacza ze maja nie dokonca płucka wykształcone.. Nie jest to problem tylko to samo minie bo maluszek potrzebuje czasu.. A mojego w szpitalu przebadali i dr mi mowil ze czasami dzieci rodzą sie w terminie a płucka "dokształcają" sie po porodzie czy jakos tak tłumaczył..

Lucalew te laktatory to wynalazek cudowny jak dla mnie :) podłączę, posiedzę i mleczko ściągnięte.. U nas dali w szpitalu juz jakis krem z cynkiem i smaruje do tej pory i powiem wam ze juz malutka czerwona plamka została wiec mysle 1-2 dni i bedzie po problemie i będę pewnie kokosem używać albo mam taki inny organiczny krem do pupy do używania na codzień..

Jeju dziewczyny musze nadrobić wątek główny ale chyba jutro :) bo widziecie kilka dni mnie nie było, musze do rytmu życia wrócić :)

Po pediatrze:
Leon waży 5,050 czyli od wyjścia ze szpitala ponad 1,300 do przodu. Pielęgniarka była w szoku i stwierdziła, że może od tego ten brzuch i że pozwoliłam dziecku żeby sobie ze mnie zrobiło smoczek. Mam karmić maks 15 minut i odstawiać Leona... i najlepiej przepajać wodą. Po czym przyszła pani doktor i poweidziała, że Leon przytył akurat, ale moje mleko moze być powodem bólu brzucha i problemów z kupą i żeby przepajać sztucznym mlekiem... a na kolki dawać czopki uspokajające, a nie ciągle nosić i przytulać.
Jak Młody zaczął płakać to nas wyprosiły na korytarz.

Je.bał je pies.

Blerka ja Ci juz napisalam vo mysle o tym przepajaniu a tym bardziej o mm.. skoro ma kolkki na twoim mlekubktore jest lekkostrawne... to na mm tymbardziej beda ..a mozr byc gorzej.
W pl slabo przybiera to mm .. duzo przybiera mm.. brzuch boli mm.. na wszystko mm .. jakby bylo tqkie cudowne to na z cyckow by mm leciało. .

Blerka zmień pediatrę bo bzdury gadają. Ja co prawda daje sztuczne małemu max raz dziennie ale to tylko dlatego że Michas w szpitalu był niestety tak karmiony głównie ze względu że ja nie miałam pokarmu, dwa musiałam odciagac i pobudzić laktacje i niestety dopiero teraz mogę go karmić piersią i to z nakładkami bo mam płaskie brodawki. Zamierzam nie dawac mu tego sztucznego w ogóle ale jeszcze na tą chwilę muszę bo mimo przystawiania jeszcze się produkcją tzn laktacja nie dostosowala do potrzeb małego. Czasem mimo odciąganie muszę mu podać z 30-50 ml sztucznego. Moja pediatra mi powiedziała że nie ma potrzeby dopając dziecka jak jest na piersi i nie je stałych produktów. Odstawianie od piersi po 15 minutach też jest dla mnie jakieś chore. Dziecko samo wie kiedy ma dość a na mm to wg tabelki się karmi i co po zjedzeniu np 110 ml koniec - dziwna ta pediatra.

Blerka mój też bardzo dużo już przybrał, praktycznie 200% tego co powinien na tydzień przybrać, pytałam połoznej co w związku z tym, czy trzeba go jakoś od cyca odciagać itp. na co oznajmiła,że nie,że on wie ile chce, że lepiej aby jadł niż nie i że on później sie wyciagnie i nie ma co się martwić.

Dziewczyny,
Nie ma w PL norm dla dzieci na KP!!! Te z książeczki są dla wszystkich. A na KP dzieciaki przybierają szybciej na początku a pózniej wolniej.

Jest zasada, ze dziecko prawidłowo żywione powinni podwoić swoją wagę urodzeniowa do ukończenia pół roku a potroic do ukończenia roku.

Moje dzieciaki na KP podwajaly w 3 mce a potrajaly w 12. Dietę rozszerzałam od 6 mcy.

Wiec pani pediatra i pani pilegnarka sie chyba nie popisaly...
Powiedziały ci jakie czopki uspokajające? Nie słyszałam jeszcze o czopkach...

5 kilosow cały dzień nosisz! To niedługo przy tej kolce będziesz mega napakowana mamuśka :-) Leon nie da ci sie zaniedbać, hahaha.

reklama
O matko Blerka co za profesjonalistki[emoji33]
Szkoda gadac.
Ja tez dzisiaj bylam u pediarty z ubezpieczenia spolecznego, bo generalnie to chodze do prywatnego.
Ona tym razem nie widzi nic dziwnego w tym ze mlody tyle ulewa, mowi ze to normalny fizjologiczny refluks. A mlody placze po jedzeniu bo ma gazy i to go meczy. Przejdzieok 3 miesiaca. Tyle to i ja wiem... Kazala podawac biogaie. I pokzala jak robic masaz i odwodzic nozki..
I go zwazyla i wazy 4650 czyli ze niby on poniedzialku przybral 300g[emoji33]
No nic, klocek bedzie i tyle[emoji3]

Tak wiec co pediatra to inna opinia. Chociaz moj pediatra prywatny nic nie zdiagnozowal tylko wyslal na specjalistyczne badania.

Musze dac na luz poprostu.
W srode mamy specjaliste i zobaczymy co on powie. Ale przypuszczam ze skoro na usg nic nie wyszlo to powie ze to zwykly refluks i tyle.

A w pon osteopata i mam nadzieje ze cos pomoze na te gazy i refluks.

Ostatnia edycja:
Do góry