reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

Dziewczęta :-) wrzucam schemat żywienia dzieciaczków. W razie jakby był mało zrozumiały to mam jeszcze jakiś , zeskanuję i dodam gdyby ktoras z was chciała.

Załączniki

• schemat_zywienia.jpg
    schemat_zywienia.jpg
    104,7 KB · Wyświetleń: 79
reklama
Witam! Ja też troszkę już czytałam na temat żywienia takich maluszków:-) - dostaliśmy masę książeczek na wyprawkę w szpitalu i to co się w nich zgadza to to, że u dzieci karmionych piersią powinno się podać w 5 m.ż np. kaszkę manną (z glutenem)- najlepiej tylko parę łyżeczek na początek i np na swoim odciągniętym mleku (lub na jakimś warzywku). W 6 miesiącu życia zaczyna się podawać papki- ale z 1 warzywa, owoca i to takiego, które mało uczula- potem stopniowo łączy się "wypróbowane już: warzywa/ owoce.
Nadal jednak czuję się "niewyedukowana" i będę się zagłębiać w tę literaturę tematu.
W każdym razie nie spieszę się z pokarmami stałymi, bo podobno "im później tym lepiej".

Podziwiam odwazne mamusie, ja naleze do tych powsciagliwych jesli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmow. Mimo ze maly je w ciagu dnia co 2-2.5 godziny bo ciagle mu malo i pewnie moglabym juz cos ze stalych pokarmow to jednak czekam az osiagnie odpowiedni wiek. W nastepny piatek idziemy na wizyte wiec zobaczymy co powie pediatra. A oto co ostatnio znalazlam na temat nowego schematu zywienia niemowlat:

Dziennik - Dziecko - Zmieniamy menu maluszka

NOWY MODEL ŻYWIENIA NIEMOWLĄT KARMIONYCH PIERSIĄ

wiek (miesiące); rodzaj pożywienia/ żywność uzupełniająca
1.-6. karmienie piersią na żądanie Posiłki dodatkowe w 5.-6. miesiącu (początkowo, nie wcześniej niż w 5. m.)
● zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny (2-3 g na 100 ml), 1 x dziennie
7.-9. karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:
● zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (bez wywaru) z kleikiem zbożowym glutenowym i z 1/2 żółtka co drugi dzień
● kaszka / kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy
● sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150 g)
10. karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:
● obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem, 1/2 żółtka do potraw codziennie
● kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki
● przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)
11.-12. karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:
● obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem, ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem i całe jajko 3-4 razy w tygodniu
● produkty zbożowe (kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko modyfikowane, twarożek, jogurt, kefir – kilka razy w tygodniu)
● przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)

NOWY SCHEMAT ŻYWIENIA NIEMOWLĄT KARMIONYCH Z BUTELKI

wiek (miesiące), liczba posiłków wielkość porcji rodzaj posiłku
1. 7 x 90 - 110 ml mleko początkowe
2. 6 x 110 - 130 ml mleko początkowe
3. 6 x 130 ml mleko początkowe
4. 6 x 150 ml mleko początkowe
5. 5 x 180 ml ● 4 x mleko początkowe*
● 1 x zupa – przecier jarzynowy
● skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) – 50-100 g
6. 5 x 180 ml ● 4 x mleko początkowe*
● 1 x zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru)
● przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 150 g
7. 5 x ●1 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
● 2 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)
● 1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z 1/2 żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem codziennie (10 g)
● 1 x 150 ml kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy;
● przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150 g
8. 5 x ● 1 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)
● 2 x 180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)
● 1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z 1/2 żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem codziennie (10-15 g)
● 1 x 150 ml kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy;
● przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150 g
9. 5 x ● 1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej
● 1 x 200 ml – mleko następne z dodatkiem kaszki beglutenowej
● 1 x 200 ml – kaszka na mleku następnym
● 1 x 200 ml zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem 1/2 żółtka i z gotowanym mięsem (10-15 g)
● 1 x 150 g – owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) + biszkopt
10. 4-5 x● 3 x 220 ml – mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki)
● 1 x zupka jarzynowa z kaszką glutenową
● 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15-20 g) i 1/2 żółtka, z dodatkiem ziemniaka lub ryżu;
● przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 150 g
11.-12. 4-5 x ● Posiłki jak w 10. miesiącu życia.
Zmiana: wprowadzić całe jajko 3-4 razy w tygodniu; twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu

Etapy wzbogacania diety

Od 5. miesiąca* - PIERWSZE OWOCE I WARZYWA, BEZGLUTENOWE PRODUKTY ZBOŻOWE
Od 5. miesiąca** - GLUTEN I WARZYWA
Od 6. miesiąca* - MIĘSO, RYBA, GLUTEN
Od 7. miesiąca* - ROSÓŁ, ŻÓŁTKO
Od 7. miesiąca** - MIĘSO, RYBA, OWOCE, ŻÓŁTKO, ROSÓŁ
Od 10. miesiąca - NIEWIELKIE ILOŚCI PIECZYWA, BISZKOPTY, SUCHARKI
Od 11. miesiąca - CAŁE JAJKA, TWAROŻEK, JOGURT, KEFIR

* przy karmieniu sztucznym (butelką wyłącznie) lub mieszanym (piersią i butelką)
** przy karmieniu piersią

Dorinka pytałam pediatrę kiedy wprowadzać , powiedziała że najlepiej by było żeby maly był karmiony tylko piersią do 6 m-ca a jeśli będzie widac wcześnej że jest głodny czy mniej przybiera na wadze to na noc podawac kaszkę SINLAC . I tak nie miałam zamiaru wczesniej wprowadzać pokarmów ale jak poczytałam o naszych odważnych mamach to zgłupiałam i postanowiłam zapytać lekarza. :-)

Icedal ta kaszka SINLAC to jest jakas specjalna kaszka? Oliwii kupowalam zwykle Bobovity, Nestle nie za bardzo jej podchodzily i nie widzialam wtedy na polkach Sinlac. A moze tu jest ta kaszka niedostepna?:confused: Napisz prosze cos wiecej:tak:.

Icedal więc jednak pierś do 6 m-ca i nie podajecie glutenu?. Ja też się zastanawiałąm co z tym glutenem. Bo u nas zaraz będzie 5 miesiąc. Nie wiem czy iść do pediatry i spytać o to.
Mam poradnik bebiko i piszążeby podawaćgluten po 4 m-cu a dziś dostałam poradnik hipp i tam nic o tym nie wspominają:confused:. W każdym razie będę się starała jak najdłużej karmić piersią. Tylko czemu on tak mało je?????
No włąśnie co to jest ten sinlac?????????? coś specjalnego?

Nam pani doktor mówiła że po 4 miesiącu można już wprowadzać gluten. Też mam poradnik bebiko, a jak będzie czas pokaże pożyjemy zobaczymy. Głównie chodzi o to czy wrócę do pracy czy nie. Bo jak będę miała plamy na bluzce to klienci będą się śmiali :baffled:

U nas nadal alergia :-( Mleko bebiko zakupione ale jeszcze nie podawałam bo jak na razie cyś stracza i chciałam skonsultowac mleczko z pediatrą.
Pediatra powiedziała, że wprowadzac nowe pokarmy dopiero od 5,5 miesiąca, więc czekam spokojnie bo pewnie będę do 6 miesiąca czekała z tą alergią.

pozdrawiam
Clue

o Sinlac znalazlam coś takiego:
Charakterystka produktu:
*bezglutynowy produkt zbozowy
*nie zawiera białek mleka krowiego i białka sojowego
*źródłem białka o bardzo wysokiej wartości biologicznej jest hydrolizowana maka ryzowa oraz maka chleba świetojanskiego
*nie zawiera laktozy
*wzbogacony w zelazo,jod,WITAM.D,mikroelementy i w 12 witamin
*nie wymaga gotowania
Wskazania:
*stanowi pełnowartosciowy,samodzielny posiłek
*alergia na białko mleka krowiego lub białko soi
*zapobieganie alergii na białko mleka krowiego
*dieta bezglutynowa
*nietolerancja laktozy

Julce robiłam z Sinlaciem paluszki mięsne, placki ziemniaczane, dodawałam do zupki . Ogólnie byłam zadowolona z tej kaszki chociaz wiem że nie każdemu smakuje i minusem jest to że jest dosyc droga ( okolo 20 zł) .
Aga111 właśnie nie wiem co z tym glutenem bo zapomniałam zapytac . Pewnie troche wcześniej zaczne wprowadzać jakieś pokarmy bo musze wrócić do pracy , akurat mały dzien wcześniej skonczy 6 miesięcy:-) Właściwie to nie mam jeszcze planu na wprowadzanie stałych pokarmów bo uważam że jeszcze nie czas na to. Zacznę się zatanawiac za jakiś miesiąc ;-)

reklama
Dziwne z tym glutenem.Jeszcze niedawno straszono mamy, że wprowadzenie glutenu zbyt wcześnie czyli przed 10mż może grozić porażeniem kosmków jelitowych:baffled::confused:
Tak szybko zmieniają się schematy żywieniowe.

Do góry