reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

niskie beta HCG, niski przyrost

Pewnie masz na myśli pęcherzyk żółtkowy a nie ciałko żółte ;)
Kurcze, a to nie to samo?
U mnie widac pecherzyk ciazowy. Potem kiedy on ma wielkosc max 25 mm powinno pojawic sie w nim ciałko żolte, ktore odzywia potem zarodek. Po kilku dniach od pojawienia sie tego ciałka żoltego powinien pojawic sie sam zarodek. To ja zawsze myslalam, ze ciałko zólte to inaxzej pęcherzyk żóltkowy...

reklama
To super, oby wszystko szło po Twojej myśli :) Twój lekarz musiał mieć bardzo dobry sprzęt, że pęcherzyk było widać przy takiej becie. Ja byłam na USG, ale niestety lekarz nie zobaczył pęcherzyka, sprzęt pewnie ma słaby bo na NFZ, a ja już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Pytałam go czy to może być pozamaciczna, ale stwierdził, że raczej nie bo endometrium jest pogdubione (18mm) i widoczne jest ciałko żółte. Ale na tym etapie (5t+5) wydaje mi się, że chociaż ten pęcherzyk powinien być...
Juz rozumiem:)

To znaczy ze z pecherzyka żóltkowego powstaje dopiero pecherzyk ciążowy?
Nie. Pęcherzyk żółtkowy jest w pęcherzyku ciążowym ("w środku"). W ok 4 tyg widać pęcherzyk ciążowy w obrazie USG, natomiast pęcherzyk żółtkowy dopiero ok 5 tyg (jak ciążowy "podrośnie"). Potem w skutek dalszego rozwoju pojawia się zarodek. Można więc powiedzieć, że takie są etapy rozwoju wczesnej ciąży: pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym, pęcherzyk z zarodkiem.

Nie. Pęcherzyk żółtkowy jest w pęcherzyku ciążowym ("w środku"). W ok 4 tyg widać pęcherzyk ciążowy w obrazie USG, natomiast pęcherzyk żółtkowy dopiero ok 5 tyg (jak ciążowy "podrośnie"). Potem w skutek dalszego rozwoju pojawia się zarodek. Można więc powiedzieć, że takie są etapy rozwoju wczesnej ciąży: pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym, pęcherzyk z zarodkiem.
Tak myslalam, tylko Mama... napisala, ze jej gin na usg nie widzial pechwrzyka ciazowego a widzial pecherzyk zoltkowy? To jak to mozliwe skoro ten pecherzyk zoltkowy jest w srodku pecherzyka ciazowego?

Kurcze, a to nie to samo?
U mnie widac pecherzyk ciazowy. Potem kiedy on ma wielkosc max 25 mm powinno pojawic sie w nim ciałko żolte, ktore odzywia potem zarodek. Po kilku dniach od pojawienia sie tego ciałka żoltego powinien pojawic sie sam zarodek. To ja zawsze myslalam, ze ciałko zólte to inaxzej pęcherzyk żóltkowy...
Nie zupełnie jest tak jak piszesz .
Tak myslalam, tylko Mama... napisala, ze jej gin na usg nie widzial pechwrzyka ciazowego a widzial pecherzyk zoltkowy? To jak to mozliwe skoro ten pecherzyk zoltkowy jest w srodku pecherzyka ciazowego?
Najzwyczajniej mama musiała się przejęzyczyć . To niemożliwe .
podobnie jak zobaczyć pęcherzyk ciążowy przy tak niskiej becie jaka masz Ty .
Masz może zdjęcie usg ? Twojego lekarza nie niepokoi Twoja Beta ?
naprawde jestem ciekawa Twojej histori ✊🏻✊🏻✊🏻

Może coś pomyliła? Albo źle napisała 🙂

Podaj datę ostatniej miesiączki. Albo najlepiej datę owulacji jeżeli byłaś na monitoringu. Datę badania i wymiary pęcherzyka 🙂

Może coś pomyliła? Albo źle napisała 🙂

Podaj datę ostatniej miesiączki. Albo najlepiej datę owulacji jeżeli byłaś na monitoringu. Datę badania i wymiary pęcherzyka 🙂
Ja jestem po in vitro, wiec znana jest dokladna data owulacji i zaplodnienia. Natomiat tak, mojego lekarza niepokoi moja niska beta, ale powiedzial, ze jest za wczesnie zeby stwierdzic ze ciaza na pewno juz sie nie rozwinie i zarodek nie pokaze i kazal mi przyjsc na kolejne usg 7tc i 2 dzien. To bedzie caly tydzien po becie 497,5.

Ja jestem po in vitro, wiec znana jest dokladna data owulacji i zaplodnienia. Natomiat tak, mojego lekarza niepokoi moja niska beta, ale powiedzial, ze jest za wczesnie zeby stwierdzic ze ciaza na pewno juz sie nie rozwinie i zarodek nie pokaze i kazal mi przyjsc na kolejne usg 7tc i 2 dzien. To bedzie caly tydzien po becie 497,5.
A rozumiem. Jeżeli wcześniej o tym pisałaś, to przepraszam. Umknęło mi. A lekarza martwi tylko "wysokość" bety? Czy masz kiepskie przyrosty?

reklama
Do góry