reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niski przyrost bety

reklama
@Charmander Jak sytuacja się rozwinęła?
po kilku dniach przyrost bety był na podobnym poziomie. Progesteron wzrósł do około 20. Pojawiło się plamienie- jednak z naczynka, które nie zaszkodziło zarodkowi. Zdaniem lekarzy- przyrost nie książkowy, ale w porzadku. Podczas tego badania okazało się że jest już zarodek z serduszkiem. Jednak biło zbyt wolno. Zmieniono duphaston na dopochwowy progesteron, dodano acard. Niestety tydzień później serduszko jeszcze wolniejsze, dwa tygodnie później brak akcji serca. Niestety zabieg 💔

Do autorki wątku, nie masz plamień przy takim progesteronie? U mnie progesteron spadl z 27 do 17 i zaczęły się plamienia. Brałam duphaston co 6h ... mam zdrową córkę, ale po tym wszystkim co juz wiem, a czego nie wiedziałam będąc na początku ciąży, mimo całego bólu i strachu w kolejnej ciąży nie brałabym takich końskich dawek progesteronu.
pojawiło się plamienie, jednak z naczynka, które nie zaszkodziło zarodkowi. Progesteron po kilku dniach wzrósł. A dlaczego nie brać progesteronu?

No właśnie dlatego, że nieksiążkowe przyrosty bety i niski progesteron mogą świadczyć o tym, że ciąża nie jest zdrowa.
jednak w przypadku dobrego przyrostu bety i niedomogi lutealnej pewnie brak suplementacji progesteronu może być również tragiczny. Wszystko zależy od sytuacji indywidualnej. Progesteron początkowo podtrzymuje ciążę, zanim powstanie łożysko.

Do góry