reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niska masa urodzeniowa

Manitoba a co lekarz na to? Pewnie będzie teraz czesciej sprawdzał? Mój też był hipotrofikiem 2200 w 38+5 tyg porobili badania i zdrowy tylko chudzinka..

reklama
Spokojnie, dużo tez zależy od usg. Mnie w 36tc powiedzieli, że synek ma 2200g i też zaczęłam denerwować się tak jak Ty. Poszłam na usg prywatnie w 37 tc i wyszło, ze młody ma 3500g, urodził się tydzień pózniej z wagą 3700g. Poza tym nie każde dziecko musi się rodzić dużym smokiem - podtuczysz go po urodzeniu. Jeśli nie ma nic innego nieokojącego to spokojnie.

urodziłam syna dokładnie w terminie 40+0tc. Waga urodzeniowa 2850g ;) poza tym, że był po prostu drobniutki nic mu nie było, dostał 10/10 punktów, wszystko ok :) później pięknie przybrał i dogonił a nawet przegonił niektóre dzieci z tego samego miesiąca z wagą ur. w granicach 3500 ;) obecnie synek ma 9 miesięcy prawie i jest zdrowym, silnym chłopcem, który zaczyna już stawiać kroki :D także nic się nie martw. A tak swoją drogą to waga z usg to troche wróżenie z fusów :p mnie np lekarz pół ciąży straszył, że syn koło 4kg jak nic będzie ważył. No... także tak :D
Też właśnie czytałam, że mogą być duże różnice między pomiarem usg a wagą przy porodzie. Mam tylko nadzieję że w moim przypadku będzie to na plus:)

Manitoba a co lekarz na to? Pewnie będzie teraz czesciej sprawdzał? Mój też był hipotrofikiem 2200 w 38+5 tyg porobili badania i zdrowy tylko chudzinka..
Mały praktycznie od początku był gdzieś w dolnej granicy wagowej. Lekarz stwierdził, że najważniejsze że systematycznie przybiera na wadze. Teraz już mam wizyty co tydzień, więc mam nadzieję że wszystko będzie ok. Ale zawsze jest jakiś strach i obawa...

Ja pierwsza córkę urodziłam prawie o terminie z waga 2790. Na początku podejrzewali hipotrofie, ale potem zostało to wykluczone. Teraz ma 4 lata waży 13 kg i rozwija się prawidłowo, po prostu jest drobna po mnie. Druga córkę urodziłam w 36 Tc zaliczona została jako wcześniak, ważyła 2550. Po porodzie skórka, wargi sromowe itp wskazywały na to że faktycznie jest wcześniakiem. Dogrzewali ja parę dni w inkubatorze. Na początku się wyziebiala. Przez parę tygodni zawijalam ja w dwa koce bo tak marzla, że aż niemożliwe. Rozwija się super. Jak miała ponad rok to już sama korzystała że slizgawki. Ponad Półtora roku i wspinania się na drabinki. Nie długo skonczy 2,5 r i waży 10 kg . Nie ma co się martwić na zapas :)

Nie ma się co martwić na zapas. Jeśli problemem jest tylko waga i nie ma żadnych martwiących symptomów, tak naprawdę zostaje tylko urodzić i podtuczyć już wtedy. ;) Bobas na pewno wyjdzie cały i zdrowy.

reklama
U mnie córka 36+5 urodzona z wagą 2590 wiec tez nie dużo a żadnych oznak wcześniactwa. Syn miał się urodzić w terminie z wagą 2900 a ważył 3400. Usg to tylko maszyna, ale tak jak dziewczyny piszą w większości przypadków to że dziecko urodzi się drobne tez z reguły nie ma wiekszego wpływu na jego rozwój ;)

reklama
Do góry