reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

niechęć dotyku

mam 4 letniego synka, mój problem polega na tym iż mój syn nie chce aby go przytulać, gdy to robie odsuwa się staje się rozdrażniony, co to może znaczyc, to chyba dziwne zachowanie dziecka?

reklama
[FONT=&quot] [/FONT] Ma Pani racje to jest trochę „dziwne” zachowanie. Dzieci na ogół uwielbiają być dotykane, przytulane. Dotyk jest bardzo ważny w życiu dziecka ponieważ daje poczucie bezpieczeństwa, akceptacji, spokój. Jednak w takiej sytuacji kiedy dziecko unika tego dotyku, wycofuje się i na jego skutek jest rozdrażnione, może świadczyć o zaburzeniach SI (Integracji Sensorycznej). Pojawiają się one gdy układ nerwowy źle organizuje bodźce zmysłowe. W przypadku Pani syna może to być nadmierna wrażliwość na bodźce dotykowe. Uważam, że warto wybrać się do psychologa aby przyjrzał się takim zachowaniom Pani dziecka.

Możliwe, że to tylko problem z nieumiejętnością radzenia sobie z emocjami. Dzieci różnie wyładowują swoje niezadowolenie, złość często przeradzającą się w agresję. Jednak aby wykluczyć zaburzenia SI polecałabym wizytę u specjalisty.

Problem agresji również dotyczy mojego syna. Często wyładowuje złość krzycząc, rzucając się na podłogę, uderzając w nią pietami

Tutaj musi zastanowić się pani jak często syn tak robi, czy są to sporadyczne zachowania, tylko w chwilach złości a zazwyczaj synek jest radosny, spokojny, jeśli tak to nie ma większych powodów do zamartwiania się, jednak czy zdarza się to często, nawet bez powodu należy zacząć pracować z dzieckiem

reklama
Polecałabym na początku od oceny relacji z dzieckiem , czy często reaguje pani krzykiem, jak pani zachowuje się w stosunku do dziecka, czy sytuacja w domu nie jest nerwowa, czy ma pani dla syna wystarczającą ilość czasu.

Do góry