hehe, właśnie M. proponował, żebym uszyła jej strój jagody ;P
------------------
Zatem o klubie maluszka:
Oglądałyśmy 5 'prywatnych żłobków' w Łodzi. Szczególnie zależało mi na:
- uwzględnianiu indywidualnych potrzeb dzieci (pory spania, jedzenia i zabawy dostosowane do przyzwyczajeń dzieci)
- oddzieleniu grupy maluszków (dzieci niechodzących) od starszych (2-latków) - jak widziałam biegajace 2-latki pomiedzy raczkujacymi maluchami to popadalam w oslupienie... jedna dziewczynka kopnela pilke w twarz Jagody...
- osobnym pokoju sypialnym dla maluszków (bo Jagoda ma lekki sen)
- ofercie edukacyjnej - nie chciałam, aby żłobek był jedynie przechowalnią dzieci, tylko żeby uczył poprzez zabawę
- podejsciu opiekunek, ich doswiadczeniu i kwalifikacjach - unikalam pielegniarek, doswiadczonych przedszkolanek z dlugim stazem itp. preferowałam osoby mlode z wiedza teoretyczna na temat rozwoju i potrzeb najmlodszych dzieci oraz z zamiłowaniem do tego rodzaju pracy
- poza tym mialo byc czysto, ciepło, bezpiecznie, w miarę blisko i nie za drogo
Ważne było dla mnie stworzenia Jagodzie ciepłej atmosfery podobnej do domowej. Wybrałam niewielki żłobek. Spełnił wszystkie moje oczekiwania. W grupie maluszków Jagoda będzie 4 dzieckiem (dopuszczalna ilośc dzieci w tej grupie to 6). Sprawują tam opiekę 2 panie. W grupie dzieci chodzących jest teraz 3 dzieci (max tam tez ma byc 6) i jedna pani. Jak Jagoda będzie sprawnie chodzic, to zostanie przeniesiona do grupy dzieci starszych.
Przede wszystkim urzekła mnie opiekunka maluszków, która ma niesamowite podejście do dzieci! Nawet ja nie umiem się tak bawić ze swoim dzieckiem... :/ a przeciez jestem jego mamą... :/
Ponadto klub maluszka ma pomysł na spędzanie czasu z dziećmi - są organizowane tzw. bloki edukacyjne. np. w lutym dzieci będą miały:
- ćwiczenia słuchowe - słuchanie i nasladowanie dźwięków - szumu wiatru, kapania wody, tykania zegara, itp.
- ćwiczenia rytmiczne - klaskanie w dłonie, klepanie w kolana, pukanie paluszkiem w podłogę
- ćwiczenia ruchowe - z elementami toczenia i rzutu piłką
- kształtowanie umiejętności słuchania - czytanie bajek, słuchanie bajek z płyt
- zajęcia artystyczne i manipulacyjne - manipulowanie kredkami
- wdrażanie do bezkonfliktowej zabawy w grupie
to mi sie podaba