reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nianie, żłobki, przedszkola i szkoły

Do mnie pani ze żłobka ma dzwonić na koniec lutego,miejsce w żłobku zaklepane,koszt 650 zł.Nie martwię się o nią, bo sobie poradzi.Od marca będę ją adaptować w żłobku,kiedy ją dam ? zapewne jak będzie stawiać pierwsze kroki,grupa żłobkowa jest ograniczona-do 5 dzieci i 3 panie.Państwowy żłobek jest za 200 zł,dzieci w grupie od 1-3 lat i jest ich 40 i 8 pań,ale boję się,że będzie tam chorowała,chociaż żłobek jest 5 minut ode mnie,a ten prywatny na drugim końcu miasta...

agnieszka ale caly zlobek to tylko5 dzieci tylko czy jej grupa to 5 dzieci?
Ten gdzie chodzi Mateusz to calosc 20 dzieci..w wieku od 8-9 mcy do 2,5 max 3 lat.

reklama
no... to Jagoda chodzi do żłobka :) a mamusia będzie próbowała wrócić na ścieżkę zawodową...

no... to Jagoda chodzi do żłobka :) a mamusia będzie próbowała wrócić na ścieżkę zawodową...

wow ..od kiedy zaczyna?
Mateusz juz dzielnie 3 tydzien chodzi...zuch chlopak...powiem Ci Afi,ze odkad chodzi do zlobka zaczal robic na raz duzo nowych rzeczy...zaczal raczkowac i maszerowac za raczki...napatrzyl sie na ine dzieci, zaczal pic....bo wczesniej pil malo...co wiecej...wczoraj w jego szafce znalazlam butelke ..i pyatam sie Sabriny opiekunki co mam zrobic z ta butelka wymienic smoczek czy co a ona mi mowie,ze mohe ja zabrac bo mateusz pije juz z kubeczka z dziubkiem .-)))))...sprawdzilam w domu...faktycznie...a jeszcze troche temu kubeczke niekapek z dziubkiem sluzyl tylko do gryzienia
No nistety matez katar i kaszle..ale jak wszystkie dzieci...raz na tydzien srednio daje go do "lekarskiego przegladu"...bo martwi mnie ten kaszel ale temperatury nie ma i pluca czyste...wszytkei dzieic teraz katar do pasa i kaszla grrrrrrr

no nie wiem czy chodzenie za raczki to taki powod do dumy, nie wolno tak dzieci prowadzac wiec chyba raczej powinnas zwrocic uwage paniom w zlobku zeby tego nie robily.

kiedys pisalyscie ze jesli dziecko cos chce samo robic to nie powinno to budzic obaw..przeciez nie ciagne go za rece zeby chodzil...sam wstaje tzn podciaga sie go gory i chce isc do przpdu i idzie nogami do przodu az ciezko za nim nadazyc
co w tym takiego szkodliwego? nie chodzi przeciez caly dzien tak... i jak dziecko w takim razie zavzyna chodzic jesli nie podtzrymywane za rece?

kiedys pisalyscie ze jesli dziecko cos chce samo robic to nie powinno to budzic obaw..przeciez nie ciagne go za rece zeby chodzil...sam wstaje tzn podciaga sie go gory i chce isc do przpdu i idzie nogami do przodu az ciezko za nim nadazyc
co w tym takiego szkodliwego? nie chodzi przeciez caly dzien tak... i jak dziecko w takim razie zavzyna chodzic jesli nie podtzrymywane za rece?

ok poczytalam wady postawy w przyszlosci

http://babyonline.pl/niemowle_rozwoj_artykul,6063.html
...juz sie obawiam jaki "moratorka Nataliak" walnie mi to wyklad hehhe
Nataliak oczywiscie nie obrazaj sie o ta moratorke .-)))

ale chodzenie do przodu jest jego iniciatywa. w zlobku raczej z nim nie chodza tzn napewno nie chodza. maszerowac tak zaczl z nami w domu ale tak jak pisalam byla to jego iniciatywa

Ostatnia edycja:
konczac offtop: dziecko powinno samo chodzic, poza ewentualnymi wadami postawy pomaganiem sprawiasz ze nie cwiczy trzymania rownowagi.

wow ..od kiedy zaczyna?
Mateusz juz dzielnie 3 tydzien chodzi...zuch chlopak...powiem Ci Afi,ze odkad chodzi do zlobka zaczal robic na raz duzo nowych rzeczy...zaczal raczkowac i maszerowac za raczki...napatrzyl sie na ine dzieci, zaczal pic....bo wczesniej pil malo...co wiecej...wczoraj w jego szafce znalazlam butelke ..i pyatam sie Sabriny opiekunki co mam zrobic z ta butelka wymienic smoczek czy co a ona mi mowie,ze mohe ja zabrac bo mateusz pije juz z kubeczka z dziubkiem .-)))))...sprawdzilam w domu...faktycznie...a jeszcze troche temu kubeczke niekapek z dziubkiem sluzyl tylko do gryzienia
No nistety matez katar i kaszle..ale jak wszystkie dzieci...raz na tydzien srednio daje go do "lekarskiego przegladu"...bo martwi mnie ten kaszel ale temperatury nie ma i pluca czyste...wszytkei dzieic teraz katar do pasa i kaszla grrrrrrr

byłyśmy razem już dwa razy po ok. godzinie. jutro idziemy na dłużej. chcialabym pokazac paniom jak Jagoda zasypia :)

gratuluję Mateuszkowi nowych umiejętności :)

reklama
Do góry