reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nianie, żłobki, przedszkola i szkoły

reklama
tu nIE ma czegos takiego jak L4 na dziecko. Mam do dyspozycji swoje chorobowe jedynie ale wiadomo msuze miec zwolnienie do pracy. Natomiast na dziecko mam przewidziana pule 180 dni platnych 30% i nazywa sie to maternita facoltativa. Ja juz wykorzystlalam ja po macierzyskim obowiazkowym.... ze 180 dni zuzylam 145..niestety licza z sobotami i niedzielami. Jas wrocilam do pracy to zostalo mi 35 dni...kore moge wykorzystac do 3 roku zycia dziecka...tylko za kazdym razme musze jechac do tutejszego ZUSu i to zglaszac.... nieprzewidziane pierwsze dni choroby mateusza pokrywam z urlopu i jak wiem,ze bede siedziec w domu dluzej to jada do Como i biore dni z maternita facoltativa...niestety juz ich niewiele zostalo..a przed nami jeszcze dluga chorobowa zima
ojoj cos mi wyszedl off topic chyba jednak...a jak to sie stalo ,ze piszemu tu o L4 jak zaczynalysmy o tym pisac na glownym ..eee JUstMe przeskoczyla z watku na watek i chyba sie nie zorientowala heheh

Krewetka zapisy do żłobków trwają cały rok, w każdym momencie możesz wpisać się na listę (nie wiem jak u Was ale w Wawie można złożyć dokumenty do max 3 państwowych żłobków) no i trzeba czekać...my się zapisaliśmy ale jestem gdzieś na szarym końcu listy rezerwowej ;)

witam wszystkie mamy!
mam pytanie odnośnie żłobków (klubów malucha) na teofilowie w łodzi.
Konkretnie myślę o teofilusiu.
Czytałam, że są mamy które były zainteresowane tym miejscem, a nawet zapisały tam swojego malucha.
Napiszcie czy miejsce się sprawdziło, czy warto. Bardzo proszę.
Mój szkrab nie ma jeszcze roczku, z mężem wybraliśmy inny żłobek ale niestety okazał się totalną klapą :-:)-:)-(
Chcę od początku maja wysłać córkę właśnie do teofilusia, rozmawiałam już z paniami przez telefon, we wtorek idę obejrzeć obiekt i zobaczyć jak bawią się dzieci.
Myślę jednak że opinie mam będą najcenniejsze...

reklama
Jeśli chodzi o płatność, to u nas jakiegoś dramatu nie ma. Za czas od 13.00 do 16.00 płacę 2,08 za godzinę, czyli 6,24 na dzień. Oczywiście dodatkowo 5,5 za obiad. Miesięcznie wychodzi około 250 zł. Fakt, że jak zapiszę Jagodę na zajęcia dodatkowe, to wyjdzie drożej, ale na pewno nie tyle ile piszą w artykule.
Nie zmienia to jednak faktu, że państwowe przedszkole, powinno być bezpłatne. Wychodzi na to, że i tak nie wszystkich będzie stać na to, żeby ich dziecko uczęszczało do takiej placówki, bo owszem, ja mogę wyłożyć te 300 zł, ale dla innej osoby to jest kwota na życie przez miesiąc.
Beznadziejnie.

Do góry