reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nianie, żłobki, przedszkola i szkoły

u nas dni wolne miedzy tzw swietami są zawsze uzgadniane z rodzicami i jesli zdarzy sie tak, ze 5 rodziców zadeklaruje przyprowadzenie dzieci do rpzedszkoli to musza miec otwarte
jesli chodzi o urodziny to zanosi sie tort i idzie.. to bal i impreza dzieci.. rodzice robią sobie imprezke w domu..

a jesli chodzi o oplaty to dlaczego nei zapytasz u siebie w przedszkolu.. kazde przedszkole jest inne (w panstwowych obowiazuja te same zasady, w prywatnych jak chce wlasciciel) i kazdy dyrektor inaczej ustala odplatnosc badz zwolneinie z oplat za czas nieobecnosci dziecka..

reklama
u nas dni wolne miedzy tzw swietami są zawsze uzgadniane z rodzicami i jesli zdarzy sie tak, ze 5 rodziców zadeklaruje przyprowadzenie dzieci do rpzedszkoli to musza miec otwarte
1jesli chodzi o urodziny to zanosi sie tort i idzie.. to bal i impreza dzieci.. rodzice robią sobie imprezke w domu..

2a jesli chodzi o oplaty to dlaczego nei zapytasz u siebie w przedszkolu.. kazde przedszkole jest inne (w panstwowych obowiazuja te same zasady, w prywatnych jak chce wlasciciel) i kazdy dyrektor inaczej ustala odplatnosc badz zwolneinie z oplat za czas nieobecnosci dziecka..
1.nie chodzi mi o "imprezkę " dla rodziców, tylko o sam moment podawania tortu, głównie chodziło mi o to czy pomaga się paniom przy ogarnięciu grupy, i ewentualnie zrobieniu troche fotek na pamiątkę:-)

2. chodziło mi o to jak jest w nnych pzedszkolach, o nasze już dopytałam:)

u nas opłata za przedszkole stała niezaleznie od liczby dni kiedy dziecka nie ma. Opłata obejmuje opieke w godzinach 7-16. Przedszkole czynne do 19, za każdą godzinę miedzy 16 a 19 płaci się 2 zł.

Nie ma opłat dodatkowych za jedzenie.

Opłata roczna za ubezpieczenie 30 zł.
Opłata za materiały 10 zł za każdy miesiąc.

Przedszkole czynne równiez w wakacje. W lipcu przerwa techniczna 2 tyg a co za tym idzie czesne o 50% niższe.

W przedszkolu pracuje logopeda, od wrzesnia na stale bedzie anglista. Do tego w cenie rytmika. Basen i jazda konna w soboty dodatkowo płatna.

Chcialam podpytac jak to jest w przedszkolach u waszych maluchow,a chodzi mi o
-urodziny-zanosicie tort rano razem z dzieckiem,czy dowozicie go pozniej,czy jestescie przy tym jak jest podawany tort?
-mam tez pytanie co do oplat,jak to wyglada,jesli dziecko bylo 2tyg a 2 tyg nie,to placicie za ten miesiac polowe?czy oplata jest z gory a potem sa zwroty?
I jeszcze pytanie czy na weekendzie majowym sa otwarte przedszkola?
Dzieci same maja bal, ciasto zanosze po sniadaniu kolo 10 i wtedy tez mlodego daje, zostawiam ciasto i wychodze
jesli nie bylo. Dziecka to w wiekszosci przpadkow i tak placi sie cale czesne, to tak samo jak na studiach ;-)
u nas dodatkowo caly lipiec wolny a tez trzeba normalnie zaplacic.

co do weekendu majowego to kazde przedszkole ustala indywidualnie, mnie sie pytaly panie czy Tomek przyjdzie i tylko kilkoro dzieci sie nazbieralo, wiec bedzie krocej

Za to u mnie to wyszedl jakis skandal (chodzi mi o przedszkole).w calym miescie zostala odwolana rekrutacja do przedszkoli 3 i 4 latkow.Nie jest wiadome czy w przedszkolach panstwowych w ogole beda grupy 3 i 4 latkow.Powod? "podobno" jest ponad 300 6 latkow.Rodzice nie chca ich poslac wczesniej do szkoly (maja takie prawo).Przedszkola musza ich przyjac.Jesli ich przyjma,nie starczy miejsc dla 3 i nawet 4 latkow.Jesli nie,szesciolatki beda chodzic do grup popoludniowych.Masakra.Tylko do telewizji sie nadaje.Wg mnie sprawa ma drugie dno,ale nie chce tutaj pisac.
Sieradzkie przedszkola - rekrutacja wstrzymana - www.nasze.fm - regionalny portal informacyjny

julita, u nas jest tak, że godziny pobytu dziecka i oplata za wyżywienie są liczone proporcjonalnie do obecności dziecka. Natomiast opłaty za zajęcia dodatkowe sa liczone bez zniżek. Tzn mi się raz udało, jak Jagody nie było 3 tyg w przedszkolu to pani intendentka policzyła mi za kazde zajęcia po pól i powiedziała, że będzie się juz sama dochodzić z prowadzącymi te lekcje.

Co do urodzin, u nas nie ma wielkich tortowych fet. Dzieci po prostu przynoszą cukierki i częstują dzieci i panie.

Agnieszka, ale jak to jest możliwe, że nie ma miejsc dla młodszych dzieci??? Mi sie to w głowie nie mieści!!!

Ale o co pytasz. Czy dzieci są zmuszane do uczęszczania = rodzice do płacenia. Czy jak organizacyjnie oddzielnae są dzieci chodzace na dane zajęcia i nie?

reklama
My co prawda jesteśmy w prywatnym, ale w ramach czesnego mamy codzienną naukę angielskiego (starszaki mają dodatkowo do wyboru jeszcze hiszpański, włoski lub niemiecki), gimnastykę/rytmikę, opowieści biblijne, warsztaty teatralne i comiesięczny cykl spotkań z muzyką klasyczną, a od tego roku raz w tygodniu naukę śpiewu i logopedę. Wiem, że w najstarszej grupie jest też klub szachowy i projektowanie.

Krewetka z tego co wiem od koleżanek, to w samorządowych dzieci, które mają opłacane zajęcia dodatkowe są wywoływane do innej sali albo te 'nie chodzące' bawią się osobno gdzieś w kącie z drugą opiekunką. Osobiście taki system zupełnie mi się nie podoba, bo od najmłodszych lat pokazuje podział na 'lepszych' i 'gorszych'. Uważam, że skoro przedszkole jest państwowe, to wszystkie dzieci powinny uczestniczyć w tych samych zajęciach.

Do góry