strega
Fanka BB :)
Afi niestety ja nie pomoge.,
A mam pytamie odnosnie diety,czym mozna zastapic mieso? Zeby bylo w miare zdrowo?
iLunch - Czym zastpi miso? - ArtykuB
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Afi niestety ja nie pomoge.,
A mam pytamie odnosnie diety,czym mozna zastapic mieso? Zeby bylo w miare zdrowo?
Julita rozumiem, że masz wyeliminowć mięso z diety z powodów zdrowotnych, a nie z powodu jakiejś 'diety cud'?Afi niestety ja nie pomoge.,
estragon nie nie stosuje żadnej diety cud, diety nie dla mnie, ciężko jest mi się zmusić do zjedzenia mięsa wiec chce przygotowywać sobie coś w zastępstwie.Julita rozumiem, że masz wyeliminowć mięso z diety z powodów zdrowotnych, a nie z powodu jakiejś 'diety cud'?
tak na prawdę wegetarianizm nie jest łatwą sprawą, jeśli chcesz, żeby było zdrowo. Poczytaj może na stronach internetowych, forach, a najlepiej kup jakąś mądrą książkę na ten temat i zgłębiaj tajniki wiedzy. Chyba wśród nas nie ma wegetarianek, i nie wiem czy któraś będzie miała na ten temat na tyle kompetentną wiedzę?
Aureolcia tu odpisuję, jesli nie Ty to moze ktoś inny będzie wiedział? - potrzebuję wiarygodnej informacji o diagnozowaniu cukrzycy - zwykłej nie ciążowej - od tygodnia mierzę sobie cukier i dwa razy mi juz wyniósł ponad 180 Musze się dokładnie dowiedzieć o tym mierzeniu, po ilu pomiarach powinnam iść do lekarza, a wogóle to moze jakiś błąd robię?
Wg moich informacji wynik powyżej 100 to dopiero stan przedcukrzycowy, tzw nietolernacja glukozy, art poniżej:musisz wziąc poprawkę na ewentualny błąd pomiaru.. lekarz ogólny na pewno nie da ci skierowania na obciazenie glukozą ale powinien dać Ci skierowanie do poradni diabetologicznej. to jaki wynik CI wyszedł zależy również w dużej mierze co i ile przed mierzeniem jadłaś... dodatkowo są różne glukometry i one podają wartości w różnych jednostkach...
jezeli chcesz na czczo zrobić cukier to musisz pamietac, że odstęp miedzy ostatnim posilkiem a pomiarem nie moze byc dluzszy niż 10 godzin.. ale i nei mniejszy.. najlepszym jest dokladnie odliczyc sobie te 10 godzin.. wtedy pomiar jest miarodajny.. i przy okreslaniu cukrzycy wlasnie taki pomiar na czczo jest najwazniejszy.. dla osób mających cukrzycę jest on wyższy jak 100. Pomiary muszą się powtarzać kilkakrotnie (czyli kilka dni z rzedu powyżej 100)