reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

Kurczę, powinna być jakaś jednoznaczna instrukcja obsługi do ściągnięcia z netu w PDFie :) Noworodek homo sapiens - model 2012 i wszystko jak leci opisane ;)
Ja z kolei w poniedziałek dowiedziałam się na szkole rodzenia od lekarza pediatry, żeby dziecka nie budzić w nocy do karmienia o ile się samo nie zacznie domagać :/
I weź tu nie zgłupiej :(

reklama
Kurczę, powinna być jakaś jednoznaczna instrukcja obsługi do ściągnięcia z netu w PDFie :) Noworodek homo sapiens - model 2012 i wszystko jak leci opisane ;)
Ja z kolei w poniedziałek dowiedziałam się na szkole rodzenia od lekarza pediatry, żeby dziecka nie budzić w nocy do karmienia o ile się samo nie zacznie domagać :/
I weź tu nie zgłupiej :(

ja właśnie czytałam o tym w gazetach dla mam, że należy karmić nie budząc maluszka.. ciekawe jak w praktyce z tym będzie..

Co do karmienia i budzenia co 3 h, to robie się tak tylko przez pierwsze 6 tygodni. Póżniej mamy się cieszyć jak śpi i same iść spać :) Podobno one są kluczowe dla unormowania kwestii produkcji pokarmu, po za tym jak pisałam takie regularne karmienie nie pozwoli na odwodnienie. Co do spania i karmienia. Raczej nam takie rozwiązani odradzali. Dziecko ma sie przy piersi czuć bezpiecznie, ale dziecko ma jeść a nie spać. Tulić je mozna również nakarmione. Wręcz trzeba patrzeć i nasluchiwac czy przełyka i je stymulować aby ssało. Inaczej sie przyzwyczai, będzie "ściemniać" a my bedziemy karmić "na okrągło" :)

Ja ufam swojemu instynktowi, będzie dobrze :-)

Megi właśnie co do tego przyzwyczaja spania przy cycuchu, to mówią że dobrze kciukiem po policzku pojeździć żeby dziecko zaczęło ssać a nie tylko przysypiać ;)

Bakalia,
z innych sposobów:
- łaskotanie stópek :-)
- dotykanie w okolicach początka żuchwy przy uchu ;-)

Jak się nasłuchałam wczoraj, to mam nadzieje, że moje dziecko będzie ładnie ssało i ładnie po mamie spało :-)
A ja będę śliczna, zgrabna i usmiechnięta.

megi nie jedna tak by chciała ;) chociaż mam nadzieje, że moich cech z dzieciństwa nie odziedziczy, bo mnie rodzice całe noce nosili na rękach nie dałam się odłożyć do łóżeczka ;D

Jej, jak tam Was czytam to mi sie wszystko skomplikowane wydaje :-)
Juz w koncu nie wiem co mam kupic do tej kapieli, jakie balsamy, ile czego...
Jakie butelki, ile - chyba kupie w takim razie jedna 150ml.
laktatora narazie nie kupuje, bo moze nie bedzie potrzebny, a jak bedzie to sie kupi :-)

reklama
Meliska ten laktator jak będzie potrzebny to nagle, natychmiast. Nawał pokarmu może wyglądać np. tak: Nie ma pokarmu, nie ma, nie ma, przysypiasz na godzinkę i budzisz się z pełnymi piersiami:-) u mnie tak było. Polecam ręczny a przy problemach z laktacją (mam nadzieję że nie będzie)- czym prędzej do poradni laktacyjnej, zanim załamią cię "dobre rady" cioć i babć. W poradniach można wypożyczyć takie profesjonalne "dojarki" które pomogą rozbujać laktację.
A butelkę - masz rację- na początek kup jedną

Do góry