reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

reklama
Jostyna czad. b. lubie early daysa :) kurtalka neibieska cutie!:tak:

Dziewczyny w szpitalu przyjdzie do Was zapewne babka z wypełnieniem ankiety jakiejs, wypełniajce co się da. Potem będa Wam przysyłac rózne próbki i info odnosnie zywienia. Ja nie raz dostałam sloiczek, probke kaszki, lyzeczkę a na 1 ur balonik i kartke urodzinowa:-D

Emm- odpiszę Cit utaj- może jeszcze komuś się przyda
Pieluszki wielorazowe
Dlaczego? Po pierwsze nie chciałam żeby skóra mojego malucha siedziała 24h/dobę w plastiku. Ja mam fioł, wiem, kupuję ubranka dobre jakościowo i czytam składy kosmetyków. Warzywkaz upraw ekologicznych a mięso od rodziców- wiem czym karmią hodowlę.
Po drugie- jest po prostu taniej- wliczając wodę, prądi pieluszki pampers na noc. Dziecko krócej korzysta z pieluch a koszt przy tetrze i otulaczach jest niewielki

Zestaw- takie full zestawy to rzeczywiście drogie ale też pracochłonne rzeczy- ja wybrałam zwykłą tetrę- na próbę kupiłam 20 szt+ 2 otulaczeimse vimse- otulacze odkupiłam na forum pieluszkowym za grosze od mamy która jednak odpuściła pieluszkowanie. Bywają też na allegro. Moje były nowe- tzn wyprane ale nie używane. Na forum dziewczyny szyją tez otulaczei sprzedają-to znacznie tańsza wersja niż te ze sklepu
100_3676.jpg100_4062.jpg
Moje dzieciękochane 1- w otulaczu PUL z obszyciem welurkowym
2- w pieluszce bambusowej- kupiłam kiedyś jedną- to tzw kieszonka- ale mnie nie przekonuje

Ostatnia edycja:
cd- bo mi ucina dłuższe posty

Jak prać? Normalniew proszku dla dzieci bez zmiękczacza bo zmniejsza wchłanianie materiałów. Pieluszki i otulacze prałam razem. Otulacz jest z tkaninyPUL- te moje. Nie przepuszcza wilgoci na zew- tzn do pewnego stopnia. Jak dzidziuś nasika kilka razy i zapomnimy zmienić- comnie się chyba 2 razy zdarzyło-to puści i maluch do przebrania. Jednocześnie PUL przepuszcza powietrze- sprawdziłam-można przez to oddychać:-D Bez używania kremów mieliśmy raz odparzoną pupęi wtedy nie używaliśmy naszych pieluszek
Pranie robiłam co 2 a potem 3dni.Mokre pieluchy w wiaderku z przykrywką.
Kup nie spierałam a wyrzucałam do kibelka- na pieluszce kładzie się taką bibułkę która łapiekupkę i w razie jej obecnościpoprostu się tą bibułkę spuszcza w kibelku. Więc mniej robotyi smrodu niż przy pampkach. Jak mocno rzadka topłukałam ale to tylko czasem.

Jak zobaczyłam że nie jes to duży wyciłek ani koszt, to dokupiłam więcej tetry, trochę dostałam- łącznie 50 szt ale część do celów nie pupkowych;-) Do tego 2-3 otulacze na zmianę- jak zmienia się pieluszki regularnie to nie przemakają i można ich użyćna następną pieluszkę. Na zmianę prałam 1 a codziennie1 wieczorem płukałam.

Koszt:
-tetra szt 50-
-otulacze szt 3 na dany okres- ja mialam 2 zmiany rozmiarów- 6szt otulaczy- bo Lidka odpieluchowała się mając rok i 2 mce. Otulacz około 15-30zł w zależności od rodzaju
-bibułki- paczka chyba 80szt coś koło 5-6zł- niewiem ile poszło-około około 5 dziennie a potem już mniej bo jak wieczorem robiła kupkę to nie zakłądałam bibułki przed 16

Ostatnia edycja:
To mniej wiecej ile trzeba takich pieluuch na poczatek

nie lepsze na poczatek te AIO czyli all in one? kurcze kusza mnie te
pieluchy...jak z bodziakami spoko sie zpaina na taka wypchana pupe?

Marcia ja nie miałam AIO- drogie to strasznie-miałam tetrę i otulacze od początku do końca. I kładziesz na przewijaku otulacz, na to złożona tetrowa pieluszka, potem bibułka (lub nie) i bobas;-) Ja wkłądałam 2 pieluchy na 1 raz żeby szeroko pieluchować. Mozna też 1 tetra+1 wkładka- do wyboru bambusowa, konopna, flanelowa.... Na początektak z 25 szt jakiegoś wkładu żeby zdążyła połowa wyschnąć po praniu

Polecam forum o pieluchowaniu wielorazowym- ja poczytałam i zastosowałam to comi odpowiadało. Teraz chyba jedyne co zmienię to przerzuce na maszynie pieluszki złożone na pół żeby już takie prać- mniej roboty

Co do bodziaka- potrzebne są troszkę większe ale nie odstaje to jakoś mocno- przynajmniej ta moja wersja. AIO pewnie będzie więcej

Kurcze, głupioto wygląda jakbym Was namawiała a w rzeczywistości to pampki są na pewno wygodniejsze w użytkowaniu- mnie w którymś momencie zaczął przeszkadzać np zapach z wiaderka bo z czaem te siuśki sąbardziej "dorosłe". Ale wtedy wiaderko zamieszkało na balkonie- tam już nie było go czuć. No i u nas szybko poszło odpieluchowanie więc nie wiem jak to wygląda u starszaka

jest taka strona Streetcom Polska Sp. z o.o. z testowaniem różnych produktów. ja do dzisiaj nie wysłałam im jakiegoś tam potwierdzenia danych, ale moja koleżanka ostatnio dostała do testowania dużą paczkę pampków i jakieś kaszki. myśle, że warto ogarnąć ten temat:D

u nas odpieluchowanie z pampersów było późno, jakoś na początku wakacji, czyli blisko 3 urodzin:D

a ja dostałam ostatnio od znajomej takich otulaczy chyba z 10 szt. i stwierdziłam że mi się to kompletnie nie przyda i wyrzuciłam ... gdybym wiedziała że ktoś z Was z tego chce korzystać to bym wysłała.. achhh.. człowiek mądry po szkodzie..

Nasz młody przestał sikać w pampersy jak skończył 2 lata. Czasem dostawał jeszcze na spacer wczesną wiosną jak było b. zimno. Ale dalej zakładam mu na noc, chociaż nie zawsze budzi się zasikany... Mam nadzieję że do trzecich urodzin odstawimy całkiem...

reklama
Do góry