reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze zakupy

Ja przed porodem kupiłam sobie zestaw aventu - laktator + 2 butelki, ale w szpitalu dostała taką Butelka LOVI - 150ML 21/521- smoczek dynamiczny (1856247308) - Aukcje internetowe Allegro. Też zmusza do aktywnego ssania. Bardzo mi odpowiadała. Ponieważ pół roku karmiłam piersią to butelki służyły tylko do podawania Pentaxu na ból brzuszka i ewentualnie jak chciałam gdzieś wyjść i mężuś musiał karmić malucha. Potem dokupiłam większą lovi i teraz też będę takiej używać.
Wadą jest to że plastik się zużywa z drugiej strony bałabym się dać dziecku do łapki szklaną...
A przed pierwszymi urodzinami oduczyłam Misia jedzenia z butli i dojadania w nocy. Jak miał rok i 3 m-ce pił już z kubeczka - normalnego, nie jakiegoś niekapka. A na spacery zabierałam bidon.

reklama
gotowałam te butelki na początku, potem przelewałam gorącą wodą a potem w ogóle przestałam wyparzać. proszek dla dzieci też tylko na początku, jak zaczęły się kolorowe zupki to musiałam już prać w normalnym bo te dziecięce w ogóle tego nie dopierały

Emm- butelki nie tyle zalewać wodą co wygotować- ja gotowałamitonie minutke a chyba z 5-7minut- woda z brity+demineralizowana żeby nie było osadu. Sterylizator uważam za zbędny gdy karmi się piersią. Koleżankiktóre karmiły mlekiem modyf. zato sobie chwaliły ale one miały spory zestaw butelek. Zresztą wygotowuje się też smoczki, niektóre gryzaki- ja wrzucałam tez grzechotki.

Proszek- do chyba 4 miesiąca używałam dzidziusia i loveli- drogie ale ja widziałam różnicę.Warto chociaż te pierwsze miesiące praćw tych specjalnych. I wtedy też dodatkowe płukanie i bez płynubo substancje zapachowe mogą podrażniać. Płynu do płukania zaczełam używać chyba około 3 miesiaca- tylko też mniej niż normalnie. Dodatkowe płukanie chyba do roku nastawiałam. Teraz już pierzemy normalnie- aczkolwiek przyzwyczaiłam się do używania mniejszejilości płynu. I nie używam żadnych wybielaczy. Ale ja mam dziecko z tych "delikatnych".

Butelki gotowałam tylko przez miesiąc a potem wyparzałam. Ale tak jak pisałam, tylko sporadycznie używaliśmy butelek.
Piorę do tej pory w loveli bo Młody ma skórę atopową a Mężuś bardzo wrażliwą . A przez rok dodatkowo płukałam. Przy silnej wysypce - tylko biały jeleń w rękach. Ale teraz doceniam pralkę jako wynalazek i przyznałabym wynalazcy nagrodę Nobla.

a bawicie sie w kupowanie wyparzarek do butelek, czy bedziecie tylko wodą gorącą zalewać?
i to samo pytanie o proszki do prania. te dla dzieci, czy zwykły proszek i dodatkowe płukanie?

ja narazie wyparzacza nie kupuje, bo planuje karmić piersią a nawet jakby czasem trzeba było dac butle to wyparzę w garnku albo kupie butelkę samosterylizującą się.

co do proszków i płynów to taki dla dziecka kupuje

Witam wszystkie przyszłe mamusie:)
dopiero zaczynam i niewiem czy w dobrym miejscu pisze. Jestem na etapie szukania łóżeczka i komody dla dzidziusia zastanawiam się nad meblami Klupś. Czy któraś coś slyszała na ten temat a może już zakupiłyście z tej serii jakieś mebelki? Jak dla mnie to mają przystępną cenę i kolorystycznie też by pasowały;)na necie są różne opinie ale może Wy mi coś doradzicie?

reklama
Do góry