reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
Brzuch już nie boli. Ostatecznie nie wybrałam się dzisiaj do mojego lekarza, mówił że jak się nic nie będzie działo to mam przyjść za dwa tygodnie, tak tez zrobię - wizyta za tydzień w poniedziałek. Zafiksowałam się na tej małej istotce w moim brzuszku :) w zasadzie o niczym innym nie mogę myśleć.

s.michalina no ja też jestem krejzi ;) książkę o rozwoju ciąży wertuję o kilka tygodni do przodu, żeby wiedzieć ile bobas przybędzie, o ile urośnie ;) ostatnio jeżdżąc samochodem słucham RMF Classic, żeby mądry był ;) no i odliczanie od wizyty do wizyty to standard...

Witajcie, poniżej opis mojej wizyty polowkowej (+echo serca):
W jamie macicy pojedynczy płód w położeniu podłużnymi miednicowym.
Kształt czaszki prawidłowy o zachowanej ciągłości pokrywy czaszki. Zarys twarzoczaszki: ust, nos oraz oczodolow - symetrycznie, bez zniekształceń.
W obrębie OUN uwidocznione nieposzerzone komory boczne mózgu oraz niezmienione struktury wzgórza, móżdżku i przegrody przezroczystej, stosowne do wieku ciazowego.
Kręgosłup symetryczny o zachowanej ciągłości. Płuca obustronnie o prawidłowej echostrukturze. Przepona o zachowanej ciągłości. Przednia ściana jamy brzusznej o zachowanej ciągłości. Tkanka podskórna bez cech obrzeku. Żołądek płodu zlokalizowany po lewej stronie, pod przepona, wypełniony przeciętna ilością płynu. Wątroba umiejscowiona prawidłowo o jednorodnej echostrukturze. Pętle jelit nieposzerzone, o prawidłowej echogenicznosci. Nerki płodu widoczne obustronnie, prawidłowej wielkości i lokalizacji, o nieposzerzonym układzie kielichowo miedniczkowym. Pecherz moczowy wypełniony przeciętna ilością płynu. Uwidocznione cztery kończyny o prawidłowym napięciu miednicowym oraz ruchy płodu.
Serce czterojamowe. Komory i przedsionki symetryczne. Odejścia naczyń głównych widoczne prawidłowo. Otwór owalny z prawidłowym wychyleniem zastawki.
Rytm zarodkowy, miarowy: 140/min.
Przedsionki i komory hemodynamicznie czynne. Kurczliwosc komór w normie. Prawidłowe przepływy wewnatrzsercowe i w ciesni aorty. Przepływy żylne: DV, UV prawidłowe. Wydolność układu krążenia płodu wg skali Huhty oceniono na 10/10 pkt.
Pępowina trzynaczyniowa.
Widoczny pojedynczy dysk łożyska. Zlokalizowany na ścianę tylnej - dochodzi do ujścia wewnętrznego.
Wpuklania pęcherza płodowego do kanału szyjki nie stwierdzono.
Płeć męska :)
Waga: 293 g :)

Ostatnia edycja:
Elefit, Pola gratuluję zdrowych dzieciaczków, obie będziecie miały cudną "parkę" :tak: :-)

Ależ jestem ciekawa, kto tam w naszym brzuchu siedzi... A do 10 marca jeszcze miesiąc... :dry:

reklama
Do góry