reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

Michalina super uśmiech i stopulec :)

Ja miałam cytologię 4 tyg temu.
Kazał mi zachować wynik w papierach do porodu...

reklama
Michalina, śliczne zdjęcia małej :)
cytologię miałam przed ciążą, więc aktualna. Z tego co wiem robi się w I trymestrze. Nie wiem jak w II.

Co do moich wyników, to spodziewałam się , bo mam już za sobą jedną słodką ciążę. No niestety czekają mnie teraz wizyty w poradni diabetologicznej dla ciężarówek i dieta. No i zaprzyjaźnienie się na nowo z glukometrem i kłucie godzinkę po każdym posiłku. Dam radę, ale wolałabym jednak żeby tym razem mnie cukrzyca ominęła. Jak widać mogłam sobie woleć :baffled:

Surowa ta dieta? Kłucie po posiłku jeszcze do zniesienia, po prostu kolejny ciążowy obowiązek. A wcześniej nie miałam problemów z poziomem cukru? To znaczy po porodzie?

Miałam robioną cytologię styczeń 2013 i doktorek uznał, że to wystarczy. Wyznaje zasadę, że wszelkie badania bardziej inwazyjne niosą ze sobą zbędne ryzyko. W jego opinii badanie cytologiczne w tym okresie może i tak przynieść niepełny obraz ze względu na zmiany które u nas w środku zachodzą. I później niepotrzebny stres towarzyszy wynikom.
Poza tym nie on miałby robić to badanie i pewnie też dlatego mi odradza. Bo, jak mówiłam, chodzi o lekarza innego, do którego chodzę na NFZ. Nie korzystałam jeszcze z cytologi państwowej i lekarz zaprosił mnie na takie badanie, które za darmo przysługuje mi co trzy lata. Doktorek obawia się, że pobranie szczoteczką w niewłaściwy sposób może naruszyć jakąś błonę, której nazwy nie pamiętam i skończyć się niepotrzebnymi komplikacjami czy nawet porodem. On mi tylko doradzał a decyzja jest moja.
Ale skoro państwo wyznaje zasadę, że cytologię robi się raz na trzy lata... to chyba nie ma sensu teraz kombinować. Tylko zrobię w swoim standardowym cyklu, bo robię co roku u doktorka tyle, że w styczniu. Oczywiście za wyjątkiem tego roku kiedy to byłam już w ciąży.

Surowa ta dieta? Kłucie po posiłku jeszcze do zniesienia, po prostu kolejny ciążowy obowiązek. A wcześniej nie miałam problemów z poziomem cukru? To znaczy po porodzie?
dieta, bez cukrowa niestety. Należy ograniczyć szczególnie cukry proste ale i fruktozy, laktozy i inne. Pieczywo raczej ciemne, ograniczyć smazone produkty. Taka bardzo zdrowa dieta. Tak naprawdę w czasie diety i mierzenia cukrów uczymy się co nam indywidualnie podnosi cukier. Ja dzisiaj zjadłam 9 pierogów i cukier niewielki a wczoraj po jednym gofrze (bez dodatków) 148 czyli powyżej normy. Moge zjeść czekoladę i jest ok ale po 1 kromce pieczywa rano z serkiem mam bardzo wysoki cukier (nabiał na 1 śniadanie nie jeste u słodkich mam wskazany). No i ogólnie nalezy jeść b. często.

Arabelka - przykro mi że ponownie musisz przez dietę przechodzić i tym podobne "przyjemnośici" :-(
Michalina - w pierwszej ciąży miałam w I trymestrze, a tym razem chwilę przed ciążą, więc nie pomogę :zawstydzona/y:

michalina ja miałam cytologię robioną tydzień temu. Sam lekarz sprawdził kiedy była ostatnia (też styczeń 2013) i stwierdził, że trzeba powtórzyć. Jakoś tak nawet nie wpadłabym na to, że może to być w jakiś sposób inwazyjne... no ale cóż. co lekarz to inna teoria. Podejmij właściwą decyzję.

reklama
Mi lekarz nie robił cytologi w I trymestrze ponieważ często po pobraniu występują plamienia i ciężarna może się bardzo zestresować.
Pobrał mi dopiero 4 tyg temu i też przestrzegał, że mogę plamić.

Do góry