reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

Michalina super uśmiech i stopulec :)

Ja miałam cytologię 4 tyg temu.
Kazał mi zachować wynik w papierach do porodu...

reklama
Michalina, śliczne zdjęcia małej :)
cytologię miałam przed ciążą, więc aktualna. Z tego co wiem robi się w I trymestrze. Nie wiem jak w II.

Co do moich wyników, to spodziewałam się , bo mam już za sobą jedną słodką ciążę. No niestety czekają mnie teraz wizyty w poradni diabetologicznej dla ciężarówek i dieta. No i zaprzyjaźnienie się na nowo z glukometrem i kłucie godzinkę po każdym posiłku. Dam radę, ale wolałabym jednak żeby tym razem mnie cukrzyca ominęła. Jak widać mogłam sobie woleć :baffled:

Surowa ta dieta? Kłucie po posiłku jeszcze do zniesienia, po prostu kolejny ciążowy obowiązek. A wcześniej nie miałam problemów z poziomem cukru? To znaczy po porodzie?

Miałam robioną cytologię styczeń 2013 i doktorek uznał, że to wystarczy. Wyznaje zasadę, że wszelkie badania bardziej inwazyjne niosą ze sobą zbędne ryzyko. W jego opinii badanie cytologiczne w tym okresie może i tak przynieść niepełny obraz ze względu na zmiany które u nas w środku zachodzą. I później niepotrzebny stres towarzyszy wynikom.
Poza tym nie on miałby robić to badanie i pewnie też dlatego mi odradza. Bo, jak mówiłam, chodzi o lekarza innego, do którego chodzę na NFZ. Nie korzystałam jeszcze z cytologi państwowej i lekarz zaprosił mnie na takie badanie, które za darmo przysługuje mi co trzy lata. Doktorek obawia się, że pobranie szczoteczką w niewłaściwy sposób może naruszyć jakąś błonę, której nazwy nie pamiętam i skończyć się niepotrzebnymi komplikacjami czy nawet porodem. On mi tylko doradzał a decyzja jest moja.
Ale skoro państwo wyznaje zasadę, że cytologię robi się raz na trzy lata... to chyba nie ma sensu teraz kombinować. Tylko zrobię w swoim standardowym cyklu, bo robię co roku u doktorka tyle, że w styczniu. Oczywiście za wyjątkiem tego roku kiedy to byłam już w ciąży.

Surowa ta dieta? Kłucie po posiłku jeszcze do zniesienia, po prostu kolejny ciążowy obowiązek. A wcześniej nie miałam problemów z poziomem cukru? To znaczy po porodzie?
dieta, bez cukrowa niestety. Należy ograniczyć szczególnie cukry proste ale i fruktozy, laktozy i inne. Pieczywo raczej ciemne, ograniczyć smazone produkty. Taka bardzo zdrowa dieta. Tak naprawdę w czasie diety i mierzenia cukrów uczymy się co nam indywidualnie podnosi cukier. Ja dzisiaj zjadłam 9 pierogów i cukier niewielki a wczoraj po jednym gofrze (bez dodatków) 148 czyli powyżej normy. Moge zjeść czekoladę i jest ok ale po 1 kromce pieczywa rano z serkiem mam bardzo wysoki cukier (nabiał na 1 śniadanie nie jeste u słodkich mam wskazany). No i ogólnie nalezy jeść b. często.

Arabelka - przykro mi że ponownie musisz przez dietę przechodzić i tym podobne "przyjemnośici" :-(
Michalina - w pierwszej ciąży miałam w I trymestrze, a tym razem chwilę przed ciążą, więc nie pomogę :zawstydzona/y:

michalina ja miałam cytologię robioną tydzień temu. Sam lekarz sprawdził kiedy była ostatnia (też styczeń 2013) i stwierdził, że trzeba powtórzyć. Jakoś tak nawet nie wpadłabym na to, że może to być w jakiś sposób inwazyjne... no ale cóż. co lekarz to inna teoria. Podejmij właściwą decyzję.

reklama
Mi lekarz nie robił cytologi w I trymestrze ponieważ często po pobraniu występują plamienia i ciężarna może się bardzo zestresować.
Pobrał mi dopiero 4 tyg temu i też przestrzegał, że mogę plamić.

Do góry