reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
A mi się wydaje, że lepiej wcześniej wiedzieć, że coś jest nie w porządku, niż za późno. 28tc to zdecydowanie za późno na takie badanie.

przesiew robi się między 24-28tc, wyjątkiem jest cukrzyca w poprzedniej ciazy, b. szybki przyrost wagi mamy i/lub dziecka i wysoki cukier w pierwszym trymestrze ciazy - wtedy lekarz zleca wczesniej. Ale to je ryzyko bo wcześniej mozna nie miec nietolerancji glukozy, a później wraz ze wzrostem łożyska i dziecka może się pojawić.
No i jeszcze jedno, cytryna zaburza wyniki, nie polecam wciskania jej do roztworu. I oczywiście 2 godziny siedzenia na pupie niestety, bo ruch te z obniża cukier.
Ja idę w piątek i już się boję, bo nadal na czczo mam mdłości :-(

Mam wyniki:
Glukoza na czczo we krwi żylnej
Glukoza (jedn. tradyc.)

73,6 mg/dl 70,0 - 99,0
Glukoza po 50g glukozy - oznaczenie po 1h

Glukoza (jedn. tradyc.)

136,7 mg/dl
Także chyba ok, ale za to w morfologii za dużo leukocytów i neutrocytów - mówiłam,że coś mnie rozbiera:baffled:
A w moczu już w ogóle sajgon, ale próbka na 100% zanieczyszczona grzybem (fuck a myłam się przed sikaniem). Wysokie leukocyty, drożdżaki (nic dziwnego) i liczne bakterie, muszę wyleczyć grzybicę i zrobić posiew moczu, bo tam chyba też coś siedzi...:confused2:

hm mi lekarz wręcz polecił zabranie ze sobą cytryny, mówił że płyn bedzie bardziej znosny, pielegniarka wcisneła mi poł cytryny, w sumie jak dla mnie to nie bylo takie złe, i mysle ze i bez cytryny bym spokojnie wypiła, bałam sie że bede wymiotować ale w sumie tylko przez chwile zrobiło mi sie gorąco a tak to 2 h grzecznie czekałam, głupia bo nie wziełam nawet nic do czytania ;) także to indywidualna sprawa jak kto reaguje, dziewczyna przedemną tez normalnie to zniosła, za to jedna babka przyszła pozniej i nie mineło 5 min i zaczeła zwracać, niestety w drzwiach do zabiegowego,nie wiem czemu tak szybko mi zalecił, cukier miałam w normie, a od poczatku przytyłam dopiero 2kg tzn do ostatniej wizyty bo teraz sie nie wazyłam ;p to mówil że super i prawidłowy przyrost, ale tak jak jagódka napisała lepiej wiedziec wcześniej jakby cos było nie tak, nie pamietam juz jaki był wyniki ale w normie.

u mnie też badanie na luzie, ale już wspominałam, że mam żołądek ze stali i nic go nie rusza. Chyba słodsze rzeczy już w życiu jadłam;) Wyniki mam- glukoza na czczo 81, po 2h 87. Mało jakoś, ale czy to źle? Powtórzyłam też mocz, tym razem z tamponem i wszystko pięknie w normie:) Ma ten mój gin nosa do zafałszowanych wyników :)

reklama
Floriana to dobrze, bo ona rośnie do około godziny, a potem powinna spadać:tak: Ja się zastanawiam czy nie powtórzyć moczu właśnie sposobem Twojego gina, bo mój jak zobaczy te wyniki, to się załamie:-p

Do góry