amethyst gdybym nie przeczytała wczesniejszych komentarzy to bym chyba zawału dostała !! kochana trzymaj się i no strees dzidzioszek ma byc zdrowiutki i niech nie robi takich numerów..uf ale się zmartwiłam.. buziaczki trzymaj się kochana !! dobrze ze masz dobrą opiekę.
reklama
melonowa89
Fanka BB :)
amethys
mother of five
Gdynianka kciuki mooocno trzymam!
Meago wiem ze juz świruje ze cos bedzie nie tak. Staram sie jak moge zachowac zimną krew. No ale jest ale.... (no nie byłabym soba) Mikołaj dostał wysokiej gorączki w nocy 40 stopni ...podejrzewam wirus, bo gardło czyste, kataru brak, węzły chłonne nie powiększone ...żadnej wysypki .... obstawiam wirus ... No i nie spałam w nocy bo nie mogłam i sprawdzałam temperaturę czy nie rośnie... i podczas tej bezsennej nocy przejrzałam wyniki ostatniego usg ... Kurcze parametry wskazują na malutkie dziecko ale najbardziej martwi mnie rozmiar brzuszka
Same zobaczcie
BPD 34.0mm
OFD 41.1
HC 118.0
AC 101.8
FL 17.6
Rozmiar główki jest na 16 tydzien a inne pomiary niższe.... Panikuje ????
Meago wiem ze juz świruje ze cos bedzie nie tak. Staram sie jak moge zachowac zimną krew. No ale jest ale.... (no nie byłabym soba) Mikołaj dostał wysokiej gorączki w nocy 40 stopni ...podejrzewam wirus, bo gardło czyste, kataru brak, węzły chłonne nie powiększone ...żadnej wysypki .... obstawiam wirus ... No i nie spałam w nocy bo nie mogłam i sprawdzałam temperaturę czy nie rośnie... i podczas tej bezsennej nocy przejrzałam wyniki ostatniego usg ... Kurcze parametry wskazują na malutkie dziecko ale najbardziej martwi mnie rozmiar brzuszka
Same zobaczcie
BPD 34.0mm
OFD 41.1
HC 118.0
AC 101.8
FL 17.6
Rozmiar główki jest na 16 tydzien a inne pomiary niższe.... Panikuje ????
Mma pytanie, bo tak czytam i czytam i w sumie nie rozumiem. Ja jak byłam na badaniu genetycznym lekarz pokolei mi omawiał co widzi i jakie sa normy, nie wiem czy to kwestia tego że byłam an prywatnej wizycie, ale tego samego lekarza mam na nfz i zawsze odpowiada na moje pytania. Nie potrafie tego zrozumieć dlaczego inni lekarze tacy nie sa ;/
Amethys nie wiem gdzie pomiary sprawdzała Megao, ja wczoraj szukałam w swoich książkach ale tam takich dokładnycg info nie ma. W necie też nie znalazłam żródła godnego 100 % zaufaniu, typu jakieś tabele Polskiego Towarzystwa Gin czy podobne, jedynie co znalazłam to jakis kalkulator ciązy.Wrzuciłam na ogólną, ale tu też wrzucam www.twoja-ciaza.com.pl i tam sprawdzając Twoje wyniki
BPD 16,0
HC 15,1
AC 14,2
FL 14,4
tam nie ma możliwości sprawdzenia tego wymiaru OFD, ogólnie to jest wymiar potyliczno- czołowy.
POwiem tak, jak dla mnie to nie masz się co tak zamartwiać, zawsze przecież jest jakaś niedokładność pomiaru, mi na ostatniej wizycie wmiar BPD wyszedł o 8 dni większy niż reszta pomiarów i pytałam się swojej pani dr czy coś nie tak a ona na to ,, przeciez TY też masz dużą głowę'' i trochę mnie to uspokoiło. Zobaczysz na kolejnej wizycie jak będę się zmieniać te stosunki wymiarów.
No i jak miałam staz na gin czy jeszcze zajęcia na studiach to w większości USG są takie nierówności w tyg w różnych pomiarach. wiadomo kazda z nas chce żeby Dzidzi rosła symetrycznie co do dnia
BPD 16,0
HC 15,1
AC 14,2
FL 14,4
tam nie ma możliwości sprawdzenia tego wymiaru OFD, ogólnie to jest wymiar potyliczno- czołowy.
POwiem tak, jak dla mnie to nie masz się co tak zamartwiać, zawsze przecież jest jakaś niedokładność pomiaru, mi na ostatniej wizycie wmiar BPD wyszedł o 8 dni większy niż reszta pomiarów i pytałam się swojej pani dr czy coś nie tak a ona na to ,, przeciez TY też masz dużą głowę'' i trochę mnie to uspokoiło. Zobaczysz na kolejnej wizycie jak będę się zmieniać te stosunki wymiarów.
No i jak miałam staz na gin czy jeszcze zajęcia na studiach to w większości USG są takie nierówności w tyg w różnych pomiarach. wiadomo kazda z nas chce żeby Dzidzi rosła symetrycznie co do dnia
Amethys co do synka to bardzo możliwe ze wirus, moze jakaś trzydniówka, to wysypka tez może się nawet za 3-4 dni pojawić. ale bez obaw na to to tylko doraźne leki obnizające temp i duzo płynów. Trzymaj się dzielnie!
Nonek90 tak to niestety jest, że ciężko o dobrego lekarza. Dr moze być dobry jako fachowiec ale nie potrafi przekazać pacjentce tak informacji żeby wychodząc z gabinetu czuła ze wszystko wie i była spokojna.
Nonek90 tak to niestety jest, że ciężko o dobrego lekarza. Dr moze być dobry jako fachowiec ale nie potrafi przekazać pacjentce tak informacji żeby wychodząc z gabinetu czuła ze wszystko wie i była spokojna.
amethys
mother of five
Andzia na wyniku usg mam tylko pokazane obrazowo jak to wygląda na siatce centylowej... no jest rozbieżność...co do rozmiaru główki to az tak sie nie martwię bo m ma wielką głowę i chłopcy a szczególnie Jeremek miał zawsze rozmiar głowy poza centylami i konsultant powiedział ze to taka uroda. Martwię sie aby nie przyplątała się hipotrofia ...i zastanawiam sie czy moja galopująca anemia nie ma z tym coś wspólnego. Chłopcy byli zawsze więksi niz to wynikało z tc więc moze tym razem bedzie dziewuszka? Ja ponoc urodzona o czasie wazyłam 2300g... Dziękuje za odpowiedz... bardzo staram sie zachowac spokój i rozsądek ... mimo iz tak nie wygląda
Pozdrawiam
Pozdrawiam
amethys
mother of five
Andzia trzydniówkę przechodził dwa razy(ponoć są dwa rożne wirusy wywołujący trzydniówkę) Teraz jak zajrzałam w gardło to jest czerwone .. nie aż tak bardzo ale raaardzo rozpulchnione i troszkę prawy węzeł powiększony. Jeremek zaczął gorączkować rano więc mam komplet Nie panikuje bo zostałam tak tu przeszkolona przez swojego GP i konsultanta chłopców ze rzadko zaciągam chłopaków do lekarza, w razie czego dzwonie na podany mi numer
W zeszłym roku dzwonie do Gp i mówię ze Mikołaj ma szkarlatynę a on ze nie możliwe...a ja ze to mi tak wygląda...kazał przyjść obejrzał pomyślał i mówi ze to tak wygląda, ale ze on nie widział jeszcze szkarlatyny wiec jest to dla niego nowość ... Mówię mu ze ja widziałam dwa razy jak mi dzieci chorowały jeszcze w pl
A teraz paracetamol na zmianę z ibuprofenem i dużo płynów ... nic innego mi nie przychodzi do głowy...
dziękuje Andzia !!!
W zeszłym roku dzwonie do Gp i mówię ze Mikołaj ma szkarlatynę a on ze nie możliwe...a ja ze to mi tak wygląda...kazał przyjść obejrzał pomyślał i mówi ze to tak wygląda, ale ze on nie widział jeszcze szkarlatyny wiec jest to dla niego nowość ... Mówię mu ze ja widziałam dwa razy jak mi dzieci chorowały jeszcze w pl
A teraz paracetamol na zmianę z ibuprofenem i dużo płynów ... nic innego mi nie przychodzi do głowy...
dziękuje Andzia !!!
reklama
Amethys Jeśli chodzi o to czy to hipotrofia czy nie, to trzeba wykonać kolejny pomiar co najmniej po 2 tyg od ostatniego badania. Do tej ocenu najbardziej przydatny jest właśnie obwód brzuszka. Zobaczymy jaki wtedy będzie wymiar. Czynników rozwoju hipotrofii jest wiele, jednym z nich jest niedokrwistość u matki. Ale pamiętaj pojedynczy wynik nie stawia rozpoznania! a co do anemii staraj jak najwięcej jeść produktów z Fe zwłaszcza mięska i popijaj sokami z wit C to poprawia wchłanianie Fe( sama chociaz przed ciążą mięsozerna teraz ciężko mi to wchodzi;-))
Każda matka/przyszła matka ma prawo martwić się o dzieci ( nawet bym powiedziała że obowiązek;-)) Ja też często panikuje, nawet mój G. stwierdził ze ze mna zwariuje do końca ciąży. Pozdrawiam cieplutko
Każda matka/przyszła matka ma prawo martwić się o dzieci ( nawet bym powiedziała że obowiązek;-)) Ja też często panikuje, nawet mój G. stwierdził ze ze mna zwariuje do końca ciąży. Pozdrawiam cieplutko