reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

ViKamciaG fajnie ze jestes na tym forum, bo moge sobie poczytac jak to w Irlandii z ciaza wyglada. Ja mieszkam w Anglii . Pierwsze dziecko urodzilam w Polsce, teraz drugie bedzie w UK. Troche jestem zaskoczona tym brakiem zainteresowania ciaza do 12 tyg. Oczywiscie pojechalam do pol gin i wydalam mnostwo kasy, ale chcialam wiedziec czy z dzidzia wszystko ok. Poczatkowo serduszko nie bilo wiec odczekalismy dwa tyg i pojechalismy jeszcze raz. Teraz jest ok i czekam na USG z NHS . Mialam juz robione badania krwi, ale nie mam zadnych wynikow, ani karty ciazy...Tu nikt nawet nie sprawdzil, czy ja w tej ciazy jestem. Zaufali moim zrobionym testom...

reklama
adeczka to bardzo dziwne co mówisz o braku karty ciąży tutaj kartę ciąży wydaje lekarz pierwszego kontaktu na pierwszej wizycie. Skierowanie na badania krwi dostajesz od położnej na wizycie w 10 tyg. ciąży i na tą wizytę musisz przynieść kartę ciąży i próbkę moczu. Tak samo aby lekarz wysłał zawiadomienie do szpitala w sprawie USG musi założyć kartę i podać numer pacjenta więc skoro jej nie dostałaś przejdź się do swojego GP i upomnij się o nią tą kartę należy mieć zawsze ze sobą bo zawiera wszelkie informacje o ciąży i jej przebiegu.

miałam napisać to co styna...
ja już na 1 wizycie miałam zrobiony test ciążowy przez GP no i jak wyszedł pozytywny to wysłał list do szpitala...
jak byłam bo mne brzuch bolał to już miałam w 6 tc założoną kartę..

badania krwi będziesz miała po 12 tc robione więc bez obaw....

styn amoże być tak jak np jest u nas akurat Tichonek tak będzie miecbo ja już w szpitalu byłam , ale może dostać list ze szpitala i wtedyt tam jej założą kartę ciążową:tak:
niekoniecznie u GP

a ja idę jutro napewno do lekarza... bóle czy skurcze się nasiliły znów...:-(
strasznie się martwię... nie wiedziałam że będę miała w tej ciąży jakiekolwiek problemy...
paracetamol nie działa:baffled:
muszę się wybrać.. mam nadzieję że wyślą mnie znów do szpitala i zbadają.,.. bo strasznie się martwię.. a planowana wizyta dopiero za 2 tygodnie:-(

Kamcia trzymaj się jutro ja trzymam kciuki za ciebie i maleństwo.
Co do tej katy to nie wydaje mi się skoro Adeczka miała już badania i wizytę u położnej to tą kartę powinna już dostać tutaj najpóźniej wydaje ją położna w 10 tyg. bo wtedy robi wszelkie pomiary i przeprowadza wywiad z matką, a w szpitalu zakładają jeszcze jedną kartę, ale ta już pozostaje w szpitalu, na wypadek aby karta którą posiada matka zaginęła albo akurat jej ze sobą nie miała. Pracuję w szpitalu i dowiadywałam się tego od znajomych lekarzy zanim poszłam na pierwszą wizytę bo wiadomo co kraj to obyczaj.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ja jestem po pierwszej wizycie u GP,ona wysłała list do szpitala,ale karty od niej nie dostałam.Przyszło zaproszenie ze szpitala na 14tc i tam mi założą dopiero kartę:tak:Wiem bo pierwszą ciążę też na początku tu prowadziłam,u tej samej GP i w tym samy szpitalu:tak:Na pierwszej wizycie w szpitalu dostałam teczkę :tak:
ViKamciaG mam nadzieję,że to nic poważnego,spokojnie...

Witam Panie :)
Długo szukałam forum o dzieciach, ciąży itp. i chyba znalazłam to które mi się podoba :)
I mam pytanie. 25 października czeka mnie pierwsze USG (już nie mogę się doczekać). Czytałam w internecie że prawdopodobnie badanie będzie przeprowadzone sondą dopochwową. Czy mój narzeczony będzie mógł mi towarzyszyć podczas tego badania?
Bardzo by chciał, a nie wiem czy będzie to możliwe kiedy nie będzie to USG takie "przez brzuszek".? Może któraś z Pań wie co i jak ;)

Ostatnia edycja:
Dziewczynki jestem! dzis przylecialam z Wroclawia i odrazu sie melduje :)

Babelek jest zdrowiutki, ma wszystkie wewnetrzne organy prawidlowe, slyszalam serduszko, (mam w ogole zapis calego badania na plytce CD, wieczorem obejrzymy razem z Tatusiem ;) )
widzialam raczki, kazda po 5 paluszkow i nozie, ale w miejscu plci nie bylo widac jeszcze za wiele :)
Przeziernosc 1,35 czyli dobry wynik (norma do 2,5), Dzidziatko nie pokazalo noska, ale ponoc ten parametr nie bierze udzialu w badaniu. Pan Dr sie staral "obrocic" Dziecia, ale prawie natychmiast wracalo do swojej poprzedniej pozycji :) maly uparciuszek :p

Z USG wynika termin na 29.04.2011, czyli jakies 5 dni wiecej niz wg OM.
W dniu USG czyli 13.10 Babelek mial CRL 4,86cm.

W zalaczeniu foteczka :)

Załączniki

• our_bubble.jpg
    our_bubble.jpg
    20,5 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczynki jestem! dzis przylecialam z Wroclawia i odrazu sie melduje :)

Babelek jest zdrowiutki, ma wszystkie wewnetrzne organy prawidlowe, slyszalam serduszko, (mam w ogole zapis calego badania na plytce CD, wieczorem obejrzymy razem z Tatusiem ;) )
widzialam raczki, kazda po 5 paluszkow i nozie, ale w miejscu plci nie bylo widac jeszcze za wiele :)
Przeziernosc 1,35 czyli dobry wynik (norma do 2,5), Dzidziatko nie pokazalo noska, ale ponoc ten parametr nie bierze udzialu w badaniu. Pan Dr sie staral "obrocic" Dziecia, ale prawie natychmiast wracalo do swojej poprzedniej pozycji :) maly uparciuszek :p

Z USG wynika termin na 29.04.2011, czyli jakies 5 dni wiecej niz wg OM.
Podczas USG czyli 13.10 Babelek mial CRL 4,86cm.

W zalaczeniu foteczka :)

Do góry