reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

U mnie wymaz pobrany był tylko z pochwy, a badanie na NFZ darmowo :-) (ginka powiedziała, ze póki co jest darmowe, bo nie dostała dokładnych wytycznych ze szpitala).
MajaPolka - nie jestem pewna, ale przy cc GBS chyba nie jest konieczne, bo dziecko nie przechodzi przez pochwę
Dariaa - kontroluj ruchy, jak tylko będzie coś nie tak, jedź na ktg do szpitala

reklama
dzieki dziewczyny:*
Jak byłam ostatnio u lekarza poltora tygodnia temu to szyjke miałam skrocona i rozwarcie na 3cm i powiedziala ze wg niej moze zaczac sie w kazdej chwili. Wiec kazala mi juz nie przychodzic. powiedziala ze jakbym w razie nie urodzila do 11go (w co jednak watpi) to mam do niej zadzwonic i jak chce to mam przyjsc. Ale wiadomo ze wolalabym juz do niej nie isc i nie placic znow 150zl. Tylko od razu do szpitala. Wiec jakby co to w srode pojade niech zrobia to ktg w koncu i zobacza jak tak sie sprawa ma..

Ja już po wizycie. Mała waży już koło 3500g - a miała być niby malutka ;P Wszystko z nią dobrze. Gorzej ze mną. Lekarz się zmartwił tym że mam bardzo opuchnięte nogi, i znowu ciśnienie wysokie. Dostałam skierowanie do szpitala. Jeśli tylko w domu będę miała ciśnienie podwyższone to od razu mam jechać do szpitala.

Dziewczyny a mam takie pytanie, czy przyjmą mi skierowanie do szpitala od lekarza który nie jest z Gdańska - bo ja chodzę do lekarza nie w Gdańsku, tylko w mieście rodzinnym - ale rodzić chciałabym w Gdańsku. ??

Jolka, dobrze, że z malutką wszystko ok:) A Ciebie jak bardzo będą chcieli zatrzymać, to nie protestuj:) Będziesz pod stałą kontrolą, a do końca już niewiele zostało, dasz radę:)
Daria, mi też gin umówił wizytę dzień po terminie, żeby zrobić usg, sprawdzić jak tam młody, ile jest wód itp. A póki co, zrób tak jak radzi Hope, pojedź do szpitala i powiedz, że lekarz prowadzący zalecił zrobienie zapisu:) Wtedy się dowiesz co i jak:)

Jolka - super że z malutką wszystko OK. A ty nóżki do góry a jakby coś się działo to do szpitala.
Daria - pewnie że cię przyjmą, w każdym szpitalu. Nie ma znaczenia jaki lekarz wystawił skierowanie.

Ja zauważyłam, że tak od paru dni puchną mi o dziwo nie nogi a ręce - obrączki nie mogę zdjąć.
Poza tym postanowiłam, że na KTG pojadę po południu jak P. wróci z pracy. Nie będę tam leciała na złamanie karku bo i tak nie czuję żadnych skórczów na razie. Tak to mnie mężuś zawiezie i przywiezie a w razie co to będzie miał kto jechać po torbę gdyby chcieli mnie zostawić.

Ja zauważyłam, że tak od paru dni puchną mi o dziwo nie nogi a ręce - obrączki nie mogę zdjąć.

A ja wczoraj rano jak spojrzałam na swoje stopy, to nie mogłam wprost własnym oczom uwierzyć - znowu były "moje" hhaha, bo od jakiegoś miesiąca stale były nabrzmiałe. Jeszcze nigdy nie zachwycałam się tak własnymi stopami hahahaha, ale jak chciałam założyć bransoletkę drewnianą, to się zdziwiłam - nie było mowy, żeby ją wcisnąć. Bo obrączki i pierścionków nie zakładam juz dawno...

Jolka malutka całkiem spora i nie taka mała, gratuluję dobrego wychowu, hi hi ;-):-)
Ja mam KTG jutro i znowu te same obawy czy kolejny raz nie będą kazali zostać na oddziale nie tego szpitala co sobie życzę. Ach te dzieci, uparte i nieliczące się z naszymi planami.

reklama
Znalazłam w necie info : (a jednak grożne i przy cc :/ )

GBS mogą przeniknąć przez nieuszkodzone błony płodowe, a planowe cięcie cesarskie (CC) nie zapobiega przeniesieniu zakażenia od matki do płodu. Mimo iż istnieje ryzyko transmisji zakażenia w czasie CC wykonywanego przed rozpoczęciem się porodu i przy zachowanej ciągłości błon płodowych, jest ono bardzo małe. Dlatego też ryzyko związane z profilaktycznym stosowaniem antybiotyków może przewyższać oczekiwane korzyści. (...)
W rzadkich przypadkach, kiedy ciężarna kobieta lub jej lekarz chcą zastosować profilaktycznie antybiotyki przed planowym CC, należy to zrobić w chwili rozpoczęcia operacji.

Ciekawe, czy zdaze odebrac wynik itp skoro wizyta dopiero w środę, i co na to moj gin... czy wogole zrobi ten wymaz.. F...k

Do góry