reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

Kamciu, kurcze pisałaś że słabiej się rusza, ale ja założyłam że gorszy dzień po prostu. A tu cię szpitalem straszą. To oczywiście dobrze że nie lekcewazą tego i nie biorą cię za histeryczkę, ale mam nadzieję że nie będzie konieczne żebyś się położyła - ktoś musi tu czuwać nad wszystkim ;) Trzymamy kciuki żeby mała troszkę bardziej zaczęła brykać.

reklama
Kamcia ja właśnie wczoraj miałam usg sprawdzające czy pępowina nie jest wokół szyjki i lekarz wytłumaczył, że musi przełączyć na te niebiesko-czerwone kolorki, bo wtedy widać jak krew płynie przez pępowinę i byłby właśnie taki obraz na szyjce. Pępowina też może się sama zapętlić. A to z kolei może pokazać badanie tętna maluszka. Tętno powinno skakać, np. raz 130 raz 150, potem wyciąga się średnią np. 140. Ale jeśli ciągle jest 140 to niedobrze.

Odnośnie ktg niestety niewiele wiem, więc się nie wypowiem.

Tak mniej więcej te przepływy widać na usg
doppler_kolorowy.jpg

Nie twierdzę, że akurat masz takie problemy, pewnie nie, po prostu mała całą ciążę jest spokojna z tego co opowiadasz (pozazdrościć), ale myślę, że wiedza na co zwrócić uwagę nie zaszkodzi. Najwyżej zostaniesz kwietniówką, ale dalej będziesz naszą majową Kamcią ;-):-)

Kamcia ja w pierwszej ciąży miałam ktg często. Czasem jak źle trafiłam i dziecko spało to wcale nie wciskałam guziczka i wtedy takie badanie trwało mega długo aż dziecko się obudziło.

Ale ja miałam właśnie problem z przepływami w pępowinie bo były na dolnej granicy normy i wtedy ruchy dziecka miałam słabe. Ledwie po kilkanaście razy na godzinę w czasie największej aktywności. A teraz jakbym miała zrobić ktg to jakby trafiło na szczyt aktywności to tylko bym ten przycisk naciskała bo co dwie trzy sekundy jak nie kolano to stopę mi wypycha gdzieś albo rączkami gmera więc jest różnica. Wtedy na przepływy dostałam kroplówki na poszerzenie naczyń. Ostatnio skarżyłaś się na złe samopoczucie i ból łba jeśli pamiętam a to może świadczyć właśnie o kłopotach z krążeniem u Ciebie więc i w łożysku. Jeśli jutro będą robić usg to niech sprawdzą te przepływy bo czasem na pępowinie supeł się robi, czasem gdzieś się zaciśnie a to wcale nie musi być na szyi dziecka. Takie rzeczy dzieją się na wcześniejszym etapie ciąży kiedy miejsca jeszcze pełno a potem przepływ spada. Dopilnuj sobie dopplera a będziesz spokojniejsza jeśli nic tam nie znajdą. A jak znajdą to też dobrze, bo urodzisz i przestaniesz się już bać o dziecko. Ja zawsze wolę znać diagnozę niż snuć domysły... Ale będzie dobrze!

Vi, trzymam kciuki, żeby było dobrze. Niech się Emma więcej rozrusza, dobrze, że pod opieką jesteś, myślami jestem z Tobą, obyś miała jutro lepsze wieści!

Kamcia, to znaczy, że zostaniesz podwójną mamą szybciej niż myślisz. I raczej przez CC.

Tylko nie szukaj na siłę, nic jeszcze nie wiadomo, być może tylko masz małego leniuszka :tak:

reklama
Kamcia nie wkręcaj sobie scenariuszy! Jak zrobiliby przepływy to byłoby wiadomo czy jest dobrze, czy źle. Ja miałam kontrolowane i nie spadły poniżej dolnej granicy. Gdyby spadły to z miejsca cc. Pępowina jest bardzo giętka i nawet supeł nie zamknie dopływu krwi - tak nam położna mówiła. I mówiła, że supły widują i nic się nie dzieje ale nie zawsze mówią o tym rodzicom.

Po pierwsze mała może się rozruszać do jutra a jak nie to nie zostawią Cię tak o! Będziesz pod opieką i zrobią badania. U Was olewają jak jest ok a jak zaczyna się coś niepokojącego to bardzo dbają.

Do góry