reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

styna najwazniejsze, że twoj maluszek jest juz w bezpiecznym 37 tygodniu ciąży, teraz to juz będziesz rodzić o czasie i nie ma sie o co martwić :)
a szyjka przygotowana więc pewnie i twój poród będzie łatwiejszy i szybciutki :)

reklama
mam nadzieję mam już przedsmak więc wiem czego się spodziewać i jak walczyć z bólem taka akcja jak ostatnio jest lepsza niż niejedna szkoła rodzenia

powiem ci styna, że zgadzam sie z toba mimo, że nie mam takich doświadczeń. sama wolę wiedzieć co mnie czeka, niespokojna jestem gdy idę w nieznane ;/ moja znajoma, która jechała na porodówkę z szyjką na 1cm i rozwarciem na 4 cm urodziła w 3 godzinki, tyle też łącznie trwały bóle. może i to nie reguła ale trzymam kciuki, aby i tak było u ciebie albo i nawet jeszcze szybciej :)

Och co ja bym dała za taki krótki poród! 3 godziny nawet mocnych bóli można znieść, bo jeszcze tak się człowiek nie umorduje. Oby to szybko szło. Jak przychodzą zbadać i słyszy się, że znów pół palca, palec więcej rozwarcie to i bóle są mniej męczące. A jak boli i nic do przodu to psychicznie ból jest bardziej dotkliwy i w końcu zaczyna rządzić ... Trzeba być dobrze nastawionym do porodu bo psychika jest super ważna żeby bóle znosić pozytywnie

a jak sie ma rozwarcie na "palec" do cm?
gdzieś doczytałam, że "na palec "to 2 cm. byłoby to logiczne, bo gdyby palec był 1cm to byłyby to dwie dłonie do tzw pełnego rozwarcia ;)

Ostatnia edycja:
a jak sie ma rozwarcie na "palec" do cm?
gdzieś doczytałam, że "na palec "to 2 cm. byłoby to logiczne, bo gdyby palec był 1cm to byłyby to dwie dłonie do tzw pełnego rozwarcia ;)

jest tak jak piszesz. 1 palec to 2 cm. Ja sobie zażyczę żeby mi w cm podawali bo lepiej brzmi.

We wtorek mam wizytę. Nie mogę już się macanki doczekać czy już coś szyjka się zmieniła. Nie mówię, że chcę rozwarcie ale skrócić by się mogła trochę ;)

ja tez wolalabym zeby w cm, bo w tym calym amoku jak mi zaczna wyliczac, 2,5 placa, 3,5 palca to zanim ja policze ile to cm to mnie szlag trafi. Ja dzisiaj czytalam na takiej stronce, ze jak ktos idzie z pozytywnym nastawieniem i postanowieniem, ze da rade to faktycznie to pomaga, bo jak od razyu pojdzie sie ze strachem to ten strach i psychika na NIE potrafia sprawic,ze skurcze beda bolesniejsze.
Ja tam sie nie boje i wiem,ze twarda jestem wiec mam nadzieje, ze w trakcie mi sie ta postawa nie odmieni :-)

reklama
Popieram twardą postawę. Ja też mam zamiar rodzić naturalnie i nie bać się tego, a co :)

Dziś u Pani dr wszystko było ok. Maluch rośnie jak na drożdżach, podczas usg tyłek wypinał - duży bobas po tatusiu. Dostałam skierowania na kolejne badania i za miesiąc na wymaz na obecność paciorkowca. Szyjka mi się troszkę skróciła, ale pozamykane wszystko więc ok jest.
Zmęczyłam się tą wyprawą autobusem do lekarza i mnie teraz łupie w plecach, ale dla pozytywnych wieści warto było :)

Do góry