reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

Kamcia - mocznik i kreatyninę bada się z krwi, ale PH moczu tylko z moczu, więc musiali Ci zbadać... chyba, że tam u Was jakieś "cudowne" metody badawcze mają..:eek:

styna - może to jest skrót ALT, tylko tak na zdjęciu niewyraźnie widać.

reklama
Tutaj raczej próby wątrobowe robią na początku ciąży potem już nie ponawiają, i do tego skrót się nie zgadza jeszcze zerknę na moje wyniki może coś wyczaję.

styna nie wiem czy to ma jakieś znaczenie i cy różnice , ale te moje wyniki to były specjalnie na tą cholestaze robione więc może ponowili tą próbę

Możliwe, ale z tego co widzę nie ma się czym przejmować lekkie odchylenia od normy się zdarzają mogą być np. wynikiem małego przeziębienia, więc nie myśl o tym bo to tylko cię stresuje a to jest gorsze.
Co do Ph musieli zbadać z moczu a przy każdej wizycie oddaje się próbkę i może akurat wysłali do głębszej analizy.

Ostatnia edycja:
hmmm ale u nas ph to akurat badaja inacze , znaczy ogólnie cały mocz...
daję im próbke , a w sumie nawet nie daję bo tylko odkręcam pojemniczek a oni wkładaja taki paseczek który się zabarwia na kilka kolorów(takie kwadraciki)
i z tego wyczytuja ph itp..

także jak robili mi badania to nie dysponowali moją próbka moczu , jedynie krwi
bo twen pasek od moczu od razu wyrzucają do kosza a próbkę zabieram do domu

o takie coś mają do sprawdzania moczu i jak się ten pasek zabarwi to sprawdzają czy kolory pokrywają sie z tymi na pudełu , a jak nie to wiedza jaki kolor od czego jest
http://www.google.pl/imgres?imgurl=...page=1&ndsp=17&ved=1t:429,r:5,s:0&tx=55&ty=41

Ostatnia edycja:
To się nazywa urine dipstic i pokazuje anomalie moczu i jak coś jest nie tak to wtedy wysyłają próbkę do laboratorium. Jeżeli coś pokazuje się jako Trace Spur znaczy że są to tylko śladowe ilości i dopiero za drugim razem jak się ponowi to wysyłają. Dzięki temu nie robią nam tej glukozy bo to też pokazuje czy jest cukier podwyższony.

nom własnie wiem , dlatego mówię że nie mogli mi badać ph z moczu bo mi próbki nie pobierali tylko sprawdzali tym testerem,....

a wogóle mimo że u mnie nie było cukru w moczui wyniki byłuy oki to i tak miałam glukozę ;-) bo Vi była jak dla nich za duża i nie dowierzali że nie mam cukrzycy

Czasami już tak mają czepiają się jak nie ma po co a jak jest coś do zrobienia to to olewają. Zastanawia mnie ten współczynnik ph widocznie jakoś są to wstanie sprawdzić z krwi skoro to podali.

Matusia - moja ginka wypisała mi L4 na 3 tygodnie, bo jak powiedziała będzie wypisywać od wizyty do wizyty.

U mnie morfologia i mocz chyba o.k., ale glukoza po 2 godzinach wyszła 113... choc fakt jest taki, że brakowało z 15 minut do pełnych 2 godzin (ale laborantki miały mieć przerwę, więc pobrały mi szybciej krew) i przez ten czas siedziałam na krześle jak trusia - nwaet nie wstawałam, więc wolniejszy był metabolizm glukozy...sama nie wiem, tak sobie tłumacze ten wynik. A Wy jakie miałyście wartości??

norma po 2 h jest do 140, więc spokojnie, ja miałam 135 i się trochę wystraszyłam,że to górna granica,ale gin na to nie zareagowała,jak zapytałam,to powiedziała,że spokojnie, norma do 140 więc jest ok...

reklama
emika- dzięki, bo już myślałam, że ze słodyczami będzie trzeba przystopować... ale na wyniku mam napisane POZIOM WYSOKI:baffled: (prawidłowy zakres 74-106).

styna - to chyba niemożliwe, żeby PH moczu odczytali z krwi, zbadaliby wtedy Ph krwi. Może spisali z tego paseczka (może na zasadzie lakmusowego) i oddali Kamci.

Lece teraz po receptę, bo luteina mi się kończy, pa pa!

Do góry