reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

reklama
Dzwoniła pani doktor, mam powtórzyć za tydz USG i test obciążenia glukozą tylko tym razem 75g ;/ Dziecko jest ułozone miednicowo i jest tak duże że się prawdopodobnie już nie odwróci. Jeżeli bedzie dalej tak przybierał to skieruja mnie na wczesniejszą cesarkę. ;/ teraz ma ponad 2300 gram. :baffled: podejrzenie makrosomii płodu.
Cat - spokojnie, teraz rodzą się naprawdę duze dzieciaczki, ostatnio w pracy babka rodziła dziewczynkę 5,5kg!!! Dobrze, że rozważają cesarkę, skoro dziecko duże. Będzie dobrze. Zobaczysz ;) Jedz z głową, mało cukrów, test chcą powtórzyc, bo przy cukrzycy dzieci tak rosną ;) pilnuj diety póki wyników nie dostaniesz

Milutek - Super wieści, trzymaj małe jak najdlużej w brzuchu! ale duże masz dziewczynki!!! :O

Dziewczyny.. wróciłam własnie z usg i nie wiem co myśleć. Dziecko jest większe o ponad 4 tyg, niby lekarz mówił że pomyłki się zdarzają ale badał go kilka razy i za każdym było tak samo. Czy któraś z Was miała podobnie?? Strasznie się znowu o niego boję a moja ginka ma dziś operacje i dłuuugo będzie poza zasięgiem. ;(
Dziecko nie jest starsze o ponad 4 tyg. (tym bardziej, że pamiętasz datę OM), tylko pomiary wskazują na taki a nie inny tydz. ciąży. To dwie różne rzeczy.
Maluszek należy po prostu do tych większych, co nie znaczy, że termin porodu ma się zmienić. Na Boga - tak jak różni są dorośli, tak różne są noworodki. Jedne rodzą się z wagą ponad 4,5 kg, inne nie dobijają do 3 kg. Co nie zmienia, że każde z nich uważa się za donoszone po skończeniu 37 Hbd. Jednym słowem waga płodu nie ma znaczenia dla ustalenia TP. Termin porodu miarodajnie ustala się albo na podstawie OM albo USG wykonanego do 12 tc. Na tym etapie ciąży, na jakim każda z nas z grubsza jest, nie mówi się o TP, tylko mierzy dzieci, by stwierdzić ich wagę szacunkową. Twoje urodzi się po prostu większe. Błędem jest wywoływanie porodu np. 4 tyg wcześniej tylko z tego powodu, że wg lekarza waga odpowiada dziecku w 40 tc. Dojrzałość a waga płodu to też dwie różne sprawy i należy je odróżniać.

Hahahahaha Aga dokładnie nakupujesz a tu nawet dwójki ledwie starczą, bo do 6kilo ;D

Mila pięknie! Cieszę się razem z Tobą, że wszystko dobrze i nie daj się położyć temu lekarzowi!! W ogóle to bardzo mało przytyłaś moim zdaniem jak na bliźniaki, ja mam jednego przystojniaka a już 13-14 na plusie.. Szybko wrócisz do formy :) Zazdroszczę ;)

Malinko- to sie okaże jak szybko:)...pomijając wagę najpierw muszę dojść do formy po cc a potem z figura:) hi hi ale wiem ze np.moja mama będzie mnie w tym wspierać (juz mi szepta o pasach poporodowych ściągających brzuszek i o opiece nad dziećmi zebym mogla wyskoczyć pobiegać, na rower czy basen) a M bedzie podziwiać potem efekty:)

Milus- gratuluje dobrych wiesci:tak::tak: no i tej wagi;-)))

ja dzis miałam własnie dziewczyne która rodziła tu w uk blizniaki chłopiec miał 3200 a dziewczynką 2800 donosiła maluchy do 38 tygodnia:szok::szok: rodziła naturalnie i wsio jest ok............

No to jest osiągnięcie Pinka, ale jak ona chodziła z 6 kilosami w brzuchu szok!!

Mila ja też chcę taki pas, ale nie wiem jaki rozmiar wziąć, żeby nie był za luźny skoro ma obciskać, ale też żeby się dało oddychać ;)

reklama
Pinus- mnie dzisiaj gin mówił ze raczej pierworódek nie biorą na poród naturalny-ze dawno takiego przypadku nie mieli:) a ja to wszystko puszczałam brzydko jednym uchem a wypuszczałam drugim- wiem jestem wreda...:):)
Wszystko będę wiedzieć we wtorek u drugiego gina:) A do tego na nfz to bylam dzisiaj ostatni raz przed porodem- next wizyta w połogu:):) hi hi

Malinka- ja widziałam takie w sklepach medycznych jak kupowaliśmy ortezę dla eMka:):) ceny nie pamietam ale tam dobiorą odpowiedni rozmiar:)

Do góry