reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Dziewczyny, ile dziecko mniej wiecej wazy w 28 tygodniu? Ma ktoras jakis kalkulator, ktory moze porownac z wymiarami swojego dziecka?
Ja juz nie bede miala usg, polozna zmierzyla mi dzis brzuch i potwierdzila, ze jest w 28 tygodniu :) Pytalam ile maly moze miec, to mi tylko powiedziala, ze wszystko jest w normie. A jakos mnie tak meczy pytanie ile faktycznie on moze miec gram.
Ale wazne, ze zdrowy i silny :) macala mi brzuch i ja niezle kopnal :) moj syneczek.
Jeszcze sie nie ulozyl lepetynka do dolu :)

reklama
Dziewczyny, ile dziecko mniej wiecej wazy w 28 tygodniu? Ma ktoras jakis kalkulator, ktory moze porownac z wymiarami swojego dziecka?
Ja juz nie bede miala usg, polozna zmierzyla mi dzis brzuch i potwierdzila, ze jest w 28 tygodniu :) Pytalam ile maly moze miec, to mi tylko powiedziala, ze wszystko jest w normie. A jakos mnie tak meczy pytanie ile faktycznie on moze miec gram.
Ale wazne, ze zdrowy i silny :) macala mi brzuch i ja niezle kopnal :) moj syneczek.
Jeszcze sie nie ulozyl lepetynka do dolu :)

znalazłam coś takiego
Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

ale wiadomo że każda ciąża jest indywidualna i różnie dzieci w różnych tygodniach potrafią przybrać na wadze więc moim zdaniem nie należy się bardzo tym sugerować:-) inaczej musiałabym się zamartwiać że mój mały jest za mały:-) ale nie może być za mały bo nawet wg przybliżonych metod usg i pomiarów długości wyszła taka sama data porodu jak wg OM... więc się nie martwię :-D

Ostatnia edycja:
każda ciąża inna i dzieci z różną wagą się rodzą, więc to faktycznie tylko orientacyjna rozpiska. ja np. urodziłam sie z wagą 1800 tylko że z bliźniąt. ale najcięższa przy porodzie z moich sióstr ważyła 2650, więc wyglądałoby na to, że u nas same wcześniaki :)))))

u bliźniaków to pewnie norma że są mniejsze:-) ale ja tam tym rozpiskom nie wierzę tylko słucham się gina - i jak mówi że wszystko dobrze to jest wszystko dobrze... bo rozczytując się w necie można by popaść w paranoję:-)

Ale Marcowe dzieci to duże będą :tak::szok: - mój w 22 tyg ważył 551g. czyli wg tabelki 200g więcej:tak:.
Wyników z krzywej i ogólnych nie odebrałam:no:, bo miałam skierowanie ze szpitalnej poradni gin i z laboratorium poszły do tej poradni a nie miałam już czasu żeby do innego budynku lecieć:no:;-) ale mam zamówienie na piątek to będę w szpitalu i odbiorę:tak::-p.

Moja mała wazy 849g wiec nie duzo ale od poczatku jest młodsza o tydzien na usg niz z daty om.Ja tez nie wierze do konca w te ''tabelki'' zwłaszcza jak ostatnio w suwaczku pisało ze dziecko ma juz ok 35cm a na jakiejs ''ciazowej''stronie pisało ze ok 25cm,to przeciez bardzo duza rozbieznosc.

Vetka, dobrze robisz. Weterynarz nie ma łatwej pracy. Ja mam strasznego stresa jak mam iść z psem rodziców do weterynarza, bo oni już nie dają rady i wysyłają mnie i M raz na pół roku kontrolnie. Pies na szczęście tryska zdrowiem, ale ktoś mu musi wyczyścić uszy, a nikt się nie odważy oprócz naszego kochanego profesjonalnego weterynarza :D Ares jest cudny i tulaśny, ukochany domownik, ale uszu nie pozwala dotknąć nikomu i to jego jedyna wada. Rodzice go tego nie nauczyli po przykrych doświadczeniach z poprzednim psem, ale to już dłuższa historia. A czyszczenie wygląda tak, że pies jest w kolczatce i na smyczy, w kagańcu i ja z M trzymamy jego ciężkie cielsko między nogami, a wet walczy z głową... Żenada, wiem. Kupa przy tym warczenia i paniki, a pies waży jakieś 70kg. Raz byliśmy u pewnej młodej pani weterynarz, skapitulowała po minucie, a jak od niej wychodziliśmy, to chyba wątpiła w swoje powołanie, bo taki miała strach w oczach. Ale się nie dziwię, też chciałam być weterynarzem i cieszę się, że jednak nie jestem :D
A nasz wet to prawdziwa profeska, cieszę się, że a niego trafiliśmy, on ma często do czynienia z takimi dzikimi podwórkowymi zwierzami i wielu pacjentów odwiedza w domu, ale po 1 takiej wizycie mój ojciec prawie zwału dostał. Pies dostał 2 zastrzyki na uspokojenie i dalej szalał, tak go adrenalina trzymała...

reklama
Do góry