reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Ja jak miałam w pierwszej ciąży badanie na glukozę to miałam pobieraną krew najpierw na czczo, po 1 godzinie i po 2 godzinach. Pamiętam, że bolał mnie palec, bo ciągle kłuli mnie w ten sam palec. Niestety wartości wyników nie pamiętam. Teraz glukozę mam zrobić przed kolejną wizytą 02.03.2011.

reklama
Madzioolka nie denerwuj się na zapas - może okaże się, że temat cukru w ogóle Cię nie dotyczy :-)
Agabre - wydaje mi się, że obciążenie glukozą 50g sprawdza się po godzinie (przynajmniej tak wszędzie czytałam) - wyniki powinny być następujące:
na czczo do 100 po 1 godz. do 139 włącznie- wynik prawidłowy
między 140 a 180 należy ponownie wykonać test obciążeniowy i wypić 75g glukozy
No ale Ty masz niskie wartości, więc pewnie nie ma się czym przejmować :-)

Troszkę o ostatniej wizycie napiszę... mała ważyła w 24 t.c. 540 g obwód brzuszka i główki o około tydzień za mały jak na ten etap ciąży za to nóżki zdecydowanie dłuższe niż powinny być. Chyba figurkę po tatusiu odziedziczyła.

Właśnie odebrałam wyniki krzywej glukozowej i nie wiem, czy badanie zostało przeprowadzone prawidłowo, bo w necie różnych rzeczy się naczytałam.
Wynik na czczo mam 89 a z obciążeniem 50 g glukozy po 2 godzinach 101 mg/dl. Niby wyniki ok, ale czy nie powinno być to drugie badanie po godzinie? Lekarz zalecił właśnie godzinę czekania a w gabinecie zabiegowym kazali mi czekać 2 godziny ...
Obciążenie 50g glukozy po godzinie powinno być, a 75g po godzinie i po 2h. Agabre dziwnie to miałaś przeprowadzone. Poza tym gratuluję zgrabnej córci ;-)

też mi się to dziwne wydawało, że dwie godziny miałam czekać, zwłaszcza, że kobiety w poczekalni mówiły, że one czekały godzinkę. Do tej pory może ten poziom glukozy spadł trochę ... nie wiem.

Jak na 20 kg nadwagi wyniki rewelacyjne :D nic tylko się cieszyć :) z okazji walentynek upiekłam pyyyszny torcik wiśniowy i spałaszowałam dwa kawałki od razu ;)

agabre mam nadzieję, że dla twojego lekarza wynik będzie miarodajny, bo coś mi się zdaje że im w przychodni pochrzaniło z glukozą 75g... Póki co ciesz się dobrym wynikiem:))

A ja znowu jutro idę pić tą glukozę 75 g.Tym razem jadę tam i tam ją piję na miejscu(biorę cytrynkę ;-))Dzisiaj na wszelki wypadek piekę sobie karpatkę aby jeszcze dziś nacieszyć się bezkarnie jej smakiem!!
Mam nadzieję ,że wyniki będą ok
setana dzięki za namiary na diagnostykę-jutro tam jadę na 7 rano.Trzymaj kciuki :-)
agabre niestety też mi się coś wydaje ,że będziesz musiała badanie powtórzyć bo to dziwne z 50 g czekać 2 godziny...wynik jest ważny jak nie przekroczy się godziny w tym sęk tego badania!!

reklama
Do góry