reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

DOGGI na spokojnie, bez zbędnych nerwów. Trzy kilogramy to żaden wyczyn; tak już jest w ciąży, jedne tyja od pierwszego dnia inne w połowie a jeszcze inne pod koniec ciąży. Na to 3 kg składa się lozysko, dzidzius, obrzeki nawet malutkie, większa ilośc krwi, nasze piersi które robią się bardziej nabrzmiale, możesz tego niezauwazyc bo to są malutkie zmiany ale jak wszystko podliczymy to wychodzi całkiem przyzwoity ciężar. Zapewniam cię ze każda z nas w ciagu tygodnia przytyla pare kilo. Ja od czasu kiedy leze w łóżku nie wchodze na wage bo nie chce osiwiec ale czuje dodatkowe kilogramy, same obrzeki nóg w moim przypadku to conajmniej 5 kg do przodu.

A co do lekarzy to nie wszyscy są tacy jak napisalas, są i całkiem przyzwoici. My ciężarne czasem nie jesteśmy racjonalnie ocenić danej sytuacji i wymagamy od innych żeby tak samo czuli jak my; zobaczysz na następnej wizycie twój gin już cię potraktuje tak jak byś sobie tego zyczyla. Lekarz to zwykły człowiek, który ma takie same problemy i trudy dnia codziennego; może dzisiaj był ten gorszy dzień. Naprawde nic się nie martw, wszystko jest dobrze.

reklama
forever super wieści, Krysia duża dziewczynka i pewnie zgrabna :-) ale cena - powala
Zgrabna po Tatusiu - dzięki Bogu :-p - który ma taaaaakie nogi ..... :happy:
Mrsmoon - o jak miło, że nie tylko ja się martwię o mały brzuszek.
No cóż... stolyca... Ale najbardziej znany lekarz w tym zestawie i b. znany w Wawie bierze 400 zł...:szok: Więc moja gin z wizytą i usg za 200 zł - ale bez filmiku - to taniocha...:baffled:
Katamisz - nie wiem ile De, o ile wogóle - mam filmik jak się rusza, ale bez efektu trójwymiarowego. Po prostu musiałam wczoraj/dziś zrobić usg a moja gin jest na urlopie a że okazało się dopiero w piątek, że szpital mnie nie zbada to płacę frycowe. :wściekła/y:
A z tą wagą to po info, że ok. 1800 g 2 tyg. temu gdy większość Waszych Maleństw miała ponad 2 kg zaczęła się przede mną rysować wizja dokarmiania Młodej butelą po urodzeniu by nadrobiła...:confused:
Doggi - współczuję :-( I tak oto chodzenie - jak w moim przypadku - do kilku lekarzy równolegle ma sens, bo jak nie jeden to drugi Ci jakoś pomoże.Znając mnie ja bym popędziła zaraz gdzieś na konsultacje...

Ostatnia edycja:
Mysia, mamusia, angel gratuluję wizyt!! Super, że wszystko ok. Mam nadzieję, że ja i dziewczyny też jutro wrócimy z dobrymi wieściami!

Doggi nie denerwuj się. Czasem po prostu trzeba olać takie konsultacje :-)

Doggi, to niefajnie, że tak to olała. Moja dla odmiany jest bardzo na wszystko wyczulona. Myślę tak jak Mrsmoon, jak się będziesz dalej tak czuła to śmigaj do szpitala. Tam na pewno wszystko sprawdzą.

Mysia gratuluje wizyty
Mamusiu nie martw sie, wszystko jest dobrze bo gdyby było inaczej to gin napewno by cos powiedzial, a tak moze gorszy dzien mial i nie był skory do wylewnych rozmów. a co do sprawdzania szyjki to pewnie sprawdzil pdczas badania bo rozumiem ze cie badał dowcipnie.
ANgel niestety ale chyba nie ma jakiegos sposobu na obrocenie maluszka, jednak głowa do gory jeszcze jest troche czasu do wyjscia i moze maluszek sie obroci w odpowiednią stronę
Forever super ze z Młodej taki okaz zdrowia, ale cena za wizyte powalająca, 250 zł to ogromna przesada, za kilkanascie minut tyle kasy:wściekła/y:. No chyba ze to było jakies usg genetyczne, a nie zwykła podzas rutynowej wizyty.
Doggi nie nakrecaj sie tak tą waga, wg mnie to nic dziwnego, ostatnio wiecej lezysz, a miej sie ruszasz wiec to pewnie tez mialo jakis wplyw na przyrost wagi

AGATA ja wiem, że wszytsko moze wpływac na zmiane wagi, ale 3kg w niecały tydzien to bardzo duzo jak na moje biorac pod uwage to ze leze juz praktycznie od 2 miesiecy a lckiem miesiac, tym w ogole ze biust urusł juz dawno i sie nie zmienia od 2 miesiecy jak wyskoczyło G tak dalej jest, obrzeki mam od początku (teraz nawet jakby mniejsze są, bo po ciuchach czuje) krwii wiecej nie mam bo mam anemie... ale kit z tą wagą ale bóle, wymioty, biegunki oraz obniżenie się brzucha znaczące to już nie jest takie nic a stwierdzenie ginki ze dramatyzuje to bagatelizowanie !! Oczywiscie, jako ze to moja pierwsza ciąża jestem wyczulona na różne rzeczy, bo nie wiem po prostu nie wiem i od lekarza wymagam by mi powiedział po ludzku tak to spoko, nie to nie jest spoko bo już na pewno ostanią rzeczą jaką chce usłyszec to "pani Dagmaro przesadza pani" skoro przesadzam chciałabym wiedziec czemu i co jest norma a co nie, a jak ona nie umie mi tego powiedziec no to kurde co to za lekarz !! Wiec ogólnie jestem nią silnie zawiedziona, tym w ogóle ze sama powiedziała juz jakis czas temu ze mam sie szykowac na to ze moge urodzic wczesniej bo mała od dawna chciałaby sie wychylic juz... no to kircze jak mi tak powiedziała to jak sie cos dzieje to oczywiscie ze sie denerwuje a jak słysze takie gadanie to tylko pierdalnąc (za przeproszeniem) w łeb taką !!

A co do lekarzy, tak jak napisałam nie wszyscy sa źli !! Ja na mojej drodze spotklaam wielu naprawde lekarzy z powołania, dl aktorych liczył sie pacjent i troska o niego, tylko to byli chirurdzi i gastrolodzy, ginekologów zawsze psotykam SŁABYCH !! CHociaz jak z kolką nerkowa wylądowałam w Zgorzelcu tam mnie badal ginek państwowy o 4 nad ranem wyrwałam go ze snu a on po porstu najlepszy był !! Wszystko mi mówil co sie dzieje, co bedzie robil, co widac, ile mała wazy jaka jest długa, wody polodowe mi opisał WSZYSTKO !! A moja ginka to musze z niej siłą wyciągac wszystko... Grrrrrr

Sie rozpisałam, ale nadal jestem wsciekla na lekarke ze tak mi powiedziela !!

Forever z ta butlą to różnie bywa...moja na samym cycu w wieku 6 miesięcy dobiła 10 kg, lepiej niż wiele butelkowych maluchów:)

reklama
Mysia super wieści
Mamusia nie denerwuj się, ważne że synuś ma się dobrze, a waga z usg jest szacunkowa, moja mała w 33t2d miała 1738g więc twój synuś jest większy
Angel &&&&&&&&& oby dzidzia się przekręciła
Forever rewelacja, że córcia już taka duża
Doogi spokojnie obserwuj się, lekarka cię wysłuchała i jeśli nie wydaje jej się to podejrzane to nie zamartwiaj sie na zapas, aczkolwiek powinna dobrać inne słownictwo
Katamisz też słyszałam że najlepiej usg 3/4d robić do 26 tygodnia, bo potem dzidziol już jest duży i nie ma juz takiego efektu bo niewiele widać

Do góry