katamisz
Fanka BB :)
Katamisz same dobre wiadomości, fantastycznie! Cieszę się, że wszystko dobrze i z Twoimi wynikami i z córcią! :-)Termin lekarz przesunał Ci na maj z uwagi na wymiary córci, tak?
Trochę dziwi mnie jednak podejście Twojego lekarza do badań. Skoro nie miałaś toksoplazmozy to przecież możesz mieć z nia kontakt, bo to nie tylko koty i surowe mięso. Ja uważam, że chyba najwieksze prawdopodobieństwo jest jak chodzi o warzywa, bo w końcu trudno każed z nich gotować albo parzyć np. sałatę
Jak chodzi o cytomegalię to faktycznie w ciąży się jej nie leczy, ale jest groźna dla płodu i maluszka. W pierwszysm trymestrze wiele poronień jest nią spowodowanych, poza tym odpowiada za wiele wad i chorób. Niestety w jej przypadku nie jest tak jak z toksoplazmozą tzn. nawet jeśli miało sie z nia kontakt to nie oznacza to, że nie mozna zachorować po raz kolejny. Ważne jest żeby wiedzieć czy nie ma świeżej infekci żeby móc zaraz po porodzie zareagować i podać maluchowi leki.
Setana super wieści kochana !!!!!!!!!!!Czułam gdzieś w głębi ,że musi być dobrze!!!!Nie myliłam się...Twoja córeczka też już niczego sobie duża

Co do postawy mojego lekarza to długo z nim dyskutowałam przedwczoraj na wizycie.Na temat cytomegalii, toksoplazmozy.Mówił ,że mogę zrobić i nie widzi żadnych przeciwwskazań ale nie jest to konieczne jego zdaniem.Rozmawiałam z koleżanką wczoraj która tez chodziła całą ciążę do Myszczyszyna(mówiłam Ci o niej) i też miała zaleconych masę badań w ciąży ale to dlatego ,że ciągle coś tam jej wychodziło nie tak.Co do cytomegalii to mowiła ,że takiego nie pamięta aby je miała.A mój lekarz widzisz sama...termin porodu jak on twierdzi będzie wcześniej mimo ,że wszystko przebiega książkowo.Kolejną wizytę mam na 13 kwietnia a następna(jego zdaniem już pewnie ostatnia przed rozwiązaniem) w połowie maja.Pytając o wizytę co 2 tygodnie np i prywatnie u niego zapytał czy jest taka konieczność??Kurcze no dziwny bo przecież to jego kasa by była ale sama już nie wiem co myśleć...