reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Iza gratuluję wizyty! Fajnie, że lekarka tak wszystkiego pilnuje.

Mnie trochę przerażają wizyty co 2 tygodnie. Chodzę prywatnie, niebawem skończę pracę i zostanę bez pensji, jak ja to opłacę? To jest naprawdę konieczne jeśli wszystko jest ok?

reklama
Mrsmoon- mnie też budzą w nocy bóle- takie jakby brzuch mi zdetwiał. Ginek zalecił tylko magnez (asmag) i to tylko 2x1... Ale ja mam takie bóle od dwóch miesięcy i szyjka się nie skraca, więc powiedział, że mogę je bagatelizować...

Iza- super, że wszystko ok:) I fajna ta Twoja p. doktor.

Traschka, no właśnie u mnie wizyta kosztuje 150zł... Ciekawe czy zaleci mi co 2 tyg. Poki co idę 25 marca...:)

Dzięki Kochana :* A bierzesz magnez ze względu na skurcze, czy profilaktycznie? No masz.. zielona jestem jak nie powiem co, a do kolejnej wizyty to kawał czasu i coś muszę zacząć brać...

ja miałam skurcze w łydkach i dlatego mam brać, a profilaktycznie mi sie przyda bo mama i babcia mają zylaki

moje wizyty to koszt 200 pln:baffled: a jak cos extra, typu wymaz czy zwykłe usg to +50:baffled:a tyle wydatków przed nami, jak na złość normalnie...
Iza - ja biorę MagneB6 3x2 bardziej chyba profilaktycznie, bo akurat na skurcze łydek nie narzekam; i lekarka powiedziała, że to jest dla mnie minimum, a jak wyjdę np. na spacer z córą to mam brać dodatkowe 2... do tego no-spę jeśli bym czuła częste czy silne skurcze; tylko wiesz, moja szyjka miękka, dzieć nisko ułożony i mimo pessaru czuję silny ucisk w dół, więc ryzyko skracania znaczne;
ja bym wolała usg szyjki jakoś odbrzusznie - nie wiem, nie pasi mi taka ingerencja w tamte tereny na tym etapie ciąży już... no ale oczywiście zrobię, co każe lekarz:)

Forever, JoL, Iza gratuluję udanych wizyt :)

Iza, dobrze, że lekarka taka zapobiegliwa :) Mówiąc "program" masz na myśli "zdrowie, mama i ja"? Ja teraz też będę miała częściej wizyty, pewnie co 3 tygodnie. Zresztą jak ciśnienie zaczeło skakać, to miałam 3 pod rząd co 2 tygodnie...

Doggi, zobacz, już 30 tydzień, tego lezenia już naprawdę niewiele :) Ja z Wiką od 3mca w szpitalu leżałam, wychodziłam co jakiś czas na przepustkę na weekend ;)

Andariel, ja miałam szyjke badaną dopochwowo.

Andariel, ja mam praktycznie co wizytę mierzoną szyjkę przez pochwę (właśnie ze względu na twardnienia brzuszka) trwa to kilka minut a potem normalne usg przez brzuch.

Dziękuję Wam - zapisałam sobie jaki magnez bierzecie i w jakiej dawce. Teraz tylko wybrać jeden :-)
Misialina chyba kupię ten, który Ty zażywasz, bo w sumie ja też mam ból w pachwinie i skurcze...

Andariel - nie wiem jak się bada szyjkę, kiedy jest założony pessar. Być może, że przez brzuszek :-)

Ja mam o tyle dobrze, że moja pani dr przyjmuje w LuxMedzie :-) Wizyty u niej będę miała w ramach abonamentu, który mam w LuxMedzie - więc za free z mojej strony :-)

Iza, dobrze, że lekarka taka zapobiegliwa :) Mówiąc "program" masz na myśli "zdrowie, mama i ja"? Ja teraz też będę miała częściej wizyty, pewnie co 3 tygodnie. Zresztą jak ciśnienie zaczeło skakać, to miałam 3 pod rząd co 2 tygodnie...[/I]

Dokładnie o tym programie mówię... Dla mnie to jakaś abstrakcja, żeby wizyty były do końca ciąży co 4 tygodnie, no ale tak usłyszałam wczoraj... Kolejną wizytę mam 6.04 /32tc/, następna wypada 4.05 /36tc/ a kolejna to już 1.06 /40tc/ - czyli mój dzień porodu. Na wszelki wypadek dopytam jeszcze na kolejnej wizycie, ale chyba dobrze zrozumiałam... Wymyślilam więc, że zapiszę się np na 20.04 /byłby to 34tc/ w LuxMedzie i tak z wizyty co wizytę...

Iza, nie wiem, ja jestem zaskoczona, ze Ty w ogóle możesz korzystać z tego programu. Mi od razu powiedziano, że ten program dotyczy tylko niezagrożonych ciąż. Moze dlatego wizyty sa przewidziane co 4 tygodnie...

EDIT:
Przeczytaj "W ramach programu każda przyszła matka ma też prawo do 12 wizyt u ginekologa. W pierwszym trymestrze ciąży przewidziane są dwie wizyty kontrolne, w drugim trymestrze - 3 wizyty, w trzecim trymestrze - 4 wizyty i tuż przed terminem porodu jeszcze 2 wizyty."
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/377209.html

i jeszcze:
"
Założenia ogólne
  • Założeniem programu jest objęcie każdej kobiety ciężarnej, z niepowikłanym przebiegiem ciąży, stałą, profilaktyczną i leczniczą opieką medyczną."
http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart10116.html

Ostatnia edycja:
reklama
I jeszcze ze strony NFZ:

"Chciałabym przystąpić do programu „Zdrowie, Mama i Ja”, ale lekarz skierował mnie do poradni patologii ciąży. Dlaczego nie mogę wziąć udziału w tym programie?
Program „Zdrowie, Mama i Ja” obejmuje opieką kobiety w ciąży niepowikłanej. Jeśli lekarz skierował pacjentkę do poradni patologii ciąży oznacza to, że powinna mieć ona zapewnioną szczególną opiekę w specjalistycznych placówkach. Pacjentka będzie miała tam wykonane wszystkie niezbędne badania i zapewnioną opiekę na wysokim poziomie. Lekarz może zadecydować także o skierowaniu pacjentki do szpitala na oddziały patologii ciąży.
Poradnie patologii ciąży oraz hospitalizacje z nią związane finansowane są poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
Wszystkie świadczenia w poradni lub oddziale patologii ciąży są bezpłatne."

Narodowy Fundusz Zdrowia|Witamy na stronach Narodowego Funduszu Zdrowia

Do góry