reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

Iza gratuluję wizyty! Fajnie, że lekarka tak wszystkiego pilnuje.

Mnie trochę przerażają wizyty co 2 tygodnie. Chodzę prywatnie, niebawem skończę pracę i zostanę bez pensji, jak ja to opłacę? To jest naprawdę konieczne jeśli wszystko jest ok?

reklama
Mrsmoon- mnie też budzą w nocy bóle- takie jakby brzuch mi zdetwiał. Ginek zalecił tylko magnez (asmag) i to tylko 2x1... Ale ja mam takie bóle od dwóch miesięcy i szyjka się nie skraca, więc powiedział, że mogę je bagatelizować...

Iza- super, że wszystko ok:) I fajna ta Twoja p. doktor.

Traschka, no właśnie u mnie wizyta kosztuje 150zł... Ciekawe czy zaleci mi co 2 tyg. Poki co idę 25 marca...:)

Dzięki Kochana :* A bierzesz magnez ze względu na skurcze, czy profilaktycznie? No masz.. zielona jestem jak nie powiem co, a do kolejnej wizyty to kawał czasu i coś muszę zacząć brać...

ja miałam skurcze w łydkach i dlatego mam brać, a profilaktycznie mi sie przyda bo mama i babcia mają zylaki

moje wizyty to koszt 200 pln:baffled: a jak cos extra, typu wymaz czy zwykłe usg to +50:baffled:a tyle wydatków przed nami, jak na złość normalnie...
Iza - ja biorę MagneB6 3x2 bardziej chyba profilaktycznie, bo akurat na skurcze łydek nie narzekam; i lekarka powiedziała, że to jest dla mnie minimum, a jak wyjdę np. na spacer z córą to mam brać dodatkowe 2... do tego no-spę jeśli bym czuła częste czy silne skurcze; tylko wiesz, moja szyjka miękka, dzieć nisko ułożony i mimo pessaru czuję silny ucisk w dół, więc ryzyko skracania znaczne;
ja bym wolała usg szyjki jakoś odbrzusznie - nie wiem, nie pasi mi taka ingerencja w tamte tereny na tym etapie ciąży już... no ale oczywiście zrobię, co każe lekarz:)

Forever, JoL, Iza gratuluję udanych wizyt :)

Iza, dobrze, że lekarka taka zapobiegliwa :) Mówiąc "program" masz na myśli "zdrowie, mama i ja"? Ja teraz też będę miała częściej wizyty, pewnie co 3 tygodnie. Zresztą jak ciśnienie zaczeło skakać, to miałam 3 pod rząd co 2 tygodnie...

Doggi, zobacz, już 30 tydzień, tego lezenia już naprawdę niewiele :) Ja z Wiką od 3mca w szpitalu leżałam, wychodziłam co jakiś czas na przepustkę na weekend ;)

Andariel, ja miałam szyjke badaną dopochwowo.

Andariel, ja mam praktycznie co wizytę mierzoną szyjkę przez pochwę (właśnie ze względu na twardnienia brzuszka) trwa to kilka minut a potem normalne usg przez brzuch.

Dziękuję Wam - zapisałam sobie jaki magnez bierzecie i w jakiej dawce. Teraz tylko wybrać jeden :-)
Misialina chyba kupię ten, który Ty zażywasz, bo w sumie ja też mam ból w pachwinie i skurcze...

Andariel - nie wiem jak się bada szyjkę, kiedy jest założony pessar. Być może, że przez brzuszek :-)

Ja mam o tyle dobrze, że moja pani dr przyjmuje w LuxMedzie :-) Wizyty u niej będę miała w ramach abonamentu, który mam w LuxMedzie - więc za free z mojej strony :-)

Iza, dobrze, że lekarka taka zapobiegliwa :) Mówiąc "program" masz na myśli "zdrowie, mama i ja"? Ja teraz też będę miała częściej wizyty, pewnie co 3 tygodnie. Zresztą jak ciśnienie zaczeło skakać, to miałam 3 pod rząd co 2 tygodnie...[/I]

Dokładnie o tym programie mówię... Dla mnie to jakaś abstrakcja, żeby wizyty były do końca ciąży co 4 tygodnie, no ale tak usłyszałam wczoraj... Kolejną wizytę mam 6.04 /32tc/, następna wypada 4.05 /36tc/ a kolejna to już 1.06 /40tc/ - czyli mój dzień porodu. Na wszelki wypadek dopytam jeszcze na kolejnej wizycie, ale chyba dobrze zrozumiałam... Wymyślilam więc, że zapiszę się np na 20.04 /byłby to 34tc/ w LuxMedzie i tak z wizyty co wizytę...

Iza, nie wiem, ja jestem zaskoczona, ze Ty w ogóle możesz korzystać z tego programu. Mi od razu powiedziano, że ten program dotyczy tylko niezagrożonych ciąż. Moze dlatego wizyty sa przewidziane co 4 tygodnie...

EDIT:
Przeczytaj "W ramach programu każda przyszła matka ma też prawo do 12 wizyt u ginekologa. W pierwszym trymestrze ciąży przewidziane są dwie wizyty kontrolne, w drugim trymestrze - 3 wizyty, w trzecim trymestrze - 4 wizyty i tuż przed terminem porodu jeszcze 2 wizyty."
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/377209.html

i jeszcze:
"
Założenia ogólne
  • Założeniem programu jest objęcie każdej kobiety ciężarnej, z niepowikłanym przebiegiem ciąży, stałą, profilaktyczną i leczniczą opieką medyczną."
http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart10116.html

Ostatnia edycja:
reklama
I jeszcze ze strony NFZ:

"Chciałabym przystąpić do programu „Zdrowie, Mama i Ja”, ale lekarz skierował mnie do poradni patologii ciąży. Dlaczego nie mogę wziąć udziału w tym programie?
Program „Zdrowie, Mama i Ja” obejmuje opieką kobiety w ciąży niepowikłanej. Jeśli lekarz skierował pacjentkę do poradni patologii ciąży oznacza to, że powinna mieć ona zapewnioną szczególną opiekę w specjalistycznych placówkach. Pacjentka będzie miała tam wykonane wszystkie niezbędne badania i zapewnioną opiekę na wysokim poziomie. Lekarz może zadecydować także o skierowaniu pacjentki do szpitala na oddziały patologii ciąży.
Poradnie patologii ciąży oraz hospitalizacje z nią związane finansowane są poza programem „Zdrowie, Mama i Ja”.
Wszystkie świadczenia w poradni lub oddziale patologii ciąży są bezpłatne."

Narodowy Fundusz Zdrowia|Witamy na stronach Narodowego Funduszu Zdrowia

Do góry