reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

no właśnie mnie zastanawia AGATA R ten posiew powtarzany... bo ja miałam zrobiony, wyszła bakteria, więc dostałam antybiotyk, który skończyłam brac i ginka założyła odgórnie, że w takim razie już jest dobrze ( a przeciez wcale chyba nie musi, prawda?); nie wiem już, staram się nie nakręcać, tym bardziej że ufam lekarce swojej, ale teraz już sama nie wiem co myśleć;
Aestima - jak lek. Cię bada na wizytach i wizualnie jest ok (piszę to pod kątem tego wymazu teraz) to pewnie zrobi to badanie nieco później (tak jak Agata R pisała jakoś na miesiac przed planowanym porodem); co do cytologii to nie wiem, ja miałam na początku ciąży robioną; moze spytaj lek. o te 2 sprawy, w końcu masz parwo wiedziec a nie się domyslac i denerwować; 25-03 już niedługo w sumie;

reklama
Cytologie milam robione, ale posiewu na razie nie, jednak cos u mnie jest nie tam... chyba. Pisałam juz o tym ze odczuwam dyskomfort, tzn. pieczenie ale nie wewnatrz tylko raczej na zewnątrz i juz jakis czas temu zauwazyłam ze mam nabrzmiałe wargi sromowe. dzis wzielam lusterko (bo bez to ani rusz) i faktycznie wszystko bardzo opuchniete i czerwone, przepywalm poki co tamtum rosa, odstawilam plyn do hig. intymnej, a wzielam zwykle szare mydlo no i zobaczymy. Taka opuchlizna to z tego co czytalam nie jest zadkoscią w ciązy, ale czy moze jej towarzyszyc zaczerwienienie i pieczenie? kurcze chyba nie. Wizyte mam dopiero 23.03, ale w przyszlym tyg. jak juz bede miala wyniki badan moczu z posiewu i ogolne mam dzwonic do gina to musze to z nim skonsultowac. To pieczenie to juz jakis czas temu odczuwalam, ale troszke, a teraz jest coraz gorzej. Pewnie przyczyna moze rowniez byc to ze jak to wszystko jest takie nabrzmiale to jest bardziej narazone na jakies otarcia, nie wiem:confused:

Edit:
przypomnialo mi sie, ze te pieczenia zaczeły mi sie jakis czas od tego jak zaczelam sobie aplikowac luteine dopochwowo, moze to kurcze od tego bo 2 x dziennie wkladalam po 2 tabl

Ostatnia edycja:
Aaga....ja miałam coś podobnego ale to było 2 miesiące temu...z posiewu nic nie wynikło ale był taki stan zapalny że brałam Clotrimazol dopochwowo i pomogło...lekarz zalecił...do teraz mam brać 1 x tygodniowo żeby nie wróciło to cholerstwo...ale dyskomfort jest, wierzę ci

Aga, ja też brałam luteinę 2x2 (dopiero od kilu dni mam nową dawkę 1x2) i nie miałam takich dolegliwości. Ale ponoć przy braniu luteiny łatwo o infekcję- ja staram się mieć mega czyste ręce przy aplikowaniu leków, ale wiadomo- zawsze coś tam może się dostać. Póki co u mnie spokój a Ty o pieczeniu koniecznie powiedz ginkowi!

Dziewczynki widzę, że piszecie o problemach z pieczeniem i infekcjami. Ja jak byłam na ostatniej wizycie i pytałam o ten basen, to mi ginekolożka powiedziała, że w ciąży infekcje są bardzo częste (a basen stwarza większe ryzyko) i zalecała profilaktycznie raz, dwa w tygodniu dowcipnie używać Lactovaginal. Ja stosuję i odpukać na razie nie mam żadnych problemów.

MI ginuś :kazał" chodzić na basen ,ale po zapodać sobie właśnie lactovaginal zawsze. Tylko czy ja się w kostium wcisnę:((

Aestima dasz radę ;) ja w mój jednoczęściowy wchodzę...choć jakby wycięcia na plecach robiły sie ciut większe hehe Trzymam kciuki.

U mnie ginka juz 3 razy (nie liczac pobytu w szpitalu i po gdzie ciagle mnie ogladali) badala mnie ginekologicznie, caly czas mam zwiekszona wydzieline a dwa razy byla jakas bakteria i dostalam globulki. Raz wlasnie po progesteronie dopochwowym cos mnie zlapalo (w Niemczech polecaja przyjmowac z tego powodu doustnie, ale od dolu szybciej dziala wiec tak mi zalecila). W sumie nie mialam zadnych dolegliwoci a jednak cos bylo, wiec wydaje mi sie ze kazdy lekarz powinien ze dwa razy w ciazy zrobic badanie. Nie wiem tylko czy u mnie byla sama cytologia czy tez posiew (jedno bada na miejscu pod mikroskopem, a drugie w probowce wysyla do laboratorium).

Dzięki andariel , agatkoR
Ja miałam na początku ciąży innego lekarza i badała mnie co wizytę(ginekologicznie).Baba mi po prostu nie odpowiadała była taka dziwna.Czułam ,że nie jest jej na rękę prowadzić moją ciążę.W poczekalni do niej siedziały tylko starsze babki i młode idące po receptę-nigdy nie widziałam ciężarnej!!A tego lekarza do którego teraz trafiłam poleciła mi koleżanka.On przyjmuje w szpitalu, co miesiąc robi mi usg 3d i 4d.Badania moczu i morfologię także.Jedyne czego nie robi wcale to nie bada ginekologicznie...i nie wiem czy to taki "typ" bo od kilku babek już słyszałam ,że tak prowadził ich ciąże pierwsze.Wszystkie najważniejsze wymazy robi na końcu na 4 tygodnie przed terminem.A powiedzcie proszę kiedy powinno się skontrolować po raz drugi Toxo??pierwsza mi wyszła ujemna w 14 tygodniu.

reklama
Aestima ja tez dbalam zeby rece przy aplikowaniu luteiny byly czyste, no ale roznie to bywa, poza tym mnie piecze raczej na zewnatrz nie wewnatrz, tkjaby to bylo od jakiegos np. otracia, no nie wiem. Luteine bralam cos ok 3 miesiace wiec troche tego wkladania bylo.
Kurcze moze bym zakupila ten lactovaginal, chyba nie zaszkodzi?
Katamisz mnie ginek bada co wizyte, zrezta przy pierwszej pojedynczej ciazy tez tak robil. dziwi mie troche to jak lekarz moze nie badac. Co wiec robi, pyta jak sie czujesz i mkowi jakie badania zrobic, tyle to przez telefon mozna załatwic. Co do toxo to nie wiem kiedy trzeba powtorzyc, ja tez musze powtorzyc

Do góry