reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

słuchajcie nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale mam straszny problem z oczami.Od jakiegoś miesiąca na lewe oko bardzo kiepsko widzę. Jak zakryję prawe to lewym nie odczytam nawet literek na forum. Prawe troche lepiej ale też ogólnie źle. Zawsze miałam wzorowy wzrok więc jestem przerażona! Gdzie mam z tym iść?Do okulisty? żeby na Nfz iść pewnie potrzebne skierowanie. Ale mój lekarz co chodzę prywatnie penie mi nie da co?

reklama
cinamon, chyba do okulisty skierowanie nie jest potrzebne, gorzej z czasem oczekiwania na wizytę

Ubezpieczony ma prawo wyboru lekarza specjalisty spośród tych, którzy zawarli umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia. O wskazanie specjalisty ubezpieczony może się zwrócić do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej / lekarza rodzinnego.

Kiedy skierowanie nie jest potrzebne?
Skierowanie od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego nie jest potrzebne w wypadku, gdy pacjent chce się udać do:
- ginekologa i położnika,
- dentysty,
- dermatologa,
- wenerologa,
- onkologa,
- okulisty,
- psychiatry,
- poradni dla osób chorych na gruźlicę,
- poradni dla osób zakażonych wirusem HIV,
- poradni dla osób uzależnionych od alkoholu, środków odurzających i substancji -psychotropowych- w zakresie lecznictwa odwykowego.

Ponadto skierowanie do specjalisty nie jest wymagane:
- gdy pacjent jest inwalidą wojennym i wojskowym, osobą represjonowaną, kombatantem lub cywilną niewidomą ofiarą działań wojennych;
- gdy pacjent jest uprawnionym żołnierzem lub pracownikiem, w zakresie urazów lub chorób nabytych podczas wykonywania zadań poza granicami kraju
W stanach nagłych świadczenia zdrowotne może być udzielane bez wymaganego skierowania.
Poza tymi przypadkami do lekarza specjalisty obowiązuje skierowanie. Ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne udzielone bez skierowania lekarza ubezpieczenia zdrowotnego opłaca pacjent.

mrsmoon kati bardzo dziękuję. Czyli wystarczy że znajdę jakiegoś okulistę w przychodni i się zapiszę?

mrsmoon - Tardyferonu nie biorę ze 2 mc jeśli nie więcej, tylko nie wiem jak będzie dalej
Adariel - ja wprawdzie nie mam nikogo pod opieką, ale nie za bardzo umiem i mogę leżeć. :-(Też mnie ta ingerencja przeraża, ale co robić. Gin mi powiedziała, że najpierw musi mieć wyniki posiewu, bo bez niego nie mam mowy. Trzymam za Ciebie kciuki w poniedziałek i daj znać koniecznie. Moja "mądra" - bo inaczej się tego opisać nie da - koleżanka poleciała z pessarem do Lizbony, z której pamięta tylko wymioty. Zupełnie bez sensu. :eek:

witam:-)
wczoraj bylam na wizycie i wszystko dobrze, nie mam cukrzycy ciazowej wiec jestem przeszczesliwa, w pierwszej ciazy mialam wiec spodziewaklam sie i w tej a tu taka niespodzianka, moge wiec jesc bez ograniczen:-)
dziewczyny czy wam gin mierzy na kazdej wizycie centymetrem brzuch?

cinamon tak pisza dziewczyny, nie potrzebujesz skierowania do okulisty. Byłam w poniedziałek u internisty w przychodni bo chora jestem i chciałam żeby mi od razu dała skierowania ale powiedziała, że nie trzeba. Zatem nic tylko zapisac się na wizytę.... i czekać:(

evaUSA gratuluję dobrych wyników:) Mi lekarz nigdy nie mierzył obwodu brzucha, zrobiłam to sama tylko raz i nie wiem czy się więcej odważę... :)

reklama
Mnie też teraz nie mierzy ale w pierwszej ciązy pamietam że położna mi mierzyła...tak się oznacza dno macicy chyba

Do góry