reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg)

reklama
emiolka, no właśnie - nie podajesz długości szyjki. I tu też możesz mieć dwie długości podane. Jedna to jest długość zewnętrzna, tzn ta którą jest w stanie wybadać lekarz przy zwykłym badaniu ginekologicznym i tą długość powinnaś mieć zapisaną w karcie ciąży jeszcze z dwoma innymi wartościami np 2,5 -0 -0 , lub 2 -0 -0 lub 3 -0- 0. Te dwie kolejne wartości oznaczają rozwarcie zewnętrzne i wewnętrzne.
Drugą długość szyjki, którą możesz znać to długość całkowita, która można zmierzyć tylko podczas USG i ta długość będzie o wiele większa.
Jeśli teraz lekarz podał Ci że masz szyjkę 2 cm wybadaną podczas zwykłego badania to jest bardzo przyzwoita długość i nie masz się czym martwić!!!!

z tego co piszesz nie wydaje mi się, żebyś tą długość badaną przez lekarza a nie podczas USG miała 4 cm, sprawdz w karcie ciąży

Doris ta długość o której piszę to jest badana, że tak powiem ręcznie. W tej ciąży nie miałam badanej szyjki przez usg.
Na następnej wizycie poproszę gina,żeby przy okazji połówkowego usg zmierzył mi też długość szyjki.
A w karcie ciąży nie mam nic poza imieniem, nazwiskiem,adresem, wagą, ciśnieniem i tętnem plodu :-(

Emiolka, no nie wiem już sama. Ja jestem w trzeciej ciąży i w każdej miałam taki zapis i teraz też mam, ja mam 2,5 - 0 - 0.
I to bardzo dobra długość szyjki, taką samą miałam w pierwszej i drugiej ciąży.

ja też mam zapisaną długość szyjki w karcie ciąży.
Sama nie wiem co o tym sadzić skoro lekarz mówi, że tak się skraca i nic nie zaleca, może jadnak dla własnego dobrego samopoczucia i spokoju to skonsultować.

reklama
Ja też nie mam nic zapiesane w karcie na temat szyjki, a ostatnio w trakcie wizyty dokłądnie ją badała po tym, jak jej zaczęłam kaszleć. Powiedziała, że świetnie trzyma, ale nie wiem jaka jest długa. Na pewno niczego nie zapisała...

Do góry