reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

reklama
anusia a miałaś skierowanie ? bo ja dzis tez poszłam i to prywatnie i nic nie załatwiłam bo nie miałam skierowania:wściekła/y:
kupiłaś tą glikozę w aptece i na miejscu one Ci ją rozpuściły czy trzeba miec ze sobą wodę ? jak to wygląda ?
i ile płaciłaś i ile sie czeka na wynik ?
kingusia trzymam kciuki !!!:-)

ja robię prywatnie, choć moja lekarka dała mi takie jakby skierowanie (choć oczywiście i tak płace) nie wiem jeszcze ile, powiem po sprawie. Sama glukoze musiałam kupić w aptece, wiem ze czasami maja w laboratoriach, u mnie akurat nie mieli więc podeszłam do apteki, kosztowała 7 coś. Wode tez kupilam sama. Potem pielęgniarka ja rozpuscila i wypilam :) właśnie miałam drugie pobranie.. Jeszcze godzinka..

Mi napisał na kartce że mam zrobić i ile (50) no i poinformował,że teoretycznie sama mogę sobie zrobić to badanie jeśli mam glukometr a jak nie to w domu wypić glukozę i iść na badanie tylko po.. no to zobaczymy..

No właśnie.. Ja pamietam ze przy Zuzi miałam najpierw robiona 50g i po godzinie, a po miesiącu gdzieś miałam 75 g i po godzinie i dwóch.. Teraz od razu wysłała mnie na 75g po 1i2. A Wy jak mialyscie, od czego to zalezy?

U mnie się wytłumaczył tym,że przy badaniu glukozy na czczo (listopad) miałam wynik miałam 73 więc to dla niego ok i nie ma potrzeby więcej..No oby miał rację i żebym nie musiała iść drugi raz,bo ja do kłucia to ostatnia jestem . Po czwartkowej morfologii dobrze,że torebkę w samochodzie znalazłam bo mama jechała i nie mogła się zatrzymać a mnie zmogło..

Nayaa ja też glukozę na czczo miałam ok a i tak mnie wysyła na krzywą i to 75 gr. Pójdę jak wysyła .
Anusia - no ja zawsze przy wszystkich ciązach miałam 50 . A teraz inny lekarz i inne zalecenie . Podobno jak zrobisz 75 to już jest pewniak , nie trzeba powtarzać i z głowy.

Ja z Wiki miałam 50g a teraz z Majką 75g a ten sam lekarz. Chyba zalecenia się zmieniły...
Pytałam na głównym ale widzę że tutaj dyskusja na temat glukozy jest :) zapomniałam jak mam pobrać krew... przed wypiciem to na 100% ale później mam poprosić po godzinie i dwóch czy tylko dwóch?

mama wikusi to zależy od lekarza
moja chciała tylko po 2, jeśli miałaś wcześniej cukrzycowe przygody to lepiej zrobić po 1h i 2 h - wtedy wychodzi dokładniejsza krzywa
a zalecenia się zmieniły -z Artuem też miałam tylko 50 gr i jedno badanie chyba po 1 h
a teraz 75 i badanie po 2h

Wiecie dziewczyny, że ja jestem trzeci raz na tym etapie ciąży i jeszcze nigdy nie miałam glukozy badanej? :szok:
Póki co moja gin teraz też jeszcze nic nie mówi o tym badaniu. Zobaczymy. Kiedy się dokładnie je robi? Tzn w którym tygodniu?

reklama
Do góry