reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

Katerineczka od którego tygodnia dziecko ma szansę? Właśnie tak w nocy o tym myślałam.

Aob dużą dziewczynka :-)
Zylaka współczuję... :(

reklama
Milagros czytałam ze od 24 tc rozpoczętego czyli 25. I każdy tydzień się zwiększa w w 26 rozpoczetym to już 85 % jakoś tak. Pewnie to trochę też od dzieciaczka zależy jaki jest juz duży itp. Nie martw się, szyjka się uspokoi tylko lez na razie ile wlezie, w szpitalu to wiadomo ale w domu też się staraj. Nic nie dzwigaj.

Ostatnia edycja:
Dziecko mierzy już około 22 cm- od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego długość całkowita to około 34 cm (13 1/2 cali). Waży już 700 gramów (1,5 funta).
Na tym etapie rozwoju, możliwe jest już usłyszeć bijące serduszko dziecka bez użycia monitora tętna, jedynie przykładając ucho do brzucha mamy.
Kości dziecka w dalszym ciągu wzmacniają się. Pępowina stanowiąca łącznik pomiędzy dzieckiem a łożyskiem jest teraz gruba i mocna.
Dziecko ma już coraz mniej miejsca w pęcherzu płodowym. Nie jest już w stanie poruszać się tak swobodnie jak przedtem. Nie ma już miejsca na robienie fikołków i salt. Jednak z czasem tego miejsca będzie jeszcze mniej. Twój maluszek ma wyraźne chwile aktywności i odpoczynku. Wiele mam twierdzi, że ich dzieci uaktywniają się podczas, gdy one odpoczywają lub próbują zasnąć.
Dziecko jest już coraz bardziej świadome tego, co dzieje się na zewnątrz, może już nawet odczuwać Twoje emocje. Niektórzy naukowcy twierdzą, że na tym etapie może już nawet wykształcać się preferencja lewej lub prawej ręki!
Urodzone w tym czasie dziecko dzięki zaawansowanemu sprzętowi medycznemu miałoby już szanse na przeżycie (decydującym aspektem stanowiącym o możliwości przeżycia wcześniaków jest rozwój płuc).

Tydzień 27

O Dziecku

Twoje dziecko waży już około 900 gramów (2 funty), a od ciemienia do końca tułowia mierzy około 24 cm (9,45 cali). Długość całkowita Twojego maleństwa to około 37 cm (14 1/2 cali).
Hura! Oczy Twojego dziecka są teraz otwarte! Dziecko co prawda nie jest w stanie jeszcze dobrze widzieć, ale już całkiem nieźle rozróżnia zmiany natężenia światła. Wzrok dziecka będzie rozwijał się jeszcze do kilku miesięcy po jego narodzinach. Na początku dziecko widzi zaledwie na odległość około 25-30 cm (jest to odległość od twarzy mamy do jej piersi) i najlepiej mu idzie rozróżnianie kontrastowych kolorów. Dlatego też najlepszymi zabawkami / książeczkami dla noworodka są te w kolorach czarno-białych!
Dziecko wygląda już prawie jak w czasie narodzin, ale jest o wiele drobniejsze i chudsze niż w momencie przyjścia na świat. Jego skóra w dalszym ciągu jest pomarszczona i bardzo delikatna, ale chroni ją tłusta maź płodowa znajdująca się na całym ciele dziecka.
Od tego czasu możesz już dość regularnie odczuwać rytmiczne “pukania” w brzuchu, jest to coraz częściej pojawiająca się czkawka Twojego maleństwa. Czkawka zazywczaj trwa zaledwie kilka chwil i zupełnie nie przeszkadza dziecku.
Jeśli Twoje dziecko urodziłoby się teraz miałoby około 85% szans na przeżycie (przy zastosowaniu zaawansowanego sprzętu medycznego). Nie jest to jednak jeszcze jego czas na przyjście na świat, potrzebuje jeszcze około 10 tygodni, aby było uznane za “donoszone”.

Czyli 27 tydzień to 85 % Milagros. Dziewczyny jesli robie tu bałagan to piszcie to usunę te posty wklejone.

Ostatnia edycja:
Też się zdziwiłam miejscem tego zylaka i w ogóle tym że go mam bo na nogach nic ani trochę.. ale nie wiem od czego to.. pewnie od ucisku macicy.. w pierwszej ciąży pojawił mi się dopiero w 8-9mies.. teraz jeszcze czasem mam spory bagaż w postaci 12kg synka.. modlę się tylko żebym nie powiększył się na tyle żeby potrzebne były zastrzyki..

Katerineczka no już coraz bliżej bezpiecznego terminu.. mimo wszystko ta ciąża tak mi leci że boję się że nie zdarze przygotować się [emoji6]

aob- tulę Cię.Kuzynka mojego też miała żylaki "tam" ale u niej to już 4 ciąża. Miała wskazanie do cc, ale dała rade urodzić naturalnie. Nic nie popękala, ale lekarz mowił ze po porodzie bedzie trzeba to naprawic.

reklama
Do góry