reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty: terminy, zdjęcia USG, wyniki

reklama
Konwalijka,

Współczuje szyjki, sama tez mam ten problem i tez ponizej 3, z tym ze mi lekarz chce założyć krążek czy szew (mówił które ale zapomniałam) jeśli zejdzie ponizej 2.

A z tego co wiem pessar to zawsze dodatkowe wspomaganie naszej szyjki. A zdwojga złego jak juz to wystąpiło to dobrze ze o tym wiemy. Najgorzej jak lekarze niektórzy nie kontrolują szyjek. A tak, mozna je zawsze wspomóc naszą ostrożnością i tymi "wspomagaczami" a wówczas wierze że bedzie dobrze. Musi byc.

Trzymam kciuki za twarda i mocna szyjke i tego by wraz z pessarem spełniła swoją role!

Anula, Olushia i Kamilka gratuluję udanych wizyt i zdrowych dzieciaczków :-)
Konwalijka dbaj o siebie. Dobrze, że bedziesz miała dodatkowe zabezpieczenie szyjki i dzidziuś zdrowy, w terminie przyjdzie na świat :-) Poza tym połowa ciąży już za nami :-)
Ulenka cierpliwości :-) choć wyobrażam sobie jak chciałabyś znać już płeć. Twoje dzieciątko z charakterkiem będzie :-)

Ulenka - mam nadzieje że dla ciebie ta jedna dziewczynka jeszcze została .. skoro ja myślałam o chłopcu a jest dziewczynka :)

Konwalijka,

Współczuje szyjki, sama tez mam ten problem i tez ponizej 3, z tym ze mi lekarz chce założyć krążek czy szew (mówił które ale zapomniałam) jeśli zejdzie ponizej 2.

A z tego co wiem pessar to zawsze dodatkowe wspomaganie naszej szyjki. A zdwojga złego jak juz to wystąpiło to dobrze ze o tym wiemy. Najgorzej jak lekarze niektórzy nie kontrolują szyjek. A tak, mozna je zawsze wspomóc naszą ostrożnością i tymi "wspomagaczami" a wówczas wierze że bedzie dobrze. Musi byc.

Trzymam kciuki za twarda i mocna szyjke i tego by wraz z pessarem spełniła swoją role!

Już nam trochę blizej do porodu niz dalej.. ale jeszcze trzeba sporo wytrzymać... ponad trzy miesiące.
W sumie to miałam w planach umyć okna w tym tygodniu...
lekarz wprawdzie nic o oszczedzaniu sie nie wpomniał, ale dopytam co i jak przy wizycie. Póki co wstrzymam się z tym myciem okien :no:
Nie wiem czy to ma jakis zwiazek z tą szyjką ale ostatnio bolą mnie plecy w dolnej cześci i podbrzusze tak jak nieraz bywa przy owulacji albo okresie no i czasem ostrawe ukłucie przejdzie przez lewą strone brzucha. Dopytam lekarza co i jak, bo teraz przy tej szyjce to sama nie wiem na co uważać a co lekceważyć.

Mam nadzieję, że nasze szyjki się spiszą mimo wszystko!

Konwalijka,

Odpuść sobie okna...Nie ma co kusić losu. A o bólach porozmawiaj z lekarzem. Mi lek kazał odpoczywać zwłaszcza jak mnie w dole plecach boli. Ale przyczyn skracania szyjki tez moze byc kilka, np czynność skurczowa, zaburzenia hormonalne, anatomiczne, infekcje i pewnie jeszcze jakieś stad u każdej postępowanie moze sie trochę różnic. Na pewno dzwiganie i jakieś cięższe prace odpuść sobie do wizyty. Najlepiej zrob listę rzeczy których nie jesteś pewna czy możesz robić i zapytaj o nie. Lepiej tak niż sobie zaszkodzić, jak lekarz pozwoli to zrobisz to po wizycie, a jak zabroni to będziesz mieć czyste sumienie że nie zaszkodziłaś sobie i np dzieki temu nie będziesz musiała lezec bezwzględnie... Lepiej zapobiegać :)

Jopal, Uleńka- noo mam nadzieję, że już na następnej wizycie KONIECZNIE poznacie płeć Waszych dzidziusiów!

Konwalijka
- Streż Cię Panie Boże od mycia okien! Teraz masz odpoczywać Kochana.

Co do szyjki, to wlasnie moja gin na każdej wizycie robi najpierw badanie ręczne na samolocie, potem wlasnie USG dopochwowe oceny szyjki i dopiero wtedy USG przez brzuch, aby podglądać malucha. Ginka mi mowila wlasnie, ze często lekarze zaniedbują ocene szyjki, a to bardzo ważne. Moja szyjka na szczęście wczoraj miała nieco ponad 4 cm, co gin uznała za idealne.

reklama
Do góry