reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

cytryna to w takim razie cytologie w Pl robi się niepotrzebnie w ciąży?
Bierz te baseny i się nie zastanawiaj, w moim szpitalu nie mają tej opcji.
Ja właśnie nie wiem co z moimi badaniami krwi bo mi niedoszły.

reklama
Hej dziewczynki. Jestempow czorajszej wizycie ktora niestety niewypadla najlepiej:( szyjka sie jeszcze skrocila:( Leze wdomu i jak sie nie poprawi do poniedzialku to ide do szpitala:(Pani doktor powiedziala ze grozi mi przedwczesny porod a moje miasto nie jestprzystosowane do przyjecia takiego dzieciaczka:( Jestem załamana...I badania moczu tez zle wyszly,pelno leukocytow...;(

Hej dziewczynki. Jestempow czorajszej wizycie ktora niestety niewypadla najlepiej:( szyjka sie jeszcze skrocila:( Leze wdomu i jak sie nie poprawi do poniedzialku to ide do szpitala:(Pani doktor powiedziala ze grozi mi przedwczesny porod a moje miasto nie jestprzystosowane do przyjecia takiego dzieciaczka:( Jestem załamana...I badania moczu tez zle wyszly,pelno leukocytow...;(

No to leż obowiązkowo i nawet noga nie rusz jak doktorka tak mówi. Dasz radę ! Juz po 30 tyg jestes więc jak to dziewczyny piszą wystarczy do 34 dociagnąć i będzie super :tak: Mocno trzymam kciuki. Nie zamartwiaj się bo nerwy nie sprzyjają. Zapytaj leakrkę czy Relanium możesz brać bo pomaga i na skurcze i na nerwy, a to sprawdzony stary lek.

Co do cytologii to nie bardzo rozumiem stwierdzenie, że szyjka się zmienia w ciąży :baffled: No jest to normalne, ale co ma cytologia do tego ?
Znalazłam coś takiego :"
Cytologia w ciąży jest badaniem obowiązkowym. Powinna być pobierana 2 razy: w I i III trymestrze ciąży, tj. w okresie 1-3 i 7-9 miesiąca ciąży. Prawidłowo wykonane badanie nie niesie ze sobą zagrożenia dla ciąży, dlatego jest uznane jako standardowe badanie ciężarnych." ( Cytologia w ciąży - czy jest bezpieczna? - Pytania i odpowiedzi | abcbadania.pl )

tricolor ja nie wiem do konca... co kraj to obyczaj :-p

Znalazlam jakies info po ang:
The NHS cervical screening programme recommends that in most cases women should not have cervical screening tests if they are, or could be, pregnant. Pregnancy can make the result of the test harder to interpret and it is likely to be inaccurate.

Generalnie pisza ze wyniki sa trudne do interpretacji i jest duze prawdopodobienstwo ze sa niewlasciwe.

Bo jak mowimy o cytologi to mowimy o badaniu na wykrycie raka/stanow przedrakowych, bez posiewow na bakterie, tak?

No a jak wychodza nieprawidlowe wyniki to jakie kroki podejmuja?

Ostatnia edycja:
Tak jak piszesz, co kraj to obyczaj :tak: Zreszta jak juz chyba stwierdziłyśmy wczesniej, niby ciąża taka sama, a w kazdym kraju inaczej do niej podchodzą lekarze ...

Cześć dziewczyny,

ja po wizycie, mój mały ma 2 kilo.. kawał chłopka :-D Wszystko w porządku, nadal starszy o pare dni :) Najlepsze było jak gin się pyta czy płeć znana a ja "chłopiec" a on "widać" a ja patrze na ekran a tu rozkrok i siusiak na środku hahah :-D mąż się śmiał :)

Gratuluję udanych wizyt!! ja miałam hemo 11,4 i nigdy gin nic nie wspomniał że nisko. Aha i mi też cieknie ;-)

Kingolinka leż obowiązkowo, nie ruszaj się tylko do toalety a leukocyty to pewnie infekcja, bierz nystatyne/pimafucin i przejdzie. Ja dziś miałam robiony wymaz z pochwy i posiew moczu ciekawe jak wyjdą. A co do O-ca to moja siostra nie miała problemów przy obu porodach (może dlatego że miała znajomą położną) ale mojej psiapsiółce o mały włos nie wycieli macicy bo krwiak jej się zrobił przy porodzie jak jej jakaś szurnięta baba przycisnęła brzuch. Wyleczyła w końcu antybiotykami, dzięki Bogu. Oczywiście każdy szpital ma swoich porąbanych ludzi, ja też słyszałąm dużo negatywnych opinii o moim a leżałam tam kilka dni i było ok. Więc nbie przejmuj się słowami tej lekarki, jakby dzidziuś miał wyjść to go przeniosą do lepszego. A my trzymamy kciuki żeby nie wyszedł :)

Mere a jak dużą masz wadę? Mi też coś położna wspominała ale ja mam raptem -1 dioptrię na każdym oku a cc jest od -5 chyba

Ostatnia edycja:
Mere a jak dużą masz wadę? Mi też coś położna wspominała ale ja mam raptem -1 dioptrię na każdym oku a cc jest od -5 chyba

serio??? pierwsze słysze...ja miałam 2 lata temu -3,5 ale widzę po szkłach że mi się pogorszył. Ja mam taką wadę postępującą, tzn że za 10, 15 lat będę nosiła denka od słoików :-D ciekawe ile mam teraz...ale chyba nie -5 jeszcze, bo bez okularów sobie radze.

hej

ja bylam u poloznej i tak
mocz ok, cisnienie ok, krew ostatnia tez wszytsko w normie
serduszko slicznie bije i kawaler juz glowka na dol , czeka sobie na rozwoj spraw
oby juz tak pozostal :)

odnosnie tego co mam zabrac do szpitala, wiele mi nie powiedziala, tylko dala ulotke , ze w pn moge isc na spotkanie przygotopwywujace do porodu i wlasnie co tam zabrac itp
moze sie przejde

ale kumpela mi mowiela ze wiele erczy nie miala ze soba, tzn miala ale nie wykorzystala
ze glownie pizama dla siebie 2 sztuki, ciuszki dla mlodego, duuuuzo duuuuzych podpasek i jakis kosmtyki, ale ze szpotal sam daje duzo wiec nie trzeba sie martwic
nie ma jaj typu przynies swoj papier toaletowy ...

reklama
atram gratulacje udanej wizyty! a ile mały waży?

sivi co do wady wzroku:
Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce – zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność – bez względu na stopień zaawansowania – w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności.

Do góry