reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

reklama
Większości wizyty wypadły pomyślnie, gratulacje :-) Klingolinka oszczędzaj się na maxa, dacie radę!

Ja mam wizytę u gina jutro, a dzisiaj byłam u chirurga naczyniowego. Wszystko z powodu żylaków :baffled: no i okazało się, że mam niewydolną żyłę :baffled: Czeka mnie cesarka z pończochą na jednej nodze :dry:Lekarz powiedział, że może to być spowodowane uciskiem płodu, ale jak po ciąży nie przejdzie to 'zajmie się mną chirurgicznie' :sorry2: cokolwiek by to nie znaczyło...

atram gratulacje udanej wizyty! a ile mały waży?

sivi co do wady wzroku:
Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazaniem do cięcia cesarskiego są wyłącznie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce – zaawansowane retinopatie i odwarstwienie siatkówki. Liczba dioptrii nie ma tu więc nic do rzeczy, bo krótkowzroczność – bez względu na stopień zaawansowania – w ogóle nie jest wskazaniem do porodu operacyjnego. Poród nie powoduje bowiem pogłębienia się wady wzroku, w tym wypadku krótkowzroczności.

A no to teraz rozumiem bo to z krótkowzrocznością mi się dziwne wydawało...

Ja tez jestem po wizycie.
Niestety dzisiaj dziewczyny nie napisze bo przezywam TRAUME ginekologiczna. Wszystko mnie boli...I zaraz klade sie spac!

A co aż tak źle było???

Ale dużo wizyt teraz wypadło, dobrze że ogólnie jest dobrze

tricolor
wogóle nie myślałaś o naturalnym?
mi się wydaje że po CC ciężej i dłużej się dochodzi do siebie, no ale nie wiem, bo ja niedoświadczona:p

werka
ooo jednak jestes, a ja już się o Ciebie na głównym pytałam :p

byłam dzisiaj na wizycie...
Emilka waży ok 1,2 kg
termin z usg to juz 31 październik...
wszystko ok, szyjka macicy zamknięta długa, 42 mm!
widziałam buziaka małej, ale to zwykłe usg a nie 3d.
pytałam o twardnienie brzucha i mój gin powiedział, że dopóki nie boli jest ok i dopóki zdarza się sporadycznie.
pytałam też o miednicę o ból i o kłócie w pipce, to normalne bo macica się powiększa, miednica rozrasta. więc u mnie wsio ok.
na skurczybyki łydek mam łykać mag b6
i w najbliższym czasie czeka mnie glukoza.

teraz jestem w domu i zastanawiam się tlyko, że nie dostałam osobnego skierowania, tlyko w karcie ciąży mam wpisane, że mam zrobić glukozę morfologię i mocz, no i teraz nie wiem czy w przychodni mi to uwzględnią;/? czy musze mieć typowo skierowanie...

Fajnie że wszystko dobrze, a ile się bólu zniesie dla meleństwa to tylko my babeczki wiemy!!

Ja po "rutynowych" badaniach...

jak zwykle hematokryt poniżej normy... no ale z badania na badanie spada mi hemoglobina - teraz to mam na poziomie 10 (norma 12)

w związku z upławami zrobiłam biocenozę - wynik idealny :sorry:...wniosek "cieknie" bo hormony szaleją :-D:-D

Poza tym to mega zgaga mnie dopadła ....

i mam jakieś głupie uczucie że mi brzuch nie rośnie :eek:...ale to pewnie mój wymysł

Mi też hemoglobina i hematokryt spada to chyba normalne na tym etapie ciąży ?!

Ja juz po wizycie .
Wszystko ok ,mala ok 2000gramm i ok 38 cm
Obrocona do wyjscia(tak czulam)
Mam za wysoki cukier(trzy tyg. temu badanie i dzisiaj sie dopiero dowiedzialam).Mam isc do diabetologa.
Szyjka jak ta lala ,moge pakowac walizki i spadac..
I mialam pierwsze KTG -tez spoko .

Uuuuu kochana moja kawał dziecinki nosisz w sobie :)

U mnie też w porządku, poza wynikami krwi, więc do prenatalu dopisała mi jeszcze jakiś lek z dużą zawartością żelaza. Mały waży 1441 g (ważony w piątek), jeszcze nie ustawiony do końca, ale najprawdopodobniej będzie główką w dół.

Poza tym byłam u okulisty, bo noszę soczewki i mam dość dużą wadę wzroku. Dostałam karteczkę, że mogę rodzić SN i mój maż się zmartwił, bo wolałby cesarkę (w pracy naogląda się dzieci, które uległy uszkodzeniom podczas porodu).

Dzidzia pięknie rośnie , a co do cc to mam nadzieje że u mnie też zostaniemy przy tej opcji ;P

Po wczorajszej wizycie :-) Miałam wczoraj napisać ale mój mnie pilnował ;-)
Ogólnie jestem zadowolona :happy2:
Jak to lekarz powiedział "leżenie mi popłaca" jest jak było, nic się nie pogorszyło, szyjka się bardziej nie skróciła, mały jest główką w dół ale wydostał się z kanału rodnego, luteinę i fenoterol mam brać tak jak brałam, zdziwił się trochę jak zobaczył co za lek mi tamten lekarz przepisał, ale jak to powiedział jak już go zaczęłam brać to mam już go dobrać do końca i przepisał mi coś innego, także do zrobienia w aptece...
Powiedział ,że cały czas walczy o to aby mi pessara nie zakładać i ,że jednak dobrze ,że go jeszcze nie kupiłam... Jeśli wytrzymam do następnej wizyty (czyt.jeśli nie urodzę jak to doktor powiedział :-D) czyli do 16-go to już mi go nie założy na pewno bo to będzie 34 tydzień...
Póki co wszystko jest na dobrej drodze, ale niestety nadal muszę leżeć... Obawiam się ,że tak już będzie do samego porodu :-(

Leż kochana jak lekarz każe, jeszcze troszkę ...

Moje dziecko znowu w innej pozycji lezy - ona sie tak kreci jak ja, ja nie potrafie 5 min bez ruchu siedziec. tym razem glowka na dole, pupa z lewej strony a nogi z prawej.

Wyniky hemoglobiny nie mialam az takiego zlego chyba bo 9,5, a zelaza 200mg na dzien, choc polozna powiedziala zebym brala te 3 tabletki jak dam rade ale jesli bede miec rozwolnienia/zatwardzenia albo inne dolegliwosci to moge zmniejszyc dawke i tez bedzie ok.

Pozatym wszystko w porzadku. Dowiedzialam sie ze w moim szpitalu sa 2 baseny do porodu w wodzie i musze tylko jak mi sie skurcze zaczna zadzwonic i zarezerwowac sobie. Zastanawiam sie nad ta opcja powaznie.

sivi zapytalam dlaczego cytologii sie nie robi i mi powiedziala ze szyjka sie w ciazy zmienia i nie badanie nie daje wiarygodnych wynikow.

Jak byłam z koleżanką przy porodzie to weszła do wanny na 5 minut bo jej się słabo zaczęło robić, ale każda kobieta inaczej do tego podchodzi to oczywiste, więc mam nadzieje że Tobie pomoże.

Hej dziewczynki. Jestempow czorajszej wizycie ktora niestety niewypadla najlepiej:( szyjka sie jeszcze skrocila:( Leze wdomu i jak sie nie poprawi do poniedzialku to ide do szpitala:(Pani doktor powiedziala ze grozi mi przedwczesny porod a moje miasto nie jestprzystosowane do przyjecia takiego dzieciaczka:( Jestem załamana...I badania moczu tez zle wyszly,pelno leukocytow...;(

Kurde to niedobrze :(( Przykro mi słońce, ale jak trzeba to trzeba i nie ma innego wyjści :(

Cześć dziewczyny,

ja po wizycie, mój mały ma 2 kilo.. kawał chłopka :-D Wszystko w porządku, nadal starszy o pare dni :) Najlepsze było jak gin się pyta czy płeć znana a ja "chłopiec" a on "widać" a ja patrze na ekran a tu rozkrok i siusiak na środku hahah :-D mąż się śmiał :)

Gratuluję udanych wizyt!! ja miałam hemo 11,4 i nigdy gin nic nie wspomniał że nisko. Aha i mi też cieknie ;-)

Kingolinka leż obowiązkowo, nie ruszaj się tylko do toalety a leukocyty to pewnie infekcja, bierz nystatyne/pimafucin i przejdzie. Ja dziś miałam robiony wymaz z pochwy i posiew moczu ciekawe jak wyjdą. A co do O-ca to moja siostra nie miała problemów przy obu porodach (może dlatego że miała znajomą położną) ale mojej psiapsiółce o mały włos nie wycieli macicy bo krwiak jej się zrobił przy porodzie jak jej jakaś szurnięta baba przycisnęła brzuch. Wyleczyła w końcu antybiotykami, dzięki Bogu. Oczywiście każdy szpital ma swoich porąbanych ludzi, ja też słyszałąm dużo negatywnych opinii o moim a leżałam tam kilka dni i było ok. Więc nbie przejmuj się słowami tej lekarki, jakby dzidziuś miał wyjść to go przeniosą do lepszego. A my trzymamy kciuki żeby nie wyszedł :)

Mere a jak dużą masz wadę? Mi też coś położna wspominała ale ja mam raptem -1 dioptrię na każdym oku a cc jest od -5 chyba

Duży chłopak to co się będzie wstydził , rach ciach i pokazał co ma do pokazania hahaha, mój też pokazał odrazu jajeczka mamusi na przywitanie :)

hej

ja bylam u poloznej i tak
mocz ok, cisnienie ok, krew ostatnia tez wszytsko w normie
serduszko slicznie bije i kawaler juz glowka na dol , czeka sobie na rozwoj spraw
oby juz tak pozostal :)

odnosnie tego co mam zabrac do szpitala, wiele mi nie powiedziala, tylko dala ulotke , ze w pn moge isc na spotkanie przygotopwywujace do porodu i wlasnie co tam zabrac itp
moze sie przejde

ale kumpela mi mowiela ze wiele erczy nie miala ze soba, tzn miala ale nie wykorzystala
ze glownie pizama dla siebie 2 sztuki, ciuszki dla mlodego, duuuuzo duuuuzych podpasek i jakis kosmtyki, ale ze szpotal sam daje duzo wiec nie trzeba sie martwic
nie ma jaj typu przynies swoj papier toaletowy ...

Kurcze ja też muszę się wybrać do szpitala i się zorientować co i jak , czas tak szybko leci ja nie mogę :(

Niestety dzisiaj dziewczyny nie napisze bo przezywam TRAUME ginekologiczna. Wszystko mnie boli...I zaraz klade sie spac!

Odpocznik kochana, wstaniesz i bedzie dużo lepiej zobaczysz :**

Ja po usg 30tyg na którym byłam równo w 31 tyg :)
A więc synuś pozostał synusiem, pięknie jajeczka mamusi pokazał :)
Waga 1678g wszystko jest w porządku, zdrowiutki to najważniejsze :)))

44.jpg222.jpg

atram gratulacje udanej wizyty! a ile mały waży?

wiesz co ona zaznaczyla ze kolo 2kg, ale pytalam jej skad ona to wie, skoro niemialam zadnego badania tylko mnie macala po brzuchu
mowila ze to taka prawdopodobna waga, mogla wywnioskowac tylko po tym ile jej miara pokazala po mierzeniu brzucha,wiec nic pewnego
mowie ze orientacyjnie piosza, nastepnym razem jak bede czyli za 3 tyg to juz bedzie bardziej wiadomo

Większości wizyty wypadły pomyślnie, gratulacje :-) Klingolinka oszczędzaj się na maxa, dacie radę!

Ja mam wizytę u gina jutro, a dzisiaj byłam u chirurga naczyniowego. Wszystko z powodu żylaków :baffled: no i okazało się, że mam niewydolną żyłę :baffled: Czeka mnie cesarka z pończochą na jednej nodze :dry:Lekarz powiedział, że może to być spowodowane uciskiem płodu, ale jak po ciąży nie przejdzie to 'zajmie się mną chirurgicznie' :sorry2: cokolwiek by to nie znaczyło...

oj biedula

az tak zle?? co to sie stalo?

Fajnie że wszystko dobrze, a ile się bólu zniesie dla meleństwa to tylko my babeczki wiemy!!

Mi też hemoglobina i hematokryt spada to chyba normalne na tym etapie ciąży ?!

Uuuuu kochana moja kawał dziecinki nosisz w sobie :)

Dzidzia pięknie rośnie , a co do cc to mam nadzieje że u mnie też zostaniemy przy tej opcji ;P

Leż kochana jak lekarz każe, jeszcze troszkę ...

Jak byłam z koleżanką przy porodzie to weszła do wanny na 5 minut bo jej się słabo zaczęło robić, ale każda kobieta inaczej do tego podchodzi to oczywiste, więc mam nadzieje że Tobie pomoże.

Kurde to niedobrze :(( Przykro mi słońce, ale jak trzeba to trzeba i nie ma innego wyjści :(

Duży chłopak to co się będzie wstydził , rach ciach i pokazał co ma do pokazania hahaha, mój też pokazał odrazu jajeczka mamusi na przywitanie :)

Kurcze ja też muszę się wybrać do szpitala i się zorientować co i jak , czas tak szybko leci ja nie mogę :(

Odpocznik kochana, wstaniesz i bedzie dużo lepiej zobaczysz :**

Zobacz załącznik 378181Zobacz załącznik 378182

piekny chlopczyk, piekny :))))))))))

Oooooooo to właśnie to co mnie przeraza czyli żylaki. Mam nadzieję, że wszystko się jakoś porozchodzi i nie bedzie trzeba tej ingerencji chirurgicznej :tak:

No to spokojnej nocki :-)

Zobacz załącznik 378181Zobacz załącznik 378182

Super fotki. Jakie wyraźne. :tak:

justyś ale piękny chłopczyk, jak się fajnie mizia po buzi :))))
icarium współczuję żylaków, ja na szczęście nie mam obciążenia rodzinnego ale mąż ma i szwagierka moja ma problemy ;/
Werka kup sobie tantum rosa, ach te lekarze..

reklama
Do góry