reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, badania i USG

reklama
Gnidka możliwe ze dzieciaki były tak ułożone ze pomiary wyszły tak a nie inaczej. Nie każdy lekarz umie robic usg ciąży bliźniaczej. Teraz przepływów nie robili? Na szczęście TTTS dla lekarzy to nic nowego i potrafią sobie radzić. Bedzie dobrze[emoji8]
Cudowne foty

Magda bliźnięta jednojajowe sa tej samej płci.

Link do: Słodka Malina
Link do: Handmadebypati

Gnidka możliwe ze dzieciaki były tak ułożone ze pomiary wyszły tak a nie inaczej. Nie każdy lekarz umie robic usg ciąży bliźniaczej. Teraz przepływów nie robili? Na szczęście TTTS dla lekarzy to nic nowego i potrafią sobie radzić. Bedzie dobrze[emoji8]
Cudowne foty

Magda bliźnięta jednojajowe sa tej samej płci.

Chciałabym, ale niestety nie. Miałam usg w szpitalu ze specjalistą. Babeczka zna się na rzeczy i mierzyła wszystko po dwa razy, nawet mi się wydawało, że zawyżała pomiary mniejszego, żeby troszeczkę zminimalizować ewentualną róznicę, ale poprawiło się zaledwie o 1%. Za tydzień mam usg z inną specjalistką, a potem od razu konsultację z lekarzem, który specjalizuje się w komplikacjach dotyczących bliżniąt i to on będzie podejmował decyzje co dalej, a ta z dzisiaj wolała najpierw skonsultować wszystko z moim lekarzem i niech on decyduje. Tutaj nic nie robią nadprogramowo, bo nie mają na to czasu. Przypominam, że jestem pod państwową opieką nie prywatną i tak np. po usg czekałam 2 godziny na konsultację z lekarzem... Na moim pierwszym usg w szpitalu jak zobaczyła babeczka że bliźnięta to od razu poszła po specjalistę. Tutaj za bardzo boją się ewentualnych konsekwencji gdyby cos się stało więc wiem, ze jestem pod dobrą opieką. Tak czy siak... na pierwszym usg w 8tc róznica wynosiła ponad 30%. Fakt dzieci był wtedy bardzo maleńkie i pomyłka była bardziej prawdopodobna, gdyż wtedy nawet 1mm robił dużą róznicę. Nie wiem co o tym myśleć, więc trzeba czekać.

Magda a skąd miałaś wiedzieć ;)

Gnidka ja na taka opiekę trafiłam w Pl. Tez państwowo z tym ze ja musiałam sama odnaleźć szpital ze specjalistami.

Jesteś w dobrych rękach a to wiecej jak połowa sukcesu! Zajma sie Wami i we wrześniu będziesz miała 2 wrzeszczące dziecioly[emoji4] Trzymam kciuki żeby różniła jeżeli nie zmaleje niech dalej nie rośnie.Dzieci rozwijają sie dobrze ciesz sie tym:)

Wiem ile nerwów Cie to kosztuje ale dasz radę:)

Link do: Słodka Malina
Link do: Handmadebypati

Hej mamusie. Wróciłam własnie z wizyty i nie jest dobrze. TTTS został wykluczony, ale... podejrzewa się sIUGR. Zostalismy odesłani do specjalisty w stolicy i on będzie decydował do robić (a pole manewru jest praktycznie zerowe). Moja Pani doktor dzisiaj otwarcie kazała mi sie przygotować na to, że mniejszy bliźniak może nie przeżyć, a jego śmierć może zabić także drugiego, bo dzielą wspólne łożysko. Wszystko zależy od tego do jakiego etapu dojdziemy, i jak bardzo mniejszy bliźniak będzie walczył o własny rozwój. Są szanse, że przeżyja oboje, ale nie wiadomo jak się to na nich odbije... także... zobaczymy co powiedzą nam w Dublinie, bo nawet ciężko powiedzieć czy obecna róznica (ok 2 tygodni rozbiezności) to dużo jak na ten etap czy jednak jeszcze klasyfikuje się jako przyzwoite. Dam znać jak dowiem się więcej.

reklama
Do góry