Chciałabym przynieść dobre wieści, ale niestety nie tym razem. Wstępnie wszystko wyglądało dobrze, dzieci ładnie się ruszają, serduszko, żołądek pęcherz moczowy wyglądają dobrze, ilośc wód płodowych rozłożona równomiernie... ale... jest duża róznica między dzieciaczkami w pomiarach i mimo iż wcale to tak źle nie wyglądało okazało się, że róznica wynosi aż 21%. Z bliźniakami to jest tak, że długości ciała nie da się zmierzyć, więc porównuje się ja na podstawie pomiarów głowki i kości udowej. także główka 110.9 do 119.9 a kość udowa 12.6 do 16,4. Waga w przybliżeniu 96g. do 121g. Co teraz? Mam za tydzień przyjść na kolejne usg + doppler, Jeżeli przepływy naczyń krwionośnych potwierdzą TTTS to szykujemy się na zabieg. Także no... tak to wygląda. Fotki wrzucę później jak się ogarnę trochę.
reklama
agnieszka...24
Szczesliwa mama Jonathana
Gnidka, skarbie! Bądź dobrej myśli! Też niestety nie wiem jak to jest z bliźniakami, ale trzymam za waszą całą trójkę mocno zacisnięte kciuki!
I dawaj nam znać co i jak!
Napisane na D6603 w aplikacji Forum BabyBoom
I dawaj nam znać co i jak!
Napisane na D6603 w aplikacji Forum BabyBoom
tekila85
Fanka BB :)
Gnidka mogę się pomodlić tylko w Waszej intencji. Pośle w świat do rodziny, że potrzeba modlitwy :-)!
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Magda86Poznań
a co to za zabieg? mam nadzieje ze bliżniaki wyrównaja się, moze jedna to dziewczynka stad mniejsza?
tekila85
Gdzieś czytałam, że to chodzi o podkradanie składników odżywczych i się wtedy rozdziela jakoś dzieci czy coś takiego?
Zabieg polega na wprowadzenie sondy przez brzuch i laserowo rodziela się wspólne naczynia krwionosne w łożysku. Każde dziecko powinno mieć swoje, ale w przypadku jednojajowych może się trafić, ze maja część wspólnych przez co jedno dziecko dostaje więcej niż drugie. Tak to wygląda:
Przy czym ten pierwszy zabieg pokazuje "upuszczenie" nadmiaru wód płodowych, żeby wyrównać ciśnienie, nas dotyczy tamten drugi, gdyż ilość wód płodowych jest w normie.
reklama