reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Kira brawa dla Adasia
Moja Zuzia tez je bardzo malo, jak jej dam w butelce to wypije 80-100ml i ledwo dyszy ale za to je czesciej, chociaz wlasnie jak na cycku to moze inaczej to jest:-)
Ubranka tez prasuje zawsze, i tez pieluszki tetrowe, bo jak nie uprasuje to potem mi sie nieladnie w szufladzie ukladaja:-p Ubranka sa rzeczywiscie swiezsze i ladniejsze i tez uladam rodzajami i strasznie sie wsciekam jak maz mi cos podaje z szuflady bo zawsze porozwala bo nie moze znalezc:no: On by znalazl jakby bylo tak jak mowi Kira - porozwalane:-D
Wczoraj wazylam Zuzie na wadze kuchennej, i musialam sie niezle wygimnastykowac ale wazy cos ponad 7 kg. Jutro idziemy na szczepienie, brrrr, to sie dowiem dokladnie.
A wlasnie, czy jak ja jestem przeziebiona i mala troszenke jakby tez poko****e to zaszczepia ja?
I mam jeszcze pytanie do mam karmiacych piersia, co sadzicie o tej ekspozycji na gluten? Podajecie cos maluchom tego glutenu bo jak sie karmi piersia to podobno trzeba po 4 miesiacu zaczac.

reklama
Ewelia u nas przed każdym szczepieniem pani pediatra bada, mierzy i waży maluszka :tak: jeśli ma jakiekolwiek wątpliwości co do jego stanu zdrowia to szczepienie jest przesunięte o tydzień, a potem znowu do kontroli :tak: my też jutro idziemy na szczepienie a mały ma lekki kaszelek i nie wiem czy w końcu go zaszczepią :baffled:

A co do ekspozycji na gluten to w moim nowym super fajnym poradniku bobovity jest napisane że dziecku karmionemu piersia gluten podaje sie po 4 m-cu a karmionemu mlekiem modyfikowanym po 5 m-cu.
Sa opisane 3 etay podawania glutenu.
1 etap (dziecko na piersi 4 m-c, dziecko na mieszance 5 m-c) to kaszka manna lub kaszka pszenna porcja wynosi 2-3g produktu na 100ml posiłku.
2 etap (dziecko na piersi 6 m-ca, dziecko na mieszance 7 m-c czyli zwiększenie ilości glutenu po 2 m-cach ekspozycji) dzicku karmionemu mlekiem modyfikowanym zwiększa sie dawke do 6g w proporcji na 100ml produktu: zupki, obiadki, przecier owocowy lub mleko. Dziecom karmionym piersią jeśli prowidłowo został przeprowadzony etap 1 można podawać zmienne posiłki glutenowe i bezglutenowe (nie ma ograniczeń).
3 etap (dziecko na piersi i mieszance 9 m-c - gluten bez ograniczeń) podajemy gluten zgodnie z apetytem dziecka ale zawsze po 2 m-cznym okresie ekspozycji.

Przykładowy przelicznik glutenu:

2-3g produktu glutenowego =
= 1 płaska łyżeczka kaszki pszennej z bananami Bobovita
= 2 płaskie łyżeczki mlecznej kaszki manny Bobovita
6g produktu glutenopwego =
= 2-2,5 płakiej łyżeczki kaszki pszennej z bananami Bobovita
= 4-5 płaskich łyżeczek mlecznej kaszki manny Bobovita
= 4-5 płaskich łyżeczek kaszki mleczno-pszennej wieloowocowej Bobovita

Raabit widze ze szpanujesz nowym poradnikiem:cool2::-D:-Dkurcze ja tez chce sobie zamówic bo widze że konkretny jest...tylko jakos mi nie podrodze zawsze jak mam sie gdzieś na nowo logowac:dry: juz mnie koleżanka molestuje żebym na nasza klase sie zarejestrowała i tez mi sie nie chce:szok::sorry2:

Natalia dawno nie słyszałam słówka "szpanujesz" hihihihi :-D a tak na serio to naprawde polecam ten poradnik bo jest bardzo konkretny :tak: no i zamiast szpanować ;-) to chciałam pomóc :-):-D:tak:

Co do naszej klasy to ja sie zarejestrowałam bo już prawie cała moja klasa jest :-) i kumpela żyć mi nie dawała i ciągle gadała zebym sie dopisała :-D i jak sie zapisałam to dopiero sie zaczęła jazda bo ciągle ktoś do mnie pisze i nie mam czasu odpisywać :szok::-(

raabit - ja sobie tez zamowilam taki poradnik, pozazdroscilam ci:-D. A wogole to przyslali mi jak jeszcze bylam w szpitalu tez z bobovity i moze to nawet ten sam, I wlasnie tez czytalam o tym glutenie i jestem ciekawa czy ktoras mama juz go wprowadzala bo ja jakos nie mam odwagi:-)

Ewelia ja na razie nie wprowadzam glutenu bo karmie mlekiem modyfikowanym wiec zaczne wprowadzać dopiero po skończeniu 5 m-ca :tak: jak będe jutro na szczepieniu to sie jeszcze upewnie jak to jest :-D

Dziekuje wszystkim za zyczenia :-):-):-)

Kurcze a ja nigdy o zadnym glutenie nie slyszalam, kiedy i jak wprowadzac...hmm,musze zapytac o to naszego pediatre.
Puki co raabit dzieki za informacje:tak::tak::tak:

Tez prasuje wszystkie ciuszki, a tetry nie prasuje bo uzywam ich tylko do wycierania malego i podkladania kiedy mu sie odbija albo ulewa.

Naur
nie wiem ile moj maly zjada bo daje mu tylko cycka.

Naur ja mojemu tez daje tylko cycusia, wiec to trudno powiedziec ile pije, ale pare razy odciagalam mleczko jak gdzies wychodzilam, no i bez problemu odciagalam z jednej piersi 150ml i maly to wypil.... ale to bylo miesiac temu. Dodam ze pije w ciagu dnia co ok 2 godziny, a po kapieli oproznia dwa cycusie. We wtorek znow wychodze, wiec zoabcze ile teraz wypije.

witajcie wieczorkiem
ja na poczatku karmilam moim mlekiem odciaganym i modyfikowanym. zaobserwowalam ze mojego pokarmu Karol potrafil wypic duuuuuzo wiecej niz tamtego:tak:wiec nie mozna porownywac:no:z piersi najpierw leci malo wartosciowy "napoj" a potem dopiero jedzonko wlasciwe i jak dziecku chce sie pic to tylko troche sie napije a jak jesc to ciagnie dlugo:-D:tak:ale to wy pewnie lepiej ode mnie wiecie karmiac juz tyle czasu:zawstydzona/y:Karol mojego jak by mial na tyle to by chyba 2 razy tyle wtedy zjadal:szok:

reklama
Juz się zarejestrowałam na Bobovicie. Mały skończy 4 miesiące w Boże Narodzenie więc myślę, że tak po świętach zaczniemy coś nowego wprowadzać.
A w ogóle to mały coraz mniej kaszle więc chyba jest na dobrej drodze do wyzdrowienia :)
Na naszej klasie tez jestem :)

Do góry