reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Edyta dzieki, a ty tez karmisz piersia? Bo jak sie karmi to dopiero od szostego miesiaca mowia zeby dawac pokarmy ale jak moja kuzynka tak dawala to do dzis nic nie chce jesc, ja mysle ze troche owocow nie zaszkodzi i tez zaczynam dawac od 4 miesiaca.
A mam pytanie. W zwiazku z tym ze wiekszosc maluszkow przesypia wiekszosc nocy to jak jest u was ze zmiana pieluszek? Bo u nas to bywa i tak ze 8 godzin spi bez zmiany bo szkoda mi jest budzic Zuzi. na szczescie pupcia narazie jest sliczniutka;-)

reklama
Tak ja karmie tylko piersią nawet cherbatki nie daje bo nie chce pić. A te wszystkie zasady mam gdzieś :wściekła/y:,dostałam nauczkę z pierwszym dzieckiem bo zaczęłam wprowadzać produkty w 6 miesiącu i mały nic nie chciał jeść przez dwa lata był prawie na samym cycku:-(Nie chce miec znów takich kłopotów, syn do dziś jest strasznym niejadkiem jedzenie to dla niego jak jakaś kara.

Masz racje Edyta lepiej zdac sie na wlasna intuicje.
Kozica - gratulacje dla dzidziusia, a ile miesiecy ma twoj maluszek bo ja sie zaczynam martwic jak tak opowiadacie o tych przewrotach waszych dzieci, bo moja Zuzia ani rusz, na plecach tylko a najlepiej na rekach

witajcie :-D
u nas z pieluszkami to jest tak ze uzywamy pampersow i huggisow 3.
w ciagu dnia zakladam pampersy bo one po jednym siknieciu juz sa pelne:szok::tak:a na spacer zakladam huggisa.
na noc ok 20 zakladam huggisa i wytrzymuje do rana, pupe smaruje sudocremem i nie ma odpazen:tak:Karol czasem sie zdaza ze przez cala noc sie juz nie zesika:szok:za to jak sie obudzi to od razu - ale ze 2 razy to zaobserwowalam. W ciagu dnia pupe zasypuje pudrem ale no noc to by na tyle godzin nie wystarczylo wiec sudocrem.
jezeli chodzi o jedzonko to jak Karol sie przyzwyczai do nutramigenu 9a juz ladnie pije) to za ok tydzien cos podam tylko n ie wiem czy marchewke czy jabluszko. Napewno na poczatek troche soczku a za 2 - 3 dni starty owoc bedzie juz znal smak i zacznie poznawac nowa konsystencje - nie wiem czy to dobry pomysl ? jak myslicie? tylko nie wiem co pierwsze bo widze ze roznie robicie.

bo ja sie zaczynam martwic jak tak opowiadacie o tych przewrotach waszych dzieci, bo moja Zuzia ani rusz, na plecach tylko a najlepiej na rekach[/quote]

elwira nie martw się moja też się jeszcze nie przewraca na boki :) leniuszek z niej z grzechotkami też nie che tak przekładac zraczkido raczki. Wszystko przyjdzie w swoim czasie:)

Nikodem też się nie przewraca na boki, za to prawie już siedzi. Grzechotkę chwyta do rączki na chwilkę ale ma juz swoją ulubiona zabawkę, która jak tylko widzi to buzia mu się śmieje.
A jeśli chodzi o dokarmianie to przy karmieniu piersią Monikę zaczęłam dokarmiać jak skończyła 6 miesięcy i nigdy nie miałam problemów z jedzeniem. Myślę, że to nie zależy od tego kiedy się zacznie dokarmiać tylko od samego dziecka. Po prostu niektóre dzieci są niejadkami. Z drugiej strony to nie widziałam jeszcze dziecka, które by zupełnie nic nie jadło - tylko czasami rodzicom się wydaje, że jak zjada dużo mniej niż mu dają to jest niejadkiem. A dziecko doskonale wie ile chce i może zjeść, a jak będzie głodne to się upomni :)

Ja w nocy przebieram Olivera raz około 3. Wcześniej jak spal lepiej w nocy to wytrzymywał w jednym pampersie do rana, ale teraz jak tak często sie budzi to i więcej sika.:-(
Co do wprowadzania pokarmów to kupiłam mleko modyfikowane, bo miałam kryzys laktacyjny, teraz już jest dobrze cycuszki znowu pełne, ale podaje mu 90 ml wieczorem razem z cycem. Chce żeby sie przyzwyczaił do butli, bo na święta w Polsce mam zamiar załatwić kilka spraw to może mama będzie musiała podać mu butle.
Co do innych pokarmów to wczoraj Oli dostał troszkę soczku z jabłek, nie za bardzo mu smakował, ale dzisiaj sprobujemy jeszcze raz.

Witam wszystkie mamusie i ich maleństwa!

Od kilku dni podczytuje Wasze forum i musze stwierdzic ze bardzo milo tu u Was. Tez jestem sierpniowa mama, Szymon urodzil sie 17 sierpnia. Mam nadzieje ze mnie przyjmiecie do swojego grona :)
Mały teraz spi wiec mam chwilke zeby napisac... A zaczynam sie martwic moim maluszkiem, wiec moze cos doradzicie albo uspokoicie...
Szymon jest karmiony piersia, wiec pytanie kieruje glownei do mama ktore tez karmia. Ile razy w ciagu dnia wasze dzieci jedze, co ile godzin? No i jak jest w nocy?
U nas jakis miesiac temu maly jadl w nocy tylko 1 raz, a teraz znow po 2- 3 razy, i za kazdym razem dostaje dwie piersi. Dodam ze w ciagu dnia je tak co 2 godziny ale tylko z jednej piersi. Choc mam wrazenie ze jakbym mu dawala jesc co godzine to tez by zjad :) Nie wiem, moze je za czesto, no ale jak nie dac jak placze a jak dostanei cycusia to tak chocby tydzien nie jadl.
Dodam jeszcze ze jest duzym chlopcem, jak sie urodzil mial 4kg, a teraz 7,6kg.

Witaj Tomola.
Ja karmie Olivera tak co 2, 3 godziny. Tylko po południu zdarz mu sie dłuższa przerwa. W nocy je o 19:30 potem o 23 a potem to rożnie co 2 a czasem nawet 4 godzinki wytrzyma. Ja tez miałam ten dylemat co ty ,bo jeszcze jakiś czas temu budził sie tylko raz w nocy, ale około 3 miesiąca mu przeszło:-D. Dzwoniłam nawet do doradcy laktacyjnego. Okazało sie ze to skok rozwojowy i zwiększa sie zapotrzebowanie na tłuste nocne mleko. I mój synek nie jest jedynym takim dzieckiem, cóż pozostało mi to zaakceptować.

reklama
Witam,wczoraj byliśmy u lekarza,wiktoria ma 63cm i waży 7 kg.Nasza lekarka poleciła nam dawanie dziecku pokarmów z firmy Hipp,jej zdaniem są pewniejsze i dokładniej badane.Zastanawiam się też nad zaszczepieniem małej na pneumokoki,koszt szczepionki 290zł:szok:,ale może warto,jeszcze sie zastanawiamy.A czy któraś z Was szczepiła maleństwo przeciw pneumokokom?

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry