reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze Porody :)

Czytam, szperam w necie i wciąż nie mam wyrobionego zdania na temat pobierania i przechowywania krwi pępowinowej...
Póki co, mam jedną refleksję - na "+" przemawiają opinie lekarzy (gdyby nie było krytycznych, to bym uznała, że "coś tu śmierdzi" ;-) ) a na "-" (i to niemały :baffled: ) cena. Nie mam pojęcia, jak miałoby nas na to stać (bo przeciez to zobowiązanie na długie lata).
Dobrze, że na decyzję mam jeszcze trochę czasu :tak:

reklama
Jak dla mnie, to nasi, krajowi-polscy specjalisći (nie lekarze z tytulem doktora med. zatrudniani i suto przez komercyjne banki krwi pępowinowej do promocji - a specjalisci z tytulami profesorskimi i ogromnym stażem i doświadczeniem zawodowym) nie przekonują, że w naszych, polskich warunkach taki wydatek to sprawa niemalze niezbędna.
Jak dla mnie - na chwilę obecna - wole wydac więcej pieniedzy na skojarzone szczepienia dla dziecka (w szczególności te, ktore kalendarz szczepień traktuje jako dodatkowe) niż nabijać kiesy kolejnym firmom para medycznym czy parafarmaceutycznym. A za 3 lata się okaże, że w Polsce z tych komorek nikt nie moze skorzystac bo banki nie dostaly akredytacji.

Ewa-Kraystyna - widac, ludzie, o ktorych piszesz byli wśród tych 20 przypadków na swiecie wykorzystania krwi pępowinowej.
Majac na uwadze populację ludzka, mam nadzieję, że nas nie bedzie to dotyczyć.

A jaką robią promocję , ulotki na temat tej krwi pępowinowej zaśmiecają szpitale....
Abeja, ja tez wolę wydac więcej pieniędzy na szerszy pakiet szczepień dla dziecka ...

Dziewczyny co do tych szczepionek, to mi je w szpitalu wybili z glowy.
Podobno jest straszny szum wokol tych skojarzonych, bo te wirusy co sa w szczepionce sie mutuja i powstaje z tego jakas choroba. Mi pielegniarka od dzieciaczkow w szpitalu powiedziala, ze jakby to bylo jej dziecko to zaszczepila by dodatkowo na odplatny krztusiec i zapalenie opon mozgowych, a reszta normalnie z tych z kasy chorych.
W czwartek albo w piatek idziemy z Robertem do lekarza, to jeszcze zapyta pediatry co Ona o tym mysli, bo troche mi w glowie zamieszali tym. :-(

reklama
Do góry