reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maluszkowe rozterki

reklama
podczytuję czasem...i jestem w szoku...co dzieci jedzą? przepraszam maluchy mają 5 mcy czy 15? bo popieram Ewę i Ritę takie dzieci mają wrażliwe żołądki..jak już jakieś mięsko to z królika, lub indyka(albo młoda kurka) jeśli nie ma...polecam słoiczki...kurde po schabie to ja chodzę pełna i wzdęta...jak dziecko będzie miało 20 lat to wyślą je kurna na płukanie okrężnicy......brak sów :no:

Ja też jestem za wcześniejszym rozszerzaniem pokarmów, ale nie mogę sobie wyobrazić jak Karolinka wcina parówkę:no:a tak wogóle to czym by ją jadła? mleczko to podstawa! My na razie raz dziennie zupka. Ewentualnie poł banana do tego. Ale mała mleczka pije bardzo dużo i jeszcze ani jedno karmienie nie jest zastępowane zupką. Zjada pół słoiczka i popija mleczkiem. My dostaliśmy od mamy świeżutkiego wiejskiego królika i dzisiaj robimy obiadek;-) Dziewczyny jak gotujecie same zupkę to dodajecie olej czy oliwę? bo słyszałam że tak trzeba, ale jak powiedziałam mamie to się zdziwiła i mówiła że ona nie dodawała.

Karolinka jak jest w łóżeczku i się zdenerwuje to sama podciągając się na szczebelkach potrafi usiąść:szok: Potem się tak trzyma i nie chce się położyć. A jak jej pomagam usiąść to albo wstaje trzymana ale nie podciągana za rączki,albo siada puszcza ręce i gryzie swoje stópki. Mam jej na to nie pozwalać? Moja mama miała nas 3 a jest w szoku co Karolinka już potrafi

EWA-27 przecież nikt nie sadza dziecka na siłę i by zrobić mu krzywdę. Jeżeli samo chce to nie widzę żadnych przeciwkazań. Dzieci nie są jednakowe i każde ma inny "stopień ruchowy". Więc nie uważam że jest to chore...:sorry2:

EWA-27 przecież nikt nie sadza dziecka na siłę i by zrobić mu krzywdę. Jeżeli samo chce to nie widzę żadnych przeciwkazań. Dzieci nie są jednakowe i każde ma inny "stopień ruchowy". Więc nie uważam że jest to chore...:sorry2:

napewno chcą siedzieć bo lepiej widzą,ale dziecko może SAMO siedzieć jak już samo siada,nie można wysadzać tylko dlatego,że się mu podoba

Aga- znalazłam to "Do zupek dodajemy tłuszcz: łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek (ewentualnie bezerukowego oleju rzepakowego; inne oleje, a także margaryna nie nadają się dla niemowląt). Dieta dziecka w pierwszych dwóch latach życia powinna być stosunkowo bogata w tłuszcze, które dostarczają składników potrzebnych do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, a także odpowiedniej ilości kalorii. "

Po pierwsze przecież nie dałam dziecku całej parówki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:wściekła/y:Tylko malutki kawałeczek, dla smaku!!!!!!!Każdy robi jak uważa i jak myśli że będzie dla jego dziecka najlepiej!!!! Nie dawałabym mu nic innego do jedzenia tylko mleko,jakby myśleć tak jak EWA-27.

NIKT nie chce robić krzywdy własnemu dziecku i trzeba odróżnić parę rzeczy... Ale widzę że nie do wszystkich to dociera!

A jeszcze coś do EWA-27,myślę że wszystkie rozumy pozjadałaś...To jest forum,i każdy się pyta jeśli czegoś niewie a nie obraża,że to nie tak a tamto też nie...

reklama
iiwka- nie wiem o jakich czasach piszesz, ze nikt sie nie przejmował tym co jedza dzieci. Moi rodzice się przejmowali. Chyba każdy rodzic troszczy sie o to aby dać swemu dziecku to co dla niego dobre. ja akurat uważam, ze dorosła dieta dla takiego malucha to złe rozwiązanie. Idąc Twoim torem myślenia, zeby dać maluchowi wszystko i się nie przejmować, to czemu by nie dac mu coli i chipsów?Dla pięciomiesięcznego dziecka podstawą w diecie jest mleko, najlepiej gdy jest to mleko matki. Oczywiście zgadzam się nalezy dziecku rozszerzac dietę, ale stopniowo. Konsultowałaś to ograniczenie mleka z pediatrą?​
Podpisuje sie pod tym obiema rekami i nogami.;-):tak:

Iiwka a Ty sie nie obrazaj. Ewa tez wyrazila swoje zdanie (wedlug mnie sluszne).

Do góry