reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

reklama
Aga, wszystko się przeżyje. Franek był okropny, ale naprawdę teraz jest nieźle. Smieję się, że najchętniej to urodziłabym półroczne dziecko, macierzyństwo zaczęło sprawiać taką naprawdę dużo radochę jak mały miał gdzieś 6 m-cy, bo w końcu zaczęliśmy normalniej funkcjonować.

znaczy się nie "swoje" a dzieciaczków oczywiście,nie wiem czemu mi się tak napisało,ja co prawda dopiero w 10 tyg jestem ale jak przykładam łapkę to czuję podwójnie bijące serduszko:)i sama nie wiem czy mi sie czasem to nie wydaje,hehehe,ale coś mi sie w brzuszku przelewa,tego jestem pewna!dlatego chciałam Was zapytać od ktorego tygodnia czułyście pierwsze ruchy?

ja co prawda dopiero w 10 tyg jestem... chciałam Was zapytać od ktorego tygodnia czułyście pierwsze ruchy?
10 tydzień to stanowczo za wcześnie żeby wyczuć ruchy. Wszystko zależy od mamy, ale pierwsze ruchy czuć dopiero w okolicach 20 tygodnia. Sama widzisz, że u Ciebie, to dopiero połowa drogi. Jedne czują w okolicach 16 tyg a inne nawet 22 tc.

A czy wczesniejsza wyczuwalnosc ruchow dziecka nie świadczy o malej ilosci plynu owodniowego? :baffled:

Na SR mówili nam ze okolo 20tc mozna ruchy wyczuc ale niewielkie bo dzidzia rosnie, no a okolo 10 czy 14 tc plod jest otoczony plyniem owodniowym tak ze ma wokol siebie olbrzymia przestrzen :tak: Wiec gdzie mu tam jeszcze do stykania sie ze scianka macicy :confused:

Tak czy inaczej ja ruchy zaczelam wyczuwac w 18tc ;-) A w 20tc podczas badania USG juz czulam "pierwsza czkawke" dziecka :-D

ja tez tak w okolicy 18 tyg czulam "cos", ale ciezko to nazwac ruchami - to bylo raczej takie "bulgotanie" ;-)
wampirka gdy przyklad sie reke do jakiejkolwiek czesci ciala (no poza zebem i wlosami) to czujesz swoj puls, ktory daje takie wrazenie

Ale teraz to juz sa ruchy z prawdziwego zdarzenia :-D Ciągle mi wychodza "guzki" na brzuszku bo maluszek tak nóżke przystawia do sciany macicy :-) A w nocy to sobie urzadza impreze w brzuszku - tanczy w koło i podskakuje :rofl2:

Ja też pierwsze ruchy czułam w 18 tc. Wcześniej myślałam że to ruchy jelitowe :tak:. Jednak przez laparoskopią miałam post a do tego jeszcze lewatywę i na sali pooperacyjnej już byłam pewna że to nie jelita :sorry2:. Ale to dawno temu było..

reklama
Do góry