aga221122
mama Jurandzika :))
antar ja mu dałam leczko modyfikowane NAN1
zapmarta spróbowaliśmy dać przed snem ale ja narazi niewiele to zmieniło no może trochę bo dziś była pobudka co 3 godziny a nie ci godzinę
nie wracam się do tył, ale chyba piszesz tu o tym, żeby podać dziecku sztuczny pokarm na noc, żeby lepiej spało. Powiem co ja zaobserwowałam u nas.
Jurand na samym początku był bardzo głodny, ja mu dawałam jeść tak jak pisało na opakowaniu. Tylko, że Juri jest dużym dzieckiem i szybko rośnie. Niektóre ubranka 68 są już małe, a nie ma jeszcze 3 miesięcy. Poza tym dawałam mu jeść małą dziurką, a on chyba się szybko też nie mógł najeść. Zaczęłam zagęszczać jedzenie, podałam większą dziurką, pomogło na chwilę. Dziś stwierdzam: mogłam nie zagęszczać jedzenia mąką, tylko dać więcej miarek mleka, lub częściej go karmić a nie co 3 lub 4h. Darł się i tak, może troszkę mniej. Połowa awantur to jak dla mnie niewykształcony układ nerwowy. Teraz Juri zastopował z jedzeniem, je bardzo mało, a wczoraj prawie nic nie chciał jeść. Rano jak zjadł 200ml, to przez cały dzień może wcisnęłam mu kolejne 200ml, chciałam dać herbatkę i nic. Jak poszed spać o 7 (bez awantury - 5min usypiania) obudził się o 4:30 na jedzonką, zjad 200ml, po 3h znów 200ml. Zaczynam mu zmniejszać ilość mąki jaką mu daje do jedzenia.
Według moich obserwacji u dziecka są nagłe pryrosty w których potrzebuje więcej jedzenia, a później mniej. Jak to często jest to sama nie wiem, ale mamy karmiące cycem wiedzą, że około 1 miesiąca dziecko siedzi na cycu cały czas, bo ma duże potrzeby. Jurand sam zrezygnował już z jednego posiłku nocnego i to nie wcale przez zagęszczone jedzenie. Czasem jeszcze obudzi się o 1-2, ale już bardzo zadko.
Więc nie wiem czy wam pomoże coś podanie sztucznego mleka. Wiem, że wstawanie do dziecka jest uciążliwe i męczące, i sama szukałam "wad" w swoim dziecku i tylko zawsze słyszałam: przybiera na wadze więcej niż powinien, nie znam chorego dziecka, które miałoby apetyt, takie macie państwo dziecko. Teraz kiedy wszystko zaczyna się normować i moja wizja dziecko - je, bawi się, spi itd. zaczynam troszkę rozumieć moje dziecko, ale przez 5 tygodni po porodzie prawie wróciłam do wagi z przed ciąży, przytyłam w ciąży ok 18kg, a po porodzie spadło mi tylko 5kg - więc wiem co znaczy dziecko.